Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Poetul George Filip din Montreal și marea iubire pentru lirica eminesciană (In memoriam)

Ieri a apărut vestea tristă a plecării (pe 12 ianuarie a.c.) spre cealaltă lume a poetului, jurnalistului, animatorului cultural, vârf al exilul românesc canadian George Filip, poate nu întâmplător plecat înaintea aniversării Zilei de naștere a lui Mihai Eminescu pe care l-a iubit profund și căruia i-a dedicat mare parte din creația sa literară și din activitatea atât de vie desfășurată în cadrul comunității românești din Canada. Este unul dintre cei mai importanți poeți români ai exilului din acest colt de lume, autor al 36 de volume de versuri, stabilit în Canada în 1982, din 1984 în Montréal. Născut în comuna Tuzla ( Constanta) la 22 martie, în anul 1939, descendent (dinspre mamă) al lui Octavian Goga, emigrat în 1979, ajuns în Canada în 1982 (după peregrinări prin Austria, Germania si Franta), inima i-a rămas în țara de obârșie, declarând deseori că „Marea a fost a doua mamă a mea…Marea mea cea Neagră.”, așa cum nu și-a părăsit limba și nici credința mărturisind că „Am gândit și scris mereu în limba mea cea maternală”, ,,ajuns pe malul celălalt al speranțelor mele…n-am uitat niciodată că Dumnezeu este cu noi!...”
Stabilit din 1984 la Montréal, înființeaza Centrul de Cultură Română, fiind unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada, redactor la emisiunea de radio locală in limba română, la revista ,,Luceafărul” și revista multietnică ,,Humanitas”, director la Centrul Cultural Român, fondator și director cultural al primei televiziuni în limba română din exil ,,Teleromânia” (întemeiată în 1982) până la dispariția acesteia, colaborator la prestigiosul ziar ,,Observatorul” din Toronto (al cărui conducere l-a declarat pe Mihai Eminescu mentorul lor spiritual), la ,,Candela de Montréal”/ ,,Chandelle de Montréal”, nelipsit de la întalnirile culturale organizate în Montréal, Toronto, la cele desfășurate la celebrul Camp Romanesc de la Hamilton, cunoscut de românii canadieni cu apelativul ,,Poetul”. Recunoscut și apreciat ca cel mai important poet al românilor canadieni, George Filip privește totuși cu amărăciune spre neunirea confraților săi calificându-i ca ,,un trib pestriț de dezrădăcinați, debusolați, divizați”(vezi volumul omagial ,,George Filip din Pontul Euxin”, 2009), deși se poate afirma că cea mai activă comunitate pe teren cultural și spiritual este tocmai cea din Canada, dovadă cele cinci monumente dedicate lui Eminescu, Câmpul Românesc de la Hamilton, revistele, intensa activitate scriitoricească, publicistică etc.
Opera sa literară cuprinde numeroase volume de versuri (și eseistică), între care: „Matematica pe degete” (1974), „Anotimpul legendelor” (1975), „Desant satiric” (1976), „Drumuri de balada” (1977), Poeme pribege (1982), O fugă din hazard (1989); Era confuziilor (1993), Poeme răzleţe (1994); Zei fără „Zei fara armuri” (1996), „Poemes sur feuilles d'erable” (1998), „Era confuziilor” (1993), „Din taine” (1999), „Diana” (2002), „'89 Poeme indoliate” (2002), „Vad lumina” (2003), „La planet plate – Poemes” (2004), „Singur impotriva destinului” (2004), „Aezii privesc” (2005), „Zilele saptamanii” (2005), „Din oglinda” (2005), Metafore risipite (2006), „Tara din lacrima” (2006) Eliptica (2007), George Filip din Pontus Euxin (2009), Om de povară ( 2010), Şi toamna vine (2010), ,,L’ere de poetes –Era poeţilor” (2011), ,,POEME” (2012), ,,REGALA” (2012), ,,Fantana dorurilor” (2012), ,,Top Secret (2013, satire), Axiome (2013) ș.a.
,, Poezia este chintesenta chintesentelor unor stari si trairi ale poetului …Eu sunt convins ca poezia pluteste in aer si poetul n-are decat s-o culeaga si s-o puna pe hartie... totul ne este daruit de Dumnezeu, Omul trebuie sa fie doar receptiv… scriu mereu si inspiratia mea este DIVINITATEA”, mărturisea George Filip într-un interviu realizat de Octavian Curpaș , cu ocazia aniversării a șapte decenii de viață.
Iubirea lui pentru Eminescu, pe care-l numește ,, fratele meu MIHAI”, mărturisită de-a lungul existenței sale scriitoricești, se traduce în zeci de poezii dedicate, recitate, în articole, conferințe ținute, dacă ar fi să amintim doar ,,Eminescu – Comentarii” (Montréal, Ed. Personală), ,,EMINESCU – Poetul national”(Montréal, . Ed. Personală,1989) și , mai ales, volumul ,,Scrisori spre cer. 39 de elegii pentru Mihai Eminescu”.
A rămas notoriu momentul cand a recitat, descult, o poezie creație proprie în fata statuii lui Eminescu - Monumentul în bronz al lui Mihai Eminescu, sculptat de artistul basarabean Vasile Gorduz, amplasat în Place de la Roumanie (Piața României) din Montréal.
Dezvelirea acestui monument, petrecut pe 19 sept. 2004, în cadrul unor festivități de marcare a ,,100 de ani de prezență românească în Canada și 25 de ani de relații diplomatice”, a centenarului comunității românești din Nord America, a fost un eveniment care a adunat sute de români canadieni, fiind prezenți primarul Montréalului, înalți demnitari ai diplomației statului român, Pe plăcuța de pe piedestalul statuii sunt inscripționate două versuri de ,,o frumuseţe statuară” din capodopera eminesciană ,,Odă (în metru antic)” ( publicată în 1883 în unicul volum antum Poesii) -,,Eternellement jeune,/ envelopée dans ma cape…” traduse în franceză și în engleză (de Adrian G Sahlean). La inaugurarea statuii în 2004, poetul George Filip s-a dus desculț, cu pâine caldă și vin, s-a înălțat până sub fruntea lui Mihai, numindu-se ,,fratele“ acestuia, declamând versurile: ,,Doamne - Mihai, să mă ierți c-am venit;/ dulcele târg are toamnele bete./ Ți-am adus un ulcior și-un colac rumenit; /Poate ți-e foame, poate ți-e sete...” (,,La teiul domnului Mihai”).
În revista „Candela de Montréal”/ ,,Chandelle de Montréal”(înființată în 1997 pe lângă Biserica Ortodoxă Română ,,Buna Vestire” din Montréal), George Filip a publicat grupaje de versuri închinate lui Eminescu, alături de alți poeți importanți din Montréal: ,,a căzut o stea din cer / - un semn divin,/ c-a plecat poetul/ -înger spre Amin./ /sus – la poarta ceriului, /Domnul MIHAI,/ a dus doinele străbune/ de pe plai.// Dormi în pace EMINESCU,/ lerui...ler/ te jelim cu flori albastre/ la rever./ te iubim şi-n cerul bun / nu ne uita;/ fie binecuvântată steaua Ta!”- ,,A plecat Mihai”...).
Poetul George Filip, cel care care declara ,,eu sunt un locotenent al românismului”, este autorul volumului ,Scrisori spre cer: 39 de elegii pentru Mihai Eminescu ”(Râmnicu Vâlcea, Ed Antim Ivireanul, 2016), în prefața căreia scriitorul Ioan Barbu afirmă că ,,Aceste „Scrisori spre cer” alcătuiesc o carte unică în literatura română… ”, tocmai pentru că cuprind câte una pentru fiecare an ars de ,,Poetul Nepereche”, pe ,,planeta aceasta tristă și rece”.

,,Doamne Mihai, te naști-renaști mereu, /Mileniul nostru este trist și greu, /Efervescența e un act anost/ Și legea lumii nu-și mai are rost./ Nu mai doinesc fecioare la izvor,/ S-a ofilit în grai cuvântul DOR,/ Potecile prin codri s-au uscat,/ Românii-n pribegie au plecat...// Bine-ai venit Mihai-luceafăr clar./ Din nou vom vinde panglici la ziar,/ Dar slava ta se suie-n zări albastre, /Țâșnind etern-din inimile noastre!” (,,Mihai Printre Români - la Montreal”); ,,Mihai al nostru nici nu are vârstă./ Prin versul meu ce astăzi vi-l aştern/ Vă spun să spuneţi la urmaşii voştri/ Că EMINESCU e un sfânt etern.”- ,,Mihai Eternul”. Este autorul grupajului ,,Poezii pentru Eminescu” (2014), al poeziei ,,Orație, Mortua Est…” (,, din an în an,/ ca un colind/ Mihai – te plâng / femei…jelind./ să fii şi-n cer,/ ca pe pământ,/ un om frumos,/ un înger sfânt./ să fii prin cer/ înger frumos,/de-a dreapta lui Iisus Hristos.”) din volumul de poeme ,,Şi toamna vine” ( Ed. Destine).
Apreciat unanim drept „poetul comunităţii”, George Filip este cel care a descris liric condiția dureroasă a exilatului în volumul ,,Tara din Lacrimă” (,,Ploua din timpul vulnerabil/ Potop năuc din Ararat;/ Noi suntem emigranți, noi suntem/ Trădarea care ne-a salvat…/ Ploua din timpul vulnerabil/ Și nu mai știm să ne iubim/ Migrând spre tainele speranței/ Și pribegim… și pribegim), în versuri de mare sensibilitate (,,Departe, în Carpați ne este casa,/ Intre albastrul Mării și -ntre nori;/ De ce ne-ai blestemat cu doruri, Doamne/ Și ne-ai făcut pribegi - colindători?” - ,,Colinda pribeagă”)
Într-un ,,Interviu Postum” despre Eminescu cu sculptorul Nică Petre, autorul acelei capodopere ,,Rotonda Scriitorilor români din Exil" în centrul căreia stă un Bust monumental Mihai Eminescu, realizat lângă statuia cioplită de la Câmpul Românesc din Hamilton (alăturat ca valoare și importanță de Arhiescopia ,,Vatra”, USA și Biblioteca de la Freiburg, Germania), poetul George Filip scria: ,,- Prietene. hăt...de departe vin la tine,/ La Hamilton - pe românescul plai,/ Să-mi spui ce știi mai bine și mai bine /Despre poetul nostru drag - Mihai?/ ...Și Nică se dă jos din nemurire./ Sfântul Mihai ne-ascultă dintre stele./ -Poetule, las vouă moștenire/ Cel mai frumos copil al dălții mele.” Celor care se străduie încă să dărâme statuia de Poet national, poet iubit, li se adresează din înaltul superiorității creatorulului ,,Luceafărului” :,,Frate Mihai, fii blând și-ascultă-mi iota:/ tiranii tâmpi te urcă pe Golgota,/ și dacă e așa…o! ce frumos: / vei sta pe veci de-a dreapta lui Hristos”(,,Mihai spre Golgota”)

Volum cu iubire” este un volum omagial 80, apărut în 2019, o inițiativă lăudabilă de cuprindere a operei acestui creator român și canadian totodată.
A pleacat la întâlnirea cu idolul său, Mihai Eminescu, aproape de aniversării nașterii lui, declarată Ziua Culturii Naționale, parcă șoptind versurile scrise din marea iubire pentru creația lui:
„Glas de ursitoare”,

Ai coborât, MIHAI, pe-acest pământ
din cerul tău cu aştri şi cu stele,
te-am aşteptat - cu graiul tău cel sfânt,
să ne scrii limba-n blânde menestrele.

Doine aveam, balade, strigături
şi lăutari, cu cobze şi cu naiuri.
Bărbaţii hâtri, cu cimilituri,
ştiau să cânte ale noastre plaiuri,

dar nu aveam un astru, te-am dorit
să dai grăirii noastre formă clară,
poetul nostru drag - şi ai venit
pe Ţară, cea mai sfântă primăvară.

Prin staulul tău cald din Ipoteşti
în scutec te-nfăşară muze bune,
care-au citit în aştri că tu eşti
rapsodul nou al pildelor străbune.

Pădurea verde te-aştepta şi ea
şi munţii falnici te chemau din zare,
Tu, prunc frumos, aveai pe frunte-o stea
ce te-a sortit să nu ai alinare.

Ai pus, Mihai, în graiul nostru rost
dar oameni hâzi te prigoneau prin soartă.
Maica-natură ţi-a fost adăpost
şi-n veci - destinul ţi-a deschis o poartă.

Și ne-a fost dat ca pruncul cel bălai,
din acest Om de seminţie - teafăr,
s-aducă-n limba noastră un MIHAI
şi-n poezia lumii - un LUCEAFĂR

A plecat adresându-se din drumul spre stele iubitorilor literaturii și culturii române: ,,Cititorilor nostril (…) le urez tinerețe fără bătrânețe. Și dacă nu sunt cuminâi, le voi spune fluvii de versuri, să vadă și ei ce-nseamnă să-ți zică lumea POETUL. LA REVEDERE !”



pentru Observatorul,
Catinca Agache




Catinca Agache    1/13/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian