Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O lume de vorbit - Liniștea trupului, din bucuria inimii

“Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei/Când este El la dreapta mea, nu mă clatin/De aceea, inima mi se bucură, sufletul mi se veseleşte/şi trupul mi se odihneşte în linişte” – Psalmul 16, Cântarea celui fericit 16:7-9

Mi-aș dori să avem “necurmat” seninătatea acestui psalm, dar ceva ne-o întunecă deseori. Și se pare că asta li se întâmplă și prietenilor, celor apropiați mie. Ne luăm cu lucruri mici și trecem prea des pe lângă miracolul fiecărei secunde. Ce exercițiu am putea face – dimineața, când deschidem ochii în lumină, seara-n ruga mulțumirii? Cred că am putea întări mușchii bucuriei alergând fără motiv precum copiii. Tot asemenea lor, dacă ne-am opri din a ne lua în serios măcar cinci minute pe zi, sigur am fi mai senini.

Cum ne poticnim noi de te miri ce și ne dorim nu știm cât. Odată ce obținem ceea ce voiam acum trei ani sau trei minute, pornim bezmetici la drum către o iarbă mai grasă. Mereu acel ceva râvnit, mai niciodată ceva-ul savurat, tihnit, oprit în brațe. Și brațele-agățate într-o îmbrățișare a tot. Pentru că, de fapt, avem tot. Și nu-l vedem. Nu-l înțelegem.

Și, totuși, două-trei bucurii - apa, muzica, dragostea. Par să curgă una din cealaltă, ne umplu, ne-nconjoară. Pot da cu noi de pământ, stropi cu rouă sau inunda. Boléroul lui Ravel sună mereu a râu care crește, are răbdare, prăvale valuri și se-ntoarce la picături numai cât să poată cădea mai tare. Adună metri-cubi, nu se grăbește. Până ne-ajunge la umeri, la gât, mai poți respira încă, notele sunt acolo, năvalnice. Cascadă, fluviu, deltă, naufragiu? Mi-Si-La? Nu mai contează, suntem deja în ocean, înotăm în plăcere și ne plouă Nichita “în luna lui marte”, indiferent de anotimp.

Citim prin lentila lichidă Dao, Calea ca o curgere de apă a lui Alan Watts și nu mai știm care, cum. E-ndoită cu apă starea cea nouă, n-avem ce face: diluată de nevoie. Pentru că vrem să dureze. Să nu sece brusc lumea H2O, monoxidul de dihidrogen în care ne-am scufundat ca-ntr-o mare caldă. Lichid amniotic pe care-l căutăm mereu, îl vrem înapoi, cu bucurie compulsivă.

Și poate de aceea căutăm, suntem orbi sau surzi, ne ghidăm greșit. Norocoși suntem dacă încercăm, dacă nu ne lăsăm pradă acestor metehne, dacă îl putem avea „pe Domnul înaintea ochilor” – dacă nu „necurmat”, măcar în cât mai multe momente ale vieții noastre, și atunci, „şi trupul ni se odihneşte în linişte”.


Amorena Minculescu














Amorena Minculescu    12/10/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian