Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Scrisoare pastorală

La început de an 2024, rog pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra Dumneavoastră și celor dragi ai Dumneavoastră sănătate, bucurii, împliniri în toate cele bune, puterea de a nu vă pierde speranța și credința, să aveți pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire creștinească! La mulți și fericiți ani!
*
Rugă la-nceput de an. Ajută, Doamne, tuturor celor obidiți și nefericiți, tuturor prietenilor și dușmanilor, tuturor binefăcătorilor și răufăcătorilor noștri, tuturor celor ce cred și celor ce nu cred în Tine, ajută și familiei mele, enoriașilor mei, ajută-mi și mie!
Spre Tine se îndreaptă speranțele noastre, căci Tu ești limanul speranței și bucuria împlinirii. Fă ca-n lume să fie pace, sănătate, pâine și bucurie! Lumina Ta să lumineze întunericul necredinței, al urii și al prostiei. Să fie mai multă iubire între oameni și popoare, să fie oamenii oameni pentru oameni, ci nu lupi. Fă, Doamne, ca să se oprească armele, iar sângele și lacrimile să nu mai curgă. Oprește puhoaiele de refugiați și fă-i să se întoarcă în țările lor, la casele lor, redă-le bucuria de-a trăi acolo unde s-au născut. Ajută, Doamne, tuturora și fiecăruia în parte să nu-l muște șarpele ce l-a mușcat pe Iuda, să nu-l sfâșie acest monstru nevăzut al bolii, ce ne bântuie planeta de câțiva ani încoace. Fă, Doamne, să fie cât mai puține jertfe și victime pentru pâine, cât mai puțină grijă pentru ziua de mâine, cât mai multă încredere, siguranță, sănătate, dragoste și nădejde. Fă, Doamne, să curgă vinu-n teascuri, iar săracul să nu-l bea numai în grijanie. Fă, Doamne, să ardă toate tichetele și cartelele de alimente din lume, să nu mai moară nimeni de foame, de boală și de urgii de tot felul. Doar proștii, hapsânii, trădătorii de frate și de țară, hoții, afaceriștii, escrocii, lașii, fanfaronii să se ducă în pustiile Saharei, în frigurile Siberiei și în tartarul gheenei, pregătit de Tine celor ce nu Te vor! Rămână aici, pe pământ, între noi și cei dintotdeauna, belșugul, pacea, fericirea, iubirea, sănătatea și cântecul, credința și nădejdea, Doamne!
Revarsă din plinătatea bunătății Tale și peste noi, că prea ne-am sălbăticit! Simțim nevoia de Tine mai mult decât oricând, deși nu vrem s-o recunoaștem. Te așteptăm, Doamne, cu ușile zăvorâte, pentru ca să nu știe vecinii că suntem acasă și că primim străini! Nu Te mai recunoaștem, Doamne, și-ai devenit străin pentru deșertul nostru. Tu ești ploaia pe care o așteptăm să ne astupe crăpăturile, să ne astâmpere setea, să ne redea speranța de viață! Am îmbătrânit, Doamne, înainte de vreme! Tu, Cel care-Ți măsori zilele cu veșnicia, redă-ne, Doamne, bucuria de-a trăi! Fă, Doamne, ca și eu, ca toți cei ce încă mai suntem, în prag de An Nou, să avem mai mulă nădejde în viitor!
Dar, Doamne, noi n-am venit pe lume, fiindcă Te-am rugat sau Te-am obligat să ne lași, am venit fiindcă Tu însuți ne-ai adus! Lăsăm în voia Măriei Tale destinul ființei noastre și nu încercăm, fiindcă nici n-am putea altfel, să schimbăm noi voia Ta! Fă, Doamne, însă, atâta cât trăim, să fim sănătoși, să fim înțelepți, să pășim pe drumul vieții și-al mântuirii, să avem pâine pe masă! Pe acestea să ni le dai nouă din belșug, iar de celelalte să Te îngrijești Tu, c-așa e când ești Tată, zice-o vorbă din bătrâni!
Alungă, Doamne, bolile din noi, din case și din oase, redă sănătatea celor din spitale, binecuvântează și ajută celor ce se jertfesc cu fiecare zi, cu fiecare ceas, la căpătâiul celor bolnavi! Alungă, Doamne, din lumea Ta pe toți cei care vor rău creației Tale, celor ce vor războaie, moarte și suferință, celor ce ne vor pieirea. Înmulțește-ne copiii, întoarce-ne acasă pe cei dragi plecați peste mări și țări după o pâine, după un trai mai bun, ajută-ne să ne iubim mai mult Țara, pe semenii noștri și mai ales pe Tine, Dumnezeul dragostei, al înțelepciunii, al dreptății și al milei. Fă, Doamne, să ne înflorească Țara, să fim liberi și stăpâni pe bogățiile ei. Fii cu noi, Părinte Sfânt, căci crucea vieții ne e grea și n-o mai putem duce. Ajută-ne să nu ne prăbușim! Întinde-ne mâna și mila Ta și redă-ne puterea, voința și bucuria de-a merge mai departe. Cu Tine alături nu ne vor doborî nici vânturile, nici furtunile, nici ploile, nici gerul, nici covidul, nici războiul, nici dușmanii, nici bolile, nici greutățile, nici necazurile.
Fii, Doamne, cu noi și le vom avea pe toate! Amin și voia Ta să fie!
*
Gânduri de ținut minte: Am cules de pe internet câteva gânduri frumoase și înțelepte. Păcat că cel ce le-a pus acolo a uitat să scrie și ale cui au fost. Totuși, le redăm mai jos:❋ Viața nu face zgomot. Trece atât de ușor, încât, dacă nu ești atent, îți scapă printre degete. ❋Cine dă, nu trebuie să-și amintească, iar cine primește nu trebuie să uite. ❋Să fii atent la șoaptele vieții, nu la zgomotele ei! ❋Fiecare vede în ceilalți ceea ce are în inima sa: dragoste, sau ură. ❋Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai. ❋Patru lucruri pe care le avem mai mult decât credem: defecte, datorii, ani și dușmani. ❋ Netoții caută răzbunarea. Inteligenții lasă destinul să trimită nota de plată. ❋ Sunt trei categorii de oameni pe care nu trebuie să-i uiți: pe cei care te ajută în momentele dificile, pe cei care te părăsesc în momentele dificile și pe aceia care te pun în momente dificile. ❋Matematica îți poate salva viața dacă eviți trei accidente geometrice: cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate. ❋Nu regreta nimic din viață, cu excepția a ce nu ai făcut! ❋Arta de a trăi frumos: cuvântul ceartă să-l transformăm în ,,ce artă!” ❋ Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la viață este că mai am multe de învățat...! ❋Probleme, neajunsuri sau oameni care nu se plac vor fi tot timpul, dar contează să nu le dăm mai multă importanță decât este necesar. ❋ În viață este necesară și vremea rea. Numai așa vezi cine este dispus să împartă umbrela cu tine. ❋Unii citesc și adorm, alții citesc și se trezesc... ❋Prietenia și iubirea se simt, nu trebuie demonstrate.
*

A fost un an greu nu numai pentru fiecare dintre noi, ci pentru lumea întreagă. Au continuat să moară mulți, foarte mulți oameni de Covid, atât la noi în țară, cât și în lume. Boala este oarecum sub control în momentul de față, dar tot mai face victime, mai ales printre cei slăbiți de alte boli. Alte variante ale bolii însă apar la orizont și acestora încă nu li se cunoaște tratamentul. Deci, pericolul continuă să persiste.
Un alt mare pericol s-a ivit însă la începutul anului 2022 în lume: războiul din Ucraina; anul trecut cel din Orientul Apropiat. Frații s-au luat la bătaie între ei, unul vrând să răpească grădina și casa celuilalt. Acela s-a luptat pe viață și pe moarte să se apere. A strigat după ajutor și iată că din lumea întreagă i-au venit alții în ajutor. Au murit însă și de-o parte și de alta a frontului sute de mii de civili și de ostași. Au fost bombardate zi și noapte unități militare, hidrocentrale, centrale nucleare, spitale, școli, grădinițe, instituții de cultură și administrative, blocuri de locuințe. Orașe întregi au fost șterse de pe fața pământului. Copii, femei, bătrâni, adulți au fost sfârtecați de bombe și rachete, străpunși de gloanțe și de schije, striviți sub dărâmături. Milioane de oameni au pornit în bejenie, cu frica-n suflet și cu moartea-n spinare, căutându-și scăparea-n țările din jur. Avem și noi, românii, mulțumirea, că ne-am comportat ca un popor cu adevărat creștin. Cu mult peste un milion de ucraineni și-au găsit scăparea-n România. Le-am dat mâncare, haine, adăpost, serviciu, copiilor școli în limba ucraineană, ba le-am mai dat și bani de cheltuială. Mulți români au luat familii sau persoane refugiate din Ucraina și i-au adăpostit în casele lor, ca pe niște rude apropiate. Cu toții speră și sperăm să înceteze cât mai curând războiul, vărsarea de sânge și șuvoaiele de lacrimi. Să dea Dumnezeu!
Am fost profund dezamăgiți și stupefiați în 1922, când parlamentul și președintele ucrainean au dat o lege, prin care interziceau limba română din puținele biserici și puținele școli în care ea se mai folosea. Episcopi români de acolo au fost obligați să părăsească țara. E greu de înțeles și de motivat o asemenea măsură. Se adeverește vorba românească: ,,Cel pe care nu-l lași să moară, nu te lasă să trăiești!” În Ucraina, mai bine-zis în Bucovina de Nord cea donată de Stalin Ucrainei, trăiesc cu mult peste o jumătate de milion de români. Numai Dumnezeu știe suferințele și umilințele acestor oameni datorate ucrainenilor în ultimul veac! Tocmai acum când credeam că aceste suferințe au încetat, când lumea vede altfel lucrurile, acum în veacul al XXI-lea, asemenea practici medievale sunt la ele acasă în Ucraina! Se pare însă că autoritățile ucrainene și-au dat seama de gafa ce-au făcut și se străduiesc să reglementeze situația. Să dea Dumnezeu!
Și, totuși! Dacă este să vedem și binele în acest val imens de rău și disperare ce s-a abătut asupra Pământului, acela ar fi faptul că situația aceasta ne-a unit mai mult, ne-a solidarizat. Ne-am temut pentru viața și sănătatea noastră, pentru integritatea țării noastre și pentru pericolul de a fi atrași în război, dar ne-am temut și pentru viața și sănătatea celorlalți, fie că au fost membrii familiei noastre, fie că au fost cetățeni ai planetei Pământ. Ne-am temut pentru cei dragi nouă plecați departe. Zi de zi am așteptat cu înfrigurare și teamă să aflăm numărul de morți, de răniți, de dispăruți, de internați, de vindecați. Ne-am bucurat copilărește, când am aflat că răul începe să fie alungat, că numărul vindecaților este tot mai mare. În multe cazuri membrii unei familii ajunseseră ca niște străini cazați la un hotel, care doar se văd, se salută și pleacă fiecare la treburile lui. Am avut prilejul în această perioadă să ne aducem aminte de Dumnezeu mai mult ca oricând și să-i cerem ajutorul. Chiar dacă nu ne-am dus la biserică, din motive binecuvântate, ne-am rugat în sinea noastră, în casa noastră, în fața icoanei de acasă.
Să sperăm că va fi bine în anul care a început, că molimele vor fi învinse, că nu va mai cade niciunul dintre noi pe câmpul acesta de luptă cu dușmanul nevăzut, că se va opri războiul și va fi pace, că frații români de peste graniță vor intra în drepturile lor legitime, că va fi iarăși bine și frumos în lumea aceasta!
Doamne ajută!

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda





Pr. Al. Stănciulescu-Bârda    1/28/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian