Cantarete romance intrate in istorie
Fiecare epoca are mandriile ei.Acum se vorbeste foarte mult despre Angela Gheorghiu..”fermecatoarea si inzestrata diva”..Cu putin timp in urma se vorbea despre Ileana Cotrubas,ilustra verdiana. E foaarte important de stiut ca faima romancelor a inceput cu multi ani in urma, mai ales dupa 1900.Soliste ca : Elena Teodorini,Florica Cristoforeanu,Ana Roza Vasiliu,amintind doar cateva,au fost admirate si au cantat pe cele mai mari scene ale lumii. M-am gandit ca ar fi bine daca ne-am aminti de unele dintre cele care au fost inzestrate nu numai cu talent dar si frumusete si inteligenta,trasaturi care fac dintr-o interpreta..”o vedeta”..o “Diva” .Sunt trei romance care s-au bucurat de cele mai inalte aprecieri ale unor mari compozitori care au creat roluri special pentru ele.
Sa incepem cu soprana Hariclea Hartulari –Darclee nascuta la Braila in 1860 intr-o familie de oameni bogati dar si cultivati,care au trimis-o sa-si faca studiile la Viena si apoi la Paris.Bucurandu-se de aprecierea specialistilor a fost invitata sa-si faca debutul pe scena Operei din Paris in 1888 iar un an mai tarziu la Scala din Milano.Primul mare pas al carierei sale l-a facut in 1889 cand la cererea compozitorului Charles Gounod a inlocuit-o pe celebra Adelina Pati in “Romeo si Julietta”.Acest eveniment a declansat o faima asa de mare ca nu putini au fost compozitorii care au dorit sa compuna lucrari pentru a fi interpretate de ea.Astfel Puccini a scris in 1900 opera “Tosca”,Saint Saens a scris opera “Proserpina” iar Alfredo Catalani “La Vally” S-a intors in tara dupa primul razboi mondial contribuind la desvoltarea noilor generatii de artisti.In 1939 Hariclea Darclee a fost condusa pentru odihna vesnica.
O alta romanca renumita a fost bucovineanca Viorica Ursuleac nascuta la Cernauti in 1894. Studiile si le-a facut la Viena unde a avut-o ca profesoara de canto pe celebra Lili Lehmann.A debutat pe scena operei din Viena in 1924 fiind angajata la opera din Frankfurt pana in 1930 cand s-a intors la Viena cu un contrat pentru patru ani [1934] Cea mai lunga perioada si-a petrecut-o pe scena operei din Berlin.Succesele ei au fost asa de mari incat din 1930 a fost permanent solicitata la manifestarile Festivalului de la Salzburg. Spectacolele in care colabora Viorica Ursuleac au fost considerate de muzicieni si critici ca evenimente de inalta valoare artistica. Compozitorul Richard Strauss i-a fost un mare admirator si prieten atat ei cat si sotului sau cunoscutul dirijor Clemens Krauss. Richard Strauss a solicitat-o sa interpreteze rolurile principale din operele sale : “Arabella, ”Capriccio”,Cavalerul rozelor”. S-a bucurat de mare succes si in operele lui Verdi si Richard Wagner. Dupa 1945 a parasit Germania impreuna cu sotul ei si s-au stabilit in Mexico City unde au fost profesori.In 1983 a plecat din aceasta lume lasandu-si numele in toate enciclopediile.
Am ajuns la frumoasa si talentata noastra ardeleanca Virginia Zeani nascuta in comuna Solovastru.Numele ei de framilie era Zehan dar traind in Italia a devenit Zeani. Si-a inceput studiile la Bucuresti insa parasind tara si le-a continuat in Italia, la Milano unde l-a avut ca profesor pe Luciano Pertile cantaretul preferat al dirijorului Arturo Toscanini.Avea 19 ani cand debutat in rolul Violetei din Travaiata de Verdi pe scena operei din Bologna alaturi de Arrigo Pola (cel care l-a format pe Luciano Pavarotti ) In 1955 a debutat pe scena operei din Roma apoi la Scala din Milano in 1956 cand s-a intalnit cu viitorul ei sot Nicola Rossi Lemeni in spectacolul cu opera”Julio Cesare” de Haendel.Cariera sa international care a durat timp de 30 de ani a purtat-o la Londra, Viena,Paris ,Moscova ,precum si in toate marile centre cultural europene.In cele doua Americi,mai cu seama in cea din nord Virginia Zeani a fost intotdeauna asteptata cu nerabdare incepand din 1966 cand a debutat la Metropolitan _New-York.Aici a ramas de neuitat aparitia sa in operele “Lucia di Lamermoor.Rigoletto,Puritanii,Manon Lescaut,Tosca” si altele.A cantat alaturi de celebrii tenori: Beniamino Gigli,Carlo Bergonzi,Alfred Krauss,Luciano Pavarotti,Placido Domingo.Sotul sau Nicola Rossi Lemeni i-a fost permanent alaturi in viata si pe scena cat timp a trait. In 1957 compozitorul Francisc Poulenc a creat special pentru ea un rol [Blanche de la Force] in opera “Dialogul Carmelitelor”ceea ce i-a marit aura celebritatii dar si ambitia de a se perfectiona.Datorita studiilor profunde a ajuns de la soprana lirica la coloratura si apoi la soprana dramatica ceea ce i-a permis sa-si largeasca repertoriul,si sa cante creatii ale marilor compozitori: Ceaicovski,Wagner, Verdi,Puccini,etc.In 1983 s-a retras si s-a stabilit in America,devenind profesoara la Indiana University,unde a predat si sotul ei Nicola Rossi Lemeni pana in 1991 cand a murit .Virginia Zeani are foarte multe eleve ,dintre ele cea mai renumita este Angela Brown care poate fi admirata pe scena operei Metropolitan. Romania a dat lumii mari artiste .
Toronto / aprilie 2011
|
Florica Gheorghescu 4/27/2011 |
Contact: |
|
|