Dirijorul si compozitorul Cristian Brâncusi
Recentul concert aniversar de miercuri seara prilejuia un binemeritat omagiu adus personalitătii artistice a dirijorului si compozitorului Cristian Brâncusi, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio.
Absolvent al Universitătii de Muzică din Bucuresti - dirijat de orchestră si compozitie - Cristian Brâncusi (născut în 1951) a participat la cursuri de măiestrie cu Igor Markevitch, Karl Österreicher, Sergiu Celibidache. La începutul carierei dirijor permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiesti, a condus ulterior formatiile Radio, din 1990 membru fondator si dirijor permanent al Orchestrei de Cameră Radio, cu care a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat.
Interesat în promovarea tinerilor artisti, Cristian Brâncusi le-a oferit adesea sansa de a fi solisti în concertele sale, după cum a dirijat si numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative. Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, Societătii Internationale de Muzică Contemporană, Cristian Brâncusi semnează lucrări camerale, simfonice si vocal-simfonice, totodată pasionat interpret al muzicii de avangardă în manifestări de profil. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări pe de discuri. În turnee - Italia, Germania, Polonia, Rusia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Ungaria, Filipine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franta, Serbia, Coreea de Sud - a cucerit ovatiile publicului si aprecieri elogioase ale presei de specialitate. Din 1992 este profesor al clasei de dirijat orchestră din cadrul UNMB formând numerosi studenti români dar si de peste hotare. În anul 2003 a primit înaltul titlu de „Doctor în muzică” decernat de Universitatea Natională de Muzică din Bucuresti, pentru Teza pubicată si în volum „Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin”(2006).
În programul deosebit al acestei seri festive, Orchestra de Cameră Radio propunea Canti prophani de Sabin Pautza cu participarea Corului de Copii Radio condus de Voicu Popescu, Concertul în re minor pentru două viori si orchestră de Johan Sebastian Bach, solisti violonistii Gabriel si Simina Croitoru si Gloria de Antonio Vivaldi, interpretată alături de soprana Irina Iordăchescu, mezzo-soprana Oana Andra, organistul Marcel Costea si Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia. De asemenea, în pauza concertului, evenimentul lansării unui CD cu creatii ale compozitorului Theodor Grigoriu sub bagheta lui Cristian Brâncusi la pupitrul Orchestrei de cameră Radio a marcat acest moment de elită al actualei stagiuni de concerte Radio.
|
Grigore Constantinescu 11/10/2011 |
Contact: |
|
|