Un mare carturar: Toma Pavel la 70 de ani
In aprilie anul acesta a implinit 70 de ani Toma (Thomas) Pavel, distins carturar, specialist exceptional in literatura comparata, estetica si filosofia culturii, profesor la Universitatea din Chicago deopotriva in Departamentul de Limbi Romanice si Literatura precum si in celebrul Committee on Social Thought.
Discipol al filosofului Mihai Sora, teoretician al romanului, membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte, Chevalier des Arts et Lettres, semiotician de inalta clasa si moralist in sensul camusian al acestui termen, Toma Pavel este, alaturi de un Sorin Alexandrescu, Matei Calinescu si Virgil Nemoianu, unul dintre acei intelectuali romani care au dat in mod emblematic masura a ceea ce inseamna nobletea spiritului in vremuri adeseori extrem de vitrege.
Revista “Romania Literara” din 29 iulie 2011 publica prelegerea lui Toma Pavel de la College de France (“Cum sa asculti literatura…”) si un articol semnat de profesorul Mihai Zamfir despre pasiunea lui Toma Pavel pentru misterul cuvintelor (“Eterne fragmente despre cuvinte”)..
Pentru acesti universitari remarcabili, intelectuali critici in sensul cel mai adanc al cuvantului, exilul nu a insemnat catusi de putin abandonarea unei traditii care trimite catre maiorescianism si lovinescianism, deci catre sincronism, rationalism si spirit democratic. Dimpotriva, in scrierile lor, ei au aparat aceasta traditie si au reafirmat-o fara ambiguitati. Il cunosc pe Toma Pavel din anii 80, ne-am intalnit atunci la Princeton, sunt un admirator al inepuizabilei sale pasiuni pentru inovatie conceptuala si pentru claritate morala.
Gratie scrierilor lui Toma Pavel, inclusiv acea neuitabila carte “Fragmente despre cuvinte”, aparuta in 1968, inaintea plecarii sale din tara, multi dintre noi am invatat cum sa ascultam literatura. Cand scrie despre cuvinte si despre sensurile lor, Toma Pavel mediteaza de fapt la conditia umana.
Seria dedicata gandirii franceze a ultimelor decenii, indeosebi in spatiul filosofiei politice, aparuta la Princeton University Press, un demers editorial coordonat de profesorii Pavel si Mark Lilla (de la Universitatea Columbia), a permis publicului intelectual american sa devina familar cu gandirea liberala post-aroniana, inclusiv lucrarile unor Pierre Manent, Marcel Gauchet si Pierre Rosanvallon. Toma Pavel este un spirit anti-totalitar, un adversar ireconciliabil al oricarei ingradiri a libertatii si un cetatean admirabil al Republicii Literelor.
Un interviu cu Toma Pavel:
http://www.thejcconline.com/inside-the-writers-mind-interview-with-prof-thomas-pavel/
Pentru prezenta publica a lui Toma Pavel, alaturi de alti intelectuali din exilul democratic, in chestiuni legate de ruptura Romaniei cu comunismul:
http://www.nybooks.com/articles/archives/1990/apr/12/ceausescus-way/
Recunoasterea valorilor: Decorarea profesorului Toma Pavel
Un decret aparut luni in “Monitorul Oficial” anunta decorarea remarcabilului carturar Toma Pavel. ªeful statului l-a distins pe Toma Pavel, profesor la Universitatea din Chicago (SUA), cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria “Promovarea culturii”. Profesorul Toma Pavel a primit respectiva distincþie “la împlinirea vârstei de 70 de ani, în semn de apreciere deosebitã pentru întreaga sa activitate pedagogicã, pentru talentul ºi dãruirea de care a dat dovadã, îmbogãþind literatura mondialã cu lucrãri de certã valoare”.
Este o veste minunata pentru toti cei care iubesc cultura romaneasca, valorile spiritului, pluralismul si democratia. Il felicit cordial pe profesorul Toma Pavel si il asigur de deplina mea pretuire. Am scris despre acest intelectual de inalta tinuta, despre contributiile sale la teoria literaturii si a culturii in general, dar si la intelegerea si sustinerea valorilor societatii deschise:
http://www.contributors.ro/cultura/un-mare-carturar-toma-pavel-la-70-de-ani/
|
Vladimir Tismaneanu 9/23/2011 |
Contact: |
|
|