Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cu gândul la primăvară si la mamele noastre

a început de Martie încerc un sentiment de împrimăvărare în suflet la gândul „mărțișorului” și celebrării zilei femeilor și mamelor noastre.

Dacă la români această zi de cinstire a femeilor este în martie, ca de altfel și la alte nații, în Bosnia – Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Belarus, Rusia, Ucraina și Vietnam, mi se pare o alegere minunată în rezonanță cu renașterea naturii și întineririi noastre spirituale.

Dintre toate lunile anului, cea a Buneivestiri este prin excelență dedicată miracolului vieții, deci vine în concordanță cu ideea de sărbătorire a celor dătătoare de viață.

Cum dorul îmi răvășește și mai mult inima la gândul că sunt departe de MAMA mea dragă, am vrut să înaintez acest mesaj „Observatorului” ca talisman de vreme bună spre porțile unui nou anotimp și spre cinstirea tuturor mamelor care își au „puii” departe… de cuib.

Nu știu ce dar s-ar potrivi mai bine mamelor noastre aflate la mile distanță, dar am considerat că adunând cu grijă câteva gânduri, împletindu-le cu migală cu fire de ghiocei proaspeți din pădurile Carpatine, am putea adăuga un zâmbet, o rază de soare și surplus de lumină la tâmplele dragelor noastre.

Am deschis din nou un juvaier de carte „de buzunar” ,care m-a încântat prin reproduceri picturale minunate dedicate mamelor, citate și versuri,în ediție elegantă, strălucitoare în limba engleză: „Tribut mamelor”, publicată în 1992 în editura „Andrews and McMeel”/„Cartea în dar”.

Bucuria unei lecturi de acest gen mi s-a amplificat la gândul că o voi putea împărtăși cu dvs. și în felul acesta ideea de primăvară ar înmuguri în crengile de măr și cireș, în pădurile virtuale din inimi.

M-a încântat dintotdeauna gratitudinea exprimată în cuvinte ca prinos de recunoștință mamei în timpuri străvechi și în toate colțurile lumii.

Să ne-o recreem în gând cu fiecare rază de soare de martie… și să ne îmbrățișăm în gând sau în amintire ființele cele mai dragi din viață.

Să ne învățăm copiii și nepoții să poarte aprinsă această flacără a prețuirii și respectului față de mame și bunici ca tradiție universală, care merită să fie păstrată indiferent de țară și epoca în care trăim.

Citatele și versurile din cărticică vorbesc prin ele însele, și-au păstrat prospețimea în timp, de aceea le las să își reverse prinosul de soare:

Mama este numele lui Dumnezeu pe buzele și inimile copiilor. (W.M.Thackeray)

Inima unei mame este un abis adânc unde întotdeauna vei afla iertare (Honore de Balzac)

Mama mea a fost sursă de la care am preluat toate principiile călăuzitoare din viața mea. (John Wesley)

Cele mai puternice legături sunt acelea cu ființele care ne-au dat viață… ( Anthony Brandt)

Cărticica ne deschide inimile spre un izvor de cuvinte și gânduri ce picură încet în conștiință, readucând fragmente din anii de demult, acel univers feeric desprins parcă din eternele „Amintiri din copilărie”…

Popasul pe genunchii mamei, unduirile legănatului ne transpun în lumea minunilor cu decor de iarbă crudă, mijitul frunzelor în păduri, primele flori…

Te iubesc mamă, ți-am împletit o coroniță de rime ca să-ți slăvesc numele, ca să-ți țin aprinsă flacăra iubirii…( Christina Rosetti)

Interesant că tehnica literară de construcție a versurilor mi s-a părut aceea a lui Thomas Fessenden. Într-un poem simplu, construit printr-o frază, arborescența într-un echilibru perfect de negații și afirmații ne evidențiază misiunea mamei: Tu nu ai sculptat marmură, nu ai construit catedrale de-a lungul secolelor, dar ai modelat sufletul omului…

Versuri cu efect de mărturisiri de dragoste la un fel de prezent etern al rememorărilor conțin o aglomerație de verbe pentru a crea o aureolă de sfânt ființei celei mai dragi din viață:

Mama mea a fost blândă ca orice sfânt și aproape canonizată prin tot ce a știut, atât de grațioase au fost tactul și tandrețea ei. (Alfred Lord Tennyson)

Imaginea mamei ne coboară în inimi din zilele liniștitoare de iarnă cu farmecul și pacea sacră a nașterii Mântuitorului, așa cum o surprinde Christina Rossetti: Mama mea binecuvântată moțăind pe scaun în ziua de Crăciun mi-a părut o întruchipare a dragostei.

De ziua femeilor și mamelor noastre, să ne punem în gând șoapte de drag și dor și, prin căldura lor, să topim ultimele fire de zăpadă, să ne apropiem de liniștea divină ca să auzim îngerii șoptind unul altuia… cel mai frumos cuvânt de devotament – mama.



Laura Mason / Nova Scotia, Canada

(„Observatorul”)







Laura Mason     3/5/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian