Tablete pentru prieteni : Anti-elitismul
"O stafie bântuie pe străzile Toronto-ului :anti-elitismul " !! Am fost tentant - si nu am rezistat - să-l parafrazez pe Marx care s-a referit la fantoma comunismului- atunci când TV si radio-ul anunta pentru a treia zi în sir că această demonstratie a celor nemultumiti se referă la "mizeria" maselor pe care elitistii au impus-o în această tzară !!
Evident că nu mi-a venit să cred că asa ceva se întâmplă în Canada; si totusi, împotriva faptului că acestă tzară, datorită modului în care a fost construită si organizată de conducerea diverselor partide care au avut puterea politică, a ajuns să fie considerată de toată lumea ca un exemplu de reusită a ordinei democratice, atât politic, cât si mai ales economic-financiar, nu a fost suficient ca să pună la adăpost buna credintză a oamenilor, care se lasă antrenati de lozinci ieftine, fara substrat istoric sau de politică socială.
Acesti oameni care emit si scriu astfel de lozinci ("Jos cu elitele ", etc ) se presupune ca stiu un minim mod de organizare statala: începând cu vechile popoare de chinezi, trecând la egipteni greci si romani, absolutismul Evului mediu, monarchism, imperialism, nazism si comunism, toate organizarile politice s-au sprijinit pe oameni care cunosteau "treburile " statului si care erau considerate "elite conducătoare"; fără aceste "cadre" nu se putea guverna; îin tări ca Franta există până azi « Les grandes ecoles » (Ecole Normale superieure, Ecole polytechnique, Ecole nationale d'administration-ENA, etc) care pregătesc cadre pentru administratia statului; nazismul, ca si comunismul, si-au creat "cadre de partid" care vegheau ca să se pună în aplicare programul conducerii de stat. Aceste cadre erau "elite de partid"; nu degeaba Stalin a emis lozinca "cadrele constituie problema problemelor "!! Mai mult; pe plan militar s-au creat corpuri de armată speciale: garda pretoriană la romani, "La grande armee" a lui Napoleon, SS la nazisti, NKVD, GPU, KGB la sovietici; pe plan de cultură si securitate, Oxford, Cambridge, M I5 si Scotland yard la britanici ,marile universitati (MIT,Harward, Yeale,Stantford), CIA si FBI in US, toate aceste formatii erau...elitiste, având statut special în cadrul organizării statale.
Elitele deci au constituit totdeauna o necesitate, dar mai ales în epoca contemporană, când problemele sunt asa de complexe si grele; o altă trăsătură care merită subliniată este aceea că necesitatea elitelor nu a depins, în cursul istoriei, de sistemul politic: atât regimurile de extremă dreaptă cât si cele de extremă stângă le-au folosit.
Ca atare, este complet falsă asertiunea ieftină că sistemul capitalist crează elite: evident că în capitalism -ca si în socialism si comunismul post belic pe care l-am trăit- există inegalitate economică în mase: diferentza este că într-un sistem centralizat (nazist-comunist), diferenta o făcea ierarhia în partid, pe când în sistemul capitalist si democrat o face capacitatea individuală, meritul personal si, în caz de penurie financiară, asistentza care poate fi obtinută prin burse acordate de stat sau institutii cât si prin credite bancare pe toată durata studiilor. Cu alte cuvinte, în capitalism există posibilitatea largă si pentru cei fără mijloace, dar care vor să studieze, să ajungă în Universităti care să le faciliteze găsirea unui loc de muncă după absolvire.
Rezultă că nu tipul de sistem politic creaza elitele; elitele se auto-crează si se auto-impun! Ceea ce se întâmplă în orice sistem de guvernare este constituirea si influentza loby-urilor asupra conducerii de stat; aceasta constitue în adevăr o intruzie în sistem si poate duce la abuzuri impunând membrii ai grupului condicerii de stat, excluzând alti candidati meritosi care nu au relatii cu loby-ul respectiv; este singura alternativă în care trebuie dovedită influenta, denuntzată în presă, parlament si justitie si blocată deci în acest mod legal si democratic. Pentru asta este absolut necesar să se respecte libertatea cuvântului vorbit si scris !
|
Dr. Dinu Dimitriu 10/19/2011 |
Contact: |
|
|