Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Stiri din Montréal - La revedere poeti !

Joi, 08 februarie ac, la Joia Culturală de la Montréal, mai exact în cadrul sedintei de la Cenaclul de Literatură si Cenaclul de Istorie din Montréal, s-a tinut un scurt moment de reculegere, s-a rostit un «Tatăl nostru», si s-a adus un omagiu celor trei personalităti ale comunitătii noastre care ne-au părăsit în ultimele săptămâni si chiar în ultimele zile, fiind vorba de : Doamna Lia Ruse (13 mai 1931 – 16 ianuarie 2024), Poetul George Filip (22 martie 1939 – 12 ianuarie 2024) si Domnul Viorel Sorin Loga (24 octombrie 1966 – 07 februarie 2024).

Pe lângă faptul că toti trei ne-au părăsit recent, toti trei erau mari iubitori de poezie si creatori a acesteia. Dacă poetul George Filip avea zeci de cărti de poezii si nu mai are nevoie de nici-o prezentare, numele poetei Lia Ruse s-a aflat de mai multe ori în paginile ziarului nostru. Desi Viorel Loga nu prea a apucat să publice multe poezii, îi plăcea foarte mult să învete si să recite poezii. Recitările sale tinute la numeroasele noastre spectacole nu lăsau pe nimeni indiferent.

Doamna Lia Ruse a venit la Montréal în urmă cu aproape 20 de ani, adică în mai 2004, la vârsta de 73 de ani. Prin poezia, lansările si cărtile ei, foarte rapid s-a făcut cunoscută si apreciată în interiorul comunitătii noastre de aici. Sosită aici la fiul său care era medic cardiolog, dânsa a fost o prezentă constantă pentru noi, românii montrealezi. De altfel, cu exceptia ei, n-am mai avut ocazii să vedem si să asistăm la sărbătorirea a 70 de ani de căsnicie, asa cu a fost cazul dânsei si al sotului ei, Dl. Lionel Ruse (1929-2021). După pierdera acestuia, dar mai ales si după decesul fiului ei, dânsa s-a mutat în Germania, la cel de-al doilea fiu care este tot medic.

Poetul George Filip a fost un personaj «extrem de colorat» în cadrul comunitătii românesti de la Montréal. Ba, as îndrăzni să spun chiar din Canada căci el era mult cunoscut în Ontario, Europa si România. Ajuns la Montéal în anul 1982, «vânat de securisti si comunisti», asa cum îi plăcea lui să se mai laude uneori, timp de 42 de ani a stat în vecinătatea Bisericii Buna Vestire situată la intersectia străzilor Jarry si Christophe Colomb. A scris si a publicat numeroase poezii în presa locală si în multe alte ziare si reviste, fie în România, fie în exil sau diaspora. Putini au fost si sunt aceia care au marcat atât de mult comunitatea noastră, asa cum a făcut-o el.

Dacă la vestea despre Dna. Lia Ruse si Dl. George Filip ne-am mai fi asteptat, cea despre prietenul nostru Viorel Sorin Loga ne-a luat pe toti prin surprindere si a fost un adevărat soc pentru noi cei apropiati lui. La doar 57 de ani el mai avea încă multe proiecte comunitare si multe vise de realizat. A fost vice-presedinte si presedinte mai multi ani la Asociatia Română din Canada (ARC) si, cred, în întraga istorie a ARC-ului, în cei peste 70 de ani de la înfiintarea ei, n-am mai văzut si n-am mai auzit ca la o adunare generală presedintele să fie ales cu unanimitate de voturi, asa cum a fost cazul D-lui Loga. Din 1970, de la înfiintarea Câmpului Românesc de la Val-David, nu cred că acesta a fost atât de curat si de îngrijit asa cum a fost sub presedintia si îngrijirea lui Loga. Mare iubitor de teatru si poezie, nu de putine ori , văr primar cu binecunoscutul actor Florin Piersic din România, la Montréal am avut ocazia să-l vedem pe scenă interpretând mai multe roluri de teatru : Ion Creangă, Alexandru Ioan Cuza, Catavencu, etc. Dar, cel mai reusit si cel mai drag lui, a fost rolul demiurgului în dramatizarea poemului «Luceafărul» de Mihai Eminescu.

Corespondent
Marian Costache





Corespondent    2/10/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian