România mea - " Daca as fi in demiurg ... "
Se spune că în România totul este posibil. Dar oare ne ajută acest lucru în vreun fel? Dacă as fi un Demiurg si as avea putere deplină asupra lumii, as schimba multe, dar sunt constientă că nu este posibil, mai mult decât atât, consider că soarta țării nu sta doar în mâinile mele, ci si în ale celorlati pentru că unde-i unul nu-i putere [...] unde-s doi puterea creste [...].
Am fost preocupată să găsesc răspunsuri la diferite întrebări precum Se poate mai rău decât atât? sau Oare lucrurile vor reveni la normal în viitorul apropiat?" dar, cu cât încercam să dezleg misterul, cu atât mai mult simțeam că pătrund pe un tărâm necunoscut, în care întunericul devene din ce în ce mai dens, împiedicându-mă să văd realitatea. Prin urmare, am renunțat la a mai căuta în zadar răspunsuri si am încercat să descopăr realitatea si, pe cât posibil, să găsesc rezolvări practice la problemele cu care ne confruntăm zi de zi.
Despre țara ar fi multe de spus. Dacă te hotărăsti să vizitezi România trebuie să stii că vei rămâne surprins de numeroasele bogății ale naturii despre care urechea ta poate nu a auzit si ochiul tău nu a văzut. Dar, după cum binele este umbrit de rău, toate iluziile si speranțele pe care ți le-ai făcut în legătură cu această țară dispar precum aburul în momentul în care te confrunți cu proastă infrastructura si organizare a acesteia.
Secole la rând, România a fost ținta prădătorilor datorită tuturor podoabelor cu care este împodobită". Această țară a suferit enorm ani întregi, reusind totusi să îsi păstreze în mare măsură imaginea fermecătoare care atrage privirea fiecărui vizitator (si aici mă refer la peisajul natural, făcând abstracție de multitudinea de nereguli care se observă la tot pasul) datorită unor personalități precum Vlad Țepes sau Stefan cel Mare. Actualmente, din păcate, nu se mai nasc asemenea conducători, gata oricând să-si apere țara si să o conducă în numele poporului. Am ajuns în situația de a nu avea de unde alege un presedinte responsabil, cu principii bine definite, dispus să se sacrifice pentru binele țării. Si dacă majoritatea cetățenilor îi găsesc pe conducătorii țării principalii responsabili pentru situația precară în care ne aflăm, îndrăznesc să spun că vina ne aparține într-o proporție destul de mare nouă, cetățenilor. Poate sună bizar dar aceasta este realitatea.
În primul rând, conducătorul este ales din rândul cetățenilor, asadar, în mâna popurului sta soarta țării. Întrebarea care se ridică este următoarea: Dacă din mulțimea candidaților, nu se găseste niciunul destoinic pentru această lucrare bună" ce este de făcut? Chiar dacă unii aleg să nu mai voteze pur si simplu, eu cred că nu rezolvi nimic ocolind problema. (Desigur, această chestiune trebuie privită din alt punct de vedere). De vreme ce seful statului este ales din popor, el este asemenea tuturor. Mentalitatea romanilor, mult diferită față de a celorlalte popoare, se regăseste deplin în acesta. Românii si-au însusit cu multă atenție tehnică furatului si a a somnului. Deveniți experți în ale furatului si mândri de performanțele" lor, apar deseori la posturile romane de televiziune prezentându-si cu multă mândrie si satisfacție modul în care acționează. De ce să ne mai mirăm atunci suntem marginalizați si înjosiți de țări precum Italia sau Spania? (Si aici fără să luăm în calcul totalitatea romanilor onesti ce lucrează în aceste țări). În privința locului de muncă, se pare că, ghidați de sloganul pauzele lungi si dese cheia marilor succese" tot mai multe persoane aleg să evite pe cât posibil muncă, invocând deseori exemple din politică sau din înalta societate", care procedează la fel si au multe de câstigat. Iată unde este de fapt problema. Se spune că răul se taie de la rădăcină. Ceea ce trebuie cu toții să înțelegem este că rădăcină" suntem noi, iar vârful" s-a înălțat asa de mult doar din vina noastră, a celor care i-am permis, furnizându-i pe deasupra si ingredientele necesare.
România zilelor noastre este o țară în care imoralitatea câstigă din ce în ce mai mult teren în defavoarea onestității provenite în urma respactarii unor principii stabile, de durată. Cineva spunea: În ziua de azi trebuie să fii smecher, să profiți de orice slăbiciune a celui din jur pentru a întoarce totul în favoarea ta". Dar oare acesta să fie singurul mod în care să câstigi ceva în folosul tău? Nu cred nicidecum că scopul scuză mijloacele". Mulți indivizi ajung să comită fapte imorale grave doar pentru a reusi să-si atingă un scop oarecare, scuzându-se cu gresită înțelegere a acestui principiu. Sunt multe alte principii pe care romanii ori nu le-au înțeles corect, ori nu le respecta. Învățarea si punerea lor în practică va însemna începutul unei noi epoci în dezvoltarea României ca stat suveran si democrat.
Trist este ca si democrația este înțeleasă gresit. Chiar dacă aparent totul este posibil", nu totul este de folos. Pe vremea strămosilor, când dusmanii ne asupreau necontenit țara, românii apreciau fiecare crâmpei de natură, fiecare firicel de iarbă. Acum, când ne bucurăm de atâta libertate si pace, nu stim cum să reacționăm. Si dacă orice este posibil", de să nu încercăm să ne autoeducam, să ne gândim că trebuie să săvârsim milă si dreptatea cu cei din jurul nostru, de ce nu contribuim fiecare pentru a clădi o țară de care să fim mândri si al cărei renume să străbată întreaga lume?
Fiind plecată de curând în Italia, am avut ocazia să observ, atât cât am putut, comportamentul italienilor față de cei din jurul lor. Chiar dacă au multiple părți negative, asemenea fiecărui om supus păcatului, (de exemplu modul prea brutal de a trata o persoană care i-a prejudiciat într-un anumit fel, si implicit poporul din care fac parte), se deosebesc în multe privința față de noi. Consider că ne sunt superiori în multe domenii. Si nu mă refer în niciun caz la gradul lor de inteligență (pentru că acesta e dată de Dumnezeu fiecărui om în parte în funcție de anumite criterii numai de El stiute), ci la comportamentul lor, în special la ceea ce se poate educa si învață. Ceea ce eu admir cel mai mult la ei este felul de a relaționa cu oamenii din jur (care poate sunt diferiți prin vestimentație, coafură, culoare), respectul pe care îl arata față de majoritatea, respect pe care l-au învățat (cred) pe parcurs. Când noi vom fi capibili să ne educăm măcar în acesta privința atunci vom fi făcut un pas important spre modernizare.
Nu pretind că ar trebui să urmăm un exemplu concret. Chiar dacă, privind adesea spre țări dezvoltate precum Danemarca, Elveția sau Germania, ne creăm poate în mintea noastră un model perfect" pe care am dori să-l urmăm cu strictețe, consider că ar trebui să gândim diferit. După cum fiecare din cele cinci degete de la o mână are forma si întrebuințarea lui, aidoma, fiecare țară este diferită si trebuie să-si urmeze propriul drum. Societate română excelează în elite capabile să găsească o strategie suficient de bună care să ne ridice din punct de vedere moral, social, politic, economic, cultural etc. Ceea ce ne rămâne de făcut este să-i descoperim si să-i punem în lumină pe care o merită, deoarece si la acest capitol clacam adesea. Dacă privim numerosii artisti români (precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase etc) care au fost apreciați în străinătate mult mai mult decât în propria tara, vom realiza că avem încă multe de învățat pe viitor.
Cât despre mine, după ce voi termina liceul si voi absolvi o facultate, intenționez să plec în străinătate să lucrez. În momentul actual, România nu este capabilă să ofere satisfacție (sau un loc de muncă) unui proaspăt absolvent al facultății, din acest motiv, mulți romani pierzându-si speranță. Nu intenționez să mă stabilesc definitiv în altă țară, vreau doar să-mi acord sansă de a-mi clădi o bază bine fixată", profitând de oportunitățile din afară", după care să mă întorc în țara, în speranța că îmi voi putea termina clădirea". Pe lângă toate acestea, sper că voi dispune de resurse necesare pentru a-i ajuta pe toți cei care m-au sprijinit de-a lungul anilor, acesta răsfrângându-se si asupra patriei în care m-am născut, si de care mă leagă în pofida tuturor incovenientelor, numeroase trăiri, amintiri, sentimente care mi-au marcat viața.
Ramona Iuliana CHIRICIOAEI Lliceul teoretic Emil Racovița Vaslui
|
Ramona Iuliana Chiricioaei 6/6/2011 |
Contact: |
|
|