Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Lumina slovei - „cronică sentimentală”

Cartea* „LUMINA SLOVEI: biografie, dăscălie, poezie”este deosebită, are doi autori și putea fi numit㠄convorbiri almăjene”, deoarece Angelica Herac și Iosif Băcilă aparțin Țării Almăjului, „țara miracolelor”dintotdeauna și pentru totdeauna din România. E o carte-spectacol care depășește limitele genului dramatic, este o epopee a sentimentului existenței. Și viața este un joc pe scena timpului, în care se interpretează rolul destinului individual cu legături sufletești de neînțeles uneori. Pentru mine este o carte tulburătoare. Nu există măcar o pagină să nu-mi trezească o aducere aminte.
Viața poetului, așa cum a fost și cum este, se reconstituie din răspunsurile la cele o sută de întrebări ( prima întrebare Când și unde v-ați născut? și ultima, Gânduri din suflet almăjan?), într-un limbaj direct prin stil plăcut, determinat de o personalitate ce exprimă profund Țara Almăjului și pentru care poezia este o calitate mare și înălțătoare, mai ales că se îmbină cu vocatia de dascăl.
Angelica Herac are experiență în acest domeniu. Îmi aduc aminte de „Scrisorile din Ciclova Română¹. În același timp, de alte pagini relativ asemănătoare și provocatoare².
Structura cărții a fost determinată de întrebări în trei părți mari: „Copilăria; Adolescența/tinerețea; Cariera – profesorat, viață culturală, publicistică; revista „Almăjana”, poezia”, urmate de „Gânduri despre profesorul-poet Iosif Băcilă”. Din receptarea creației lui Iosif Băcilă se face o riguroasă selecție pentru a fi în ton cu tema: Gheorghe Jurma, Ionel Bota, Octavian Doclin, Constantin Teodorescu, Călin Chincea, Ioan-Nicolae Cenda, Nicolae Irimia, Adrian Dinu Rachieru, Maria Vâtcă, Livius Petru Bercea, Ion Marin Almăjan, Dumitru Popovici, Iosif Badescu, Ion Căliman, Cristian-Paul Mozoru, Sergiu Drincu, Cornel Ungureanu, scriitori, critici literari, publiciști, oameni de cultură, profesori univesitari și nume prestigioase de care se leagă reviste literare, de cultură.
Bineînțeles, nu se putea altfel, toate aceste secvențe sunt urmate de ultimul capitol „Repere biobibliografice”. Intrarea în viața unui om de cultură se face printr-un Argument (Angelica Herac)) și o Întâmpinare (Iosif Băcilă)..
Realizarea cărții, amintirea ca „neobișnuită experiență de viață”, îi aduce poetului răsunetul versurilor lui Lucian Blaga” „Ți-a mai rămas în urechi vreun cuvânt? / De la basmul sângelui spus / întoarce-ți sufletul către perete / și lacrima către apus”. Dar până la momentul blagian numit „încheiere”(sfârșitul fizic absolut), poetul din Almăj mai are multe de realizat.
Am scris, despre carte, tulburătoare. Chiar mai mult, e un prilej de meditație, de întoarcere în timp. Slovă, cuvântul din titlu, a declanșat în mine o emoție pentru care nu am un adjectiv suficient de potrivit. Răsfoiam un calendar tip carte editat de Tipografia Diecezană din Caransebeș. Ca buna, puneam degetul pe limbă și întorceam foaia. Parcă o aud. Ca mâine ești la școală! Ai grijă la slova strină. Nu-i bine tot ce scrie. Cum să știu eu?! Din capul tău! Să fie ca la noi și cu dreptate. Mai târziu totul mi s-a limpezit. Pentru ea slovă nu însemna doar literă, era cuvântul scris, cuvântul românesc. Pentru a mă determina să înțeleg, adăugase că așa lămurea lumea popa cel bătrân la sfârșitul slujbei. Îmi arătase cu simplitate ce făcea un preot în hotare imperiale potrivnice.
Cu aceste gânduri am ajuns să citesc dedicația: „Mamei FLOAREA, care m-a zămislit și m-a ivit în lumină.” Am fost de câteva ori la Dalboșeț, în casa poetului. De fiecare dată, mama Floarea m-a primit cu bucurie covârșitoare alături de fiul ei. Eram de aceeași fire, o întrebam ce mai face, cum se simte, la sat e mult de lucru. Acum observ că era frumos. Atunci nu mi-am dat seama și înțeleg așa de târziu bucuria mamei pe brațele protectoare ale credinței în valoarea fiului stăpânit de patima creației.
Pe multe pagini găsesc câte un cuvânt plin de expresivitate și farmec din graiurile noastre almăjene, prin care cobori în adâncul inimii pentru a cuprinde orizontul. În felul acesta, mi-am zis, nu știu când voi termina lectura cărții. Așa că am răsfoit-o cu atenție, reluând lectura pentru a trăi satisfacția întâlnirii cu un trecut de-a dreptul impresionant, provocator până la miraculos pentru generațiile care vin. Poate vor reuși să înțeleagă că atitudinea romantică este o constantă de frumusețe în lumea suprasaturată de tehnologia care sufocă, fără să ne dăm seama, ființele noastre și ce înseamnă să trăiești într-un complex tradițional de viată pe dimensiunea civilizației de azi.


* Angelica Herac, Iosif Băcilă, Lumina slovei –biografie, dăscălie, poezie – ,Timișoara, Cosmopolitan-Art, 2023.

1. Scrisori de la Ciclova Română. Nicolae Irimia în dialog cu Angelica Herac, Reșița, Ed. TIM, 2015.
2. Eugen Simion, Convorbirile mele, I-II, București, Editura Tracus Arte, 2021; N. Breban, Confesiuni violente. Convorbiri realizate de Constantin Iftime, Ed a II-a, definitivă, Ed. Ideea Europeană, 2021.

CONSTANTIN TEODORESCU, New Dundee, ON





Constantin Teodorescu    12/14/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian