Note de călătorie : " S S Palo Alto "
Pacificul este un ocean drastic. Cenusiu si rece, împingând, peste uscatul încintat de clima tropicală, o ceată agresivă, un fel de nori sterili, fără ploaie. Autostrăzile au semne de avertizare pentru pe cei ce sofează să nu privească în trafic din acele Vista Point, locuri special amenajate de unde se văd amplele desfăsurări ale cascadelor de ceată care se revarsă dinspre ocean de pe dealurile situate pe tărm. Adevărate Niagare, invadează cu frig solul încălzit, vălătuci albi înfăsurând zonele joase, de la pilonii fantomatici ai lui Golden Gate până la vilele din golful Monterey. O climă mediteraneană este aici, ni se spune, în care, în plin ianuarie, portocalii sunt plin de rod. Un Pacific invidios biciuieste absurd plaje mirifice, pe care adesea, în loc să „faci bronz”, ca la noi, la mare, deseori le străbati în goană spre adăpostul masinii. Surferii sunt bine echipati, dansând relaxat pe valurile zgomotoase.
În San Francisco Bay Area sunt o multime de microclimate, depinzând de curentii de aer ce se deplasează haotic printre înăltimile faliilor tectonice si deasupra apelor adânci si linistite din dolf. Decorul e foarte variat si plin de surprize. Este weekend si oamenii invadează, fără să le pese de capriciile vremii, uriasa statiune Santa Cruz, se amuză, în bărci, cu urletul leilor de mare, jocul delfinilor si balenelor. Ajungem la Capitola, unde abia poti străbate prin tumultul turistilor care filmează pescărusi obraznici, care-ti fură sendviciul din mână si pelicanii masivi, postati pe epava unui cargobot istoric, fixat la capătul uneia din platformele ce înaintează în ocean pe piloni înalti. Este primul vapor construit din beton armat în docurile din golful San Francisco, la Oakland, destinat transportului de petrol, în Primul Război Mondial.
Însă „The Old Cement Ship”, denumit „S S PALO ALTO”, după orăselul omonim din Bay Area, a fost lansat abia în 1919, după terminarea războiului. A stat în golf vreo zece ani, după care, niste investitori în industria de turism l-au adus, de-alungul coastei, în golful Monterey, în dreptul orăselului, unde a fost destinat industriei estivale de enterteinment. O furtună a rupt nava în două, desăvârsind falimentul patronilor, atinsi de criza mondială din 1929. De atunci păsările păzesc putrefianta navă, parcă dorind ca prin bătaia aripilor să o păstreze la suprafată. Oh, dar păsările...Aceste locuri au fost frecventate de celebrul regizor Alfred Hitchcock, care tocmai devenise cetătean american si-si cumpărase un ranch unde se mai retrăgea după obositoarele filmări de la Hollywood. Filmul-horror PĂSĂRILE nu e axat doar pe un roman, ci mai ales pe un eveniment real, petrecut în 1963. Milioane de păsări, ce s-au hrănit cu niste alge rosii, continând o substantă reziduală cu efect de drog, dătător de furie, s-au năpustit peste Capitola, atacând oameni, rănind si ucigând, spărgând geamuri, intrând în case. Prin radio s-a anuntat starea de urgentă, orăselul a fost părăsit si multi au crezut că a venit sfârsitul lumii. După două zile fenomenul s-a stins. Hitchcock s-a documentat din ziarele din Santa Cruz, păsările au fost filmate mai ales aici, cu efecte speciale realizate ulterior în studiourile DISNEY. Operatorii au lucrat într-o locatie mai putin frecventată de turisti, Bodega Bay, la nord de San Francisco. „Cum de joacă asa de bine păsările în filmul dumneavoastră?” a fost întrebat Hitchcock la vremea respectivă. „Asta pentru că au fost bine plătite”, veni răspunsul, plin de umor.
Asadar, iată-mă într-un loc celebru! Dar se lasă seara si vesnicul val de ceată acoperă marea de lumini ce se aprinseseră în zare, la Monterey. Acolo undeva, în abisul acvatic se află unul dintre cei mai înalti munti submersi din lume. Dacă intrati pe net, veti vedea, fotografiat din satelit, un relief accidentat, ascuns de valuri. Poate nu la fel de coplesitor ca dorsala Atlanticului. Traversăm relieful împădurit al lui San Gregorio Fault si pe măsură ce iesim din ceată, vedem de sus întinderea nesfârsită de lumini care e San Francisco Bay Area, mai mare decât cea din Los Angeles. Ne impresionează acest univers inedit prin unicate pe care ne place să le numim lumea din vest, a Pacificului, mai putin cunoscută decât East Coast, însă ceva mai fascinantă.
|
Lucian Bureriu 6/3/2011 |
Contact: |
|
|