Dileme : Ai carte , ai parte !?
Nu mi-am putut imagina sa aud o asemenea convorbire intre un tata si un fiu, aici in Toronto dupa cateva duzini de ani. Familia, descinsa aici de multa vreme din Romania, o duce binisor. Discutia se purta in limba lui Cosbuc si tatal incerca sa convinga fiul, acesta cu un cercel incrustat in lobul drept, ca drumul spre success a fost lansat in cele trei cuvinte:”invatati, invatati, invatati”. -Da, ai carte, ai parte, ai masina, esti Bonaparte, l-a apostrofat smecherelul. Ati inteles ca subiectul era daca sa i se cumpere lenesului o masina pentru ca, vezi matale, toti colegii lui au masina.
Este o molima, un semn al generatiei de azi, cand fiecare tanar trebuie sa se duca la universitate in patru roti? O masina pe care el nu are posibilitate sa o plateasca si nici celelalte cheltuieli legate de sofat? Este deajuns sa vizitezi “campoundurile” Universitatii Toronto si te intampina puzderia de masini. Parcarea e $17.00 pe zi. Cine plateste? Tata, sa fie sanatos! Fiul are PHd (Papa has dough). Dar aspectul acesta e doar o mica parte a problemei. Si nu are nimic de-a-face cu educatia. Ascultand o recenta emisiune la radio, am auzit ca acum, la terminarea primului semestru, o sumedenie de studenti parasesc lacasurile de cultura din motive care isi au radacinele legate de greaua familizare cu tema care i-a atras la inceputul anului sau doar ca sa faca o pauza si intre timp, pana in toamna, sa caute un job.
Presedintele Americii, Obama, a afirmat in martie ac, ca in 10 ani de acum inainte, 12 sau 13 clase de scoala nu vor mai fi suficiente sa poti ocupa un job decent. Hi-tech si cerintele pietii vor cauta doar absolventi ai universitatilor si technical-colleges. Fiul vecinului meu, a absolvit U.of T. cu diploma “Bachelor of science degree” si acum, satul de alergatura, lucreaza ca “security guard”. Ba, mai mult decat atata, peste ani si ani, nici nu vor mai exista posturi pentru absolventii facultatilor de viitorii 5-6 ani, asa cum vechea generatie, adultii de azi, nu s-au pregatit pentru timpurile moderne. Un procent de 59% dintre graduati sunt inca intretinuti de parinti 3-4 ani mai tarziu. La varsta de 50 de ani, ei nu pot concura cu cerintele pietei.
Canada este o atractie pentru inalta specialitate a candidatilor ce sosesc aici an de an. Cine v-a ocupa postul la concursurile ce au loc zi de zi? Nu tanarul care a avut in gand mai degraba o masina decat succesul examenelor de diploma. Nu intamplator bugetele alocate viitoarelor generatii pentru educatie cresc mereu. Nevoia de specialisti e vadita si in paginile ziarelor la rubricile “Help Wanted “. Nimeni, parintii sau pedagogii de pretutindeni, nu pretind ca studentul sau studenta sa fie cap de clasa sau promotie. Dar a absolvi printre primii, e imperativul vremii. Si mai tarziu, aparitia fizica la interviul care ii va face botezul focului, atunci cand candidatul are diploma in mana si bate la poarta vietii, e primordial. Nu mutilarea fetii, tattoo-ul si nu “jeans”ul rupt in genunchi va facilita cheia la poarta spre viitor.
Nici o natiune in lume nu se poate lauda ca are cei mai multi invatati. Educatia nu e un scop in sine si bugetele umflate nu vor produce azi un alt Archimede si nici o alta Ana Aslan. Dar daca unii din copiii nostrii dau un semn ca au putin mai mult creier si darzenie sa ajunga sus, la Harvard sau Yale, sau mai simplu, datorita cunostiintelor lui va deveni un bun mecanic, inginer, inventator, dentist, orice vrea el si are aplicatie, incurajati-l cu tot ce va sta azi la indemana.
Guvernul, institutiile de educatie nu pot face totul si nu sunt chemate sa creieze genii. “Geniil” sunt in bancile salilor de expuneri, gata sa absoarba ca un burete ce le trebuie ca sa infaptuiasca visul vietii si sperantele parintilor sau a timpului. Si cine crede ca odata cu primirea diplomei de graduat si cu aruncarea in aerul victoriei a palariei a terminat cu invataura, e gresit profund. Viata nu sta pe loc si stiinta e un zid greu de trecut.
Deschide cartea, invata ce e zi de zi nou si aclimatizeaza-te cu noile descoperiri. Fii parte din ele. Am amintit ca unii studenti sau chiar elevi se retrag in timpul anului pentru diferite motive. Hey, daca numele tau de familie nu este Einstein, si Bill Gates nu este o ruda, stai si reflecteaza o clipa. PERSEVERENTA este cheia. Si daca ai vointa si darzenie, nu ai nevoie de sfaturile lui Lenin, Ghandi sau Papa de la Roma. Timpul pierdut de azi te va urmari si iti va tortura constiinta mai tarziu. Am auzit deseori :”Oh, daca asi mai fi tanar odata…!
|
Harry Beer 10/14/2011 |
Contact: |
|
|