Literatura canadiană : L.M.Montgomery : "Anne of Green Gables"
La aniversarea vârstei de 70 de ani, petrecută în cadrul Cenaclului "Observatorul", am primit din partea d-lui Dumitru Puiu Popescu, editorul si coordonatorul revistei si cenaclului respectiv, o Diplomă de Excelentă pentru activitatea mea gazetărească si literară, însotită de câteva tentante cărti, între care si frumosul roman cu titlul de mai sus (Nimbus Publishing, 1998, Halifax, Nova Scotia). Cam în aceeasi perioadă am văzut la televizor, pe o casetă, filmul canadian inspirat de această carte, film dinamic, alert, cu un joc excelent al actorilor si o regie pe măsură. Am privit atunci cu alti ochi creatia cinematografică autohtonă si m-am întrebat, în chip firesc, de ce Canada nu insistă mai mult în acest domeniu, lăsându-se "pradă"dexteritătilor americane ale genului...
Stârnit de savoarea si amintirea acelui film, am purces la lectura acestui roman, pe care acum, la încheierea parcurgerii lui, nu mă sfiesc să-l numesc "excelent". Dealtfel, la aparitia romanului său în 1908, Lucy Maud Montgomery l-a trimis lui Mark Twain, care i-a răspuns entuziasmat: "Anne of Green Gables is the sweetest creation of childlife yet written. In Anne you have created the dearest and most lovable child in fiction since the imortal Alice". Acesta a constituit adevăratul certificat de apreciere si recomandare a tinerei autoare de atunci a romanului "Anne of Green Gables" (gable- pr.geibl=fronton, coama casei), reluat în numeroase editii, alături de multe cărti cu care aceasta si-a împodobit existenta si renumele.
Romanul respectiv este genul cărtii pe care ai dori s-o citesti pe nerăsuflate, fără s-o mai lasi din mână. Atât de interesante, de vii si de expresive sunt personajele si episoadele sale, încât ai prelungi si ai relua cât mai degrabă lectura, pentru a reintra iar si iar în cercul de vrajă al impresiei de "început de lume", cu aspiratiile, visările si sperantele evocate cu remarcabilă măiestrie de autoare. Povestea vivacei Anne Shirley este într-adevăr captivantă. Ivită în orizontul lucrării dintr-un azil de copii din Nova Scotia, ea ajunge printr-o eroare în familia unor fermieri dintr-o localitate din pitoreasca Prince Edward Island. Viitorii săi părinti adoptivi Marilla si Matthew Cuthbert din Avonlea preferaseră un băiat, care să-i ajute la treburile curente ale gospodăriei. Si, când colo, cei de la azil le-au trimis, din greseală, o zvârlugă de fată în vârstă de 11 ani, isteată, voluntară si plină de initiativă, care i-a cucerit imediat pe cei doi soti, în special pe greoiul dar foarte afectuosul Matthew. Fire visătoare, dotată cu imaginatie, Anne descoperă la Avonlea poezia reală a naturii, dezvăluind cu dezinvoltură celor din jur o lume nouă, ca o adevărată revelatie. "Oh, nu-i asa că-i minunat?" - i se adresează ea Marillei, arătându-i un copac rămuros. "Este un mare pom", îi răspunde aceasta, "care înfloreste frumos, dar fructele lui nu cresc pre mari, rămân mici si viermănoase". Dar replica Annei vine în stilul viziunii sale dincolo de simtul comun: "Oh, I don't mean just the tree; of course it's lovely - yes it's radiantly lovely - it blooms as if it meant it - but I meant everything, the garden and the orchard and the brook and the woods, the whole big dear world". Si dintr-o dată peisajul se încarcă de frumusete si măretie, dezvăluind o nouă fatetă a splendorilor sale: "Don't you feel - continuă Anne - as if you just loved the world on a morning like this? And I can hear the brook laughing all the way up here. Have you ever noticed what cheerful things brooks are? They're always laughing. Even in winter- time. I've heard them under the ice. I'm so glad there's a brook near Green Gable". Vădit încântată, Marilla răspunde simplu: "For pity's sake hold your tongue. You talk entirely to much for a little girl"...
Acesta era stilul exploziv, comunicativ al Annei. Prin el ea îi câstigă si farmecă pe toti cei din jur, de la noii părinti Marilla si Matthew, la vecinii din Avonlea, între care si "colega" sa de vârstă si vecină Diana - "a bosom friend, an intimate friend", "a really kindred spirit", asa cum atât de mult si-a dorit. Gratie expansiunii sale lirice, banalele aspecte ale vietii de zi cu zi, imaginile înconjurătoare se încarcă de frumuseti nebănuite. Ea conferă denumiri noi, care mai de care mai romantice, mai atrăgătoare, unor locuri si privelisti comune, cum sunt White Way of Delight, Idlewild, Violet Vale, Birch Path, Lovers' Lane, Willowmere, Lake of Shining Waters, The Garden of Dancing Flowers etc., devenite mai apoi uzuale pentru localnicii zonei. Bine împământenită la Avondale, Anne of Green Gables se destăinuie entuziasmată: "Oh, Marilla, I'm the happiest girl on Prince Edward Island this very moment".Si, pe măsură ce timpul se acumulează, viata ei se încarcă de noi valente si manifestări, maturizându-se treptat, prin trăirea unor momente decisive: frecventarea bisericii, a scolii, examenul de intrare la Academia de la Charlottetown, primii fiori ai dragostei, câstigarea bursei pentru continuarea studiilor, absolvirea si revenirea ca "teatcher" la scoala de acasă, alături de iubitul său Gilbert Blythe. În culmea fericirii, ea rosteste din adâncul inimii: "Dear old world, you are very lovely, and I am glad to be alive in you". Multe scene din această suită au fost înfătisate cu multă vivacitate si pregnantă în filmul inspirat de acest roman, având avantajul vizualizării lor si al talentului debortant al tinerilor interpreti canadieni... Încă de la primele imagini ale Annei în carte, desi cu antecedentele sale de copil neslefuit crescut în atmosfera orfelinatului, ea se afirmă ca o fiintă cu mult bun simt, dinamică, cu o gândire la nivelul celor mari. Dar tocmai această maturitate timpurie (un reflex al talentului pedagogic al autoarei) face tot sarmul acesteia. De fapt, ne dumirim în cele din urmă, Anne se identifică perfect cu cea care i-a trasat conturul, ea însăsi o scriitoare simpatică si foarte activă în viata colectivitătii sale, autoare, între altele, a două volume de versuri, apreciate de criticul John Garvin în "Canadian Poets"-Toronto drept "perfecte ca si proza sa, delicate, muzicale, pline de imaginatie si simtire". Lucy Maud Montgomery a amplificat "fenomenul" eroinei sale în noi lucrări de rezonantă, ca "Anne of Avondale"(1909), "Anne of the Island"(1915) si "Anne of Windy Willow"(1936), cărora li s-au adăugat alte romane, nuvele, evocări autobiografice si musical-uri. ("Toronto Star" din 16 martie 2011 anunta că editia din 1964 a muzicalului "Anne of Green Gables", revăzută, este inclusă în prezent în Charlottetown Festival).
În plină glorie literară, marcată de o muncă epuizantă si de unele probleme de familie, autoarea sucombă la 67 de ani, în urma unei superdoze medicamentoase. O celebritate a literaturii canadiene a murit, o mare legendă s-a născut prin măiestria sa: cea reprezentată de Anne of Green Gables, străbătând în repetate editii si traduceri până în zilele noastre, spre deliciul milioanelor de cititori de pretutindeni... "
|
Ion Segărceanu 4/27/2011 |
Contact: |
|
|