Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O seară de muzică la Universitatea din Toronto

Luna decembrie a sosit, aducând cu ea, ca de obicei, o [ntreagă suită de evenimente culturale – concerte, spectacole de teatru, music-halluri, expozitii, etc. – menite să contribuie la atmosfera sărbătorească ce [nvăluie de acum orasul, si invitându-ne la relaxare si delectare.

Dintre acestea, am ales deunăzi, ca urmare a unei hotărâri luate spontan, să ne numărăm printre spectatorii unuia dintre concertele de muzică clasică prezentate de studentii Facultătii de Muzică din cadrul Universitătii din Toronto. Astfel, [n seara zilei de 9 decembrie, ne-am aflat [n rândurile publicului care a umplut spatioasa sală (815 locuri) a teatrului MacMillan din cadrul Facultătii de Muzică, teatru cu o existentă de aproape 60 de ani (facultatea l-a primit [n anul 1964), si care a fost numit după marele dirijor, compozitor, si organist Sir Ernest Alexander Campbell MacMillan (1893-1973), [nnobilat [n anul 1935 de către Regele Angliei, George al V-lea.

Concertul a constat [n trei piese de o frumusete deosebită: uvertura Oberon, compusă de compozitorul german Carl Maria von Weber, colectia de lied-uri pentru voce si orchestră “Rückert-Lieder” (“Cântece pe versuri de Rückert”) a compozitorului austriac Gustav Mahler, bazată pe versurile poetului german Friedrich Rückert, si Simfonia nr. 1 [n C Minor a compozitorului german Johannes Brahms. Condusă de renumitul dirijor canadian Uri Mayer (născut [n România, la Târgu Mures, [n anul 1946), precum si, pe durata primei părti a concertului, de talentatul student la doctorat Matheus Coelho do Nascimento (de origine braziliană), orchestra simfonică a Universitătii din Toronto, având ca interpretă a lied-urilor pe remarcabila soprană Emily Rocha, câstigătoarea [n 2022-2023 a UTSO Concerto Competition, ne-a transpus [n acea seară, prin talentul si dăruirea membrilor săi, [n universul magic al muzicii, [n care barierele timpului sunt sterse, iar trecutul, prezentul si viitorul, devenite fluide, fuzionează [ntr-o altfel de realitate, [n care domnesc pacea, linistea si [mpăcarea.

Pe lângă aceste sentimente deosebite, iscate [n sufletele noastre de frumusetea de netăgăduit a muzicii clasice, seara a avut o [ncărcătură emotională si pe plan personal, născută din faptul că fiica noastră a fost, la rândul ei, studentă pe băncile aceleiasi facultăti, producându-se, ca si clarinetistă, pe multe dintre scenele acesteia.
Acestea, precum si realizarea faptului că, pe durata acelei seri, am avut privilegiul de a-i asculta, cu sigurantă, pe unii dintre viitorii mari artisti ai viitorului, ne-au făcut să percepem acest eveniment ca pe un dar pentru care vom rămâne pentru multă vreme recunoscători.



Elisa Ghinea




Elisa Ghinea    12/10/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian