Dan Petrescu - o speranta a comunitatii româno - canadiene
Nu sunt de mult timp in Canada, si nu ma pot lauda ca as avea multi prieteni sau chiar multi cunoscuti, asa incat ii stiu doar dupa nume pe cei care scriu in ziarele de limba romana,unii dintre ei exprimandu-si uneori gandurile si despre societatea in care traiesc.
N-am participat decat la o sedinta a manifestarilor culturale organizate de revista Observatorul , moderator dl Dtru-Puiu Popescu si m-am bucurat ca oamenii de aici sunt interesati de viata culturala. Uitandu-ma in jurul meu si vazand fetele celor care se priveau cu caldura mi-am zis : “pacat ca sunt putini cei care sunt interesati, daca ar fi mai multi ne-am putea lauda cu o comunitate mai mare si de calitate , asa cum sunt altele…dar cine stie, poate ca maine, poimaine va fi… Oamenii au nevoie de alti oameni alaturi de care sa-si traiasca bucuriile sau tristetile. Nu se poate sa nu se stie ca..”daca nu iubesti, nu esti iubit”.
La intalnirea cenaclului de pe langa “Observatorul” am cunoscut , ca om din public, cativa iubitori ai artelor,in special ai muzicii dintre care cel mai mult m-a impresionat tanarul pianist si dirijor Dan Petrescu. Stiam cate ceva despre el de la o prietena a familiei, profesoara Gabriela Smeianu, care-l cunoaste de cand el a venit in Canada , la 9 ani, impreuna cu parintii. Ascultandu-l cantand la pian si apoi urmarind modul in care-si conducea corul de camera “Athenaeum” am dorit sa-l cunosc mai bine si asa stiu ceea ce va povestesc acum.
Dan Petrescu a terminat , anul trecut,Facultatea de Medicina din Toronto si in present este doctor resident la University Health Network . Este nascut intr-o familie de pasionati ai culturii, asa incat de multi ani isi imparte timpul intre stiinta,muzica si alte domenii. A inceput sa studieze pianul la 5 ani indemnat de parinti. In casa lor exista un pian pe care-l folosea adesea una din bunicile sale, “mamaie” de care-si aminteste cu multa dragoste. A urmat cursurile liceului “George Enescu” pe care l-a parasit dupa clasa a III-a cand a venit in Canada. Canta si la alte instrumente mai ales la flaut. Dragostea si curiozitatea pentru miraculoasa arta a muzicii i-a fost starnita mai tarziu de o profesoara canadiana Zabella Asmarian. Asa a ajuns sa patrunda si sa inteleaga marile mistere ale muzicii clasice ascultand si interpretand creatii ale marilor compozitori : Beethoven, Bach, Mozart, Schubert, Chopin si altii. Avea 13 ani cand a inceput sa compuna ceea ce face si acum, desi medicina este un domeniu care solicita un mare efort. Dan Petrescu se poate mandri cu numeroase creatii in aproape toate genurile, dar iubeste stiinta medicala in egala masura cu cea muzicala.
Nu toata lumea stie ceea ce a spus parintele medicinei Hippocrate..” Scopul final al medicinei nu este numai sa vindece sau sa previna bolile, ci sa-i faca pe oameni mai buni, mai fericiti”. Poate asa se explica dece doctorii sunt mari iubitori ai artelor si in special ai muzicii, multi socotind medicina sora cu toate artele. Doctoriile vindeca suferintele corpului iar muzica aduce sufletului pace si liniste. Trebuie doar sa stii ce muzica sa-ti aleagi. Nu m-am mirat cand am aflat ca Dan Petrescu are o colectie de sute de CD si DVD-uri cu lucrari celebre interpretate de mari interpreti. Are o deosebita admiratie pentru dirijorul german Carlos Kleiber pe care-l socoteste unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX si nu m-am mirat ca are o mare stima pentru dirijorii romani Sergiu Celibidache si Marin Constantin precum si pentru soprana Ileana Cotrubas si pianistul Radu Lupu. Tuturor acestor pasiuni se adauga cea a calatoriilor. Cineva imi spunea candva, ca o calatorie este egala cu un curs universitar. Dan Petrescu a calatorit in foarte multe tari europene pentru a le cunoaste sau pentru a asista la concerte si spectacole: Anglia Franta, Italia, Spania, Olanda si Belgia, Cehia si bineinteles Romania. A fost si in tari asiatice: Japonia, China, Thailanda, Laos si Vietnam dar si tarile Americii de Sud si Centrale: Peru, Guatemala, Honduras, Mexic si Costa Rica. Nu mai pomenim America de Nord care este pentru un Canadian: “acasa”. A merge la New-York pentru a asista la un concert sau la un spectacol la Metropolitan, precum si la Boston sau Cleveland fara a uita sa mentionam centrele culturale din Canada, este un lucru care ii cere doar timp.
Cunosc multi tineri muzicieni romani distinsi cu mari premii la concursurile Internationale care s-au stabilit de mult timp in tari straine bucurandu-se de mari aprecieri in Europa sau America dar, e pentru prima oara cand intalnesc un tanar interesat in egala masura de stiinta si muzica, ceea ce mi se pare extraordinar. Ii doresc din toata inima tanarului doctor Dan Petrescu sa nu paraseasca artele niciodata si sa aibe noroc si mari satisfactii in profesia ce si-a ales. Sper sa cunosc si alti tineri de origine romana la fel de inzestrati.
|
Florica Gheorghescu 3/16/2011 |
Contact: |
|
|