Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Veronica Balaj - O sută și una de poezii

Veronica Balaj este o conștiință vie în lumea literară de astăzi. Poetă, prozatoare realizatoare de emisiuni de cultură radio și tv, autoare a sute de interviuri cu personalități culturale, își face auzită vocea lirică din ce în ce mai distinct și convinge prin profunzimea temelor, prin redefinirea unor concepte, având și acea subtilă intuiție psihologică, cea care dă forță și substanțialitate creației.

Cu pasiunea vie a introspecției, a detaliului dar și a sintezei, Veronica Balaj își îmbracă volumul O sută și una de poezii, apărut la Editura Academiei Române, într-o haină lirică elegantă, cu mai multe straturi de înțelegere, presupunând cititori cu o anumită finețe a gustului literar și înălțime intelectuală.

Scriitoare cu o inteligență creatoare evidentă, iluminată de cunoașterea vieții și înțelegerea acesteia prin luciditate, Veronica Balaj transpune trăirea concretă în reflecție și realul banal în simbol. Am remarcat înzestrarea specială în descoperirea și transcrierea jocului complicat al stărilor sufletești: căutăm cercuri/ din copacul primordial/ ni le facem daruri,/ învățăm lecția/de-a venirea-plecarea/ cât verde, cât verde/ îmi înmugurește pe creștet! Cu o energia aproape magică poeta hrănește chemarea tulburătoare spre un alt timp, spre o lume în care Orfeu,coborât din lună, vindecă de teamă și tăcere iar Mercur, martor al simțurilor devastate,/ răsucește târziul din clepsidra vindecării. Poeta recuperează zonele tainice ale iubirii și le scoate la iveală în forme lirice: Să nu regreți!!/ fierbințeala timpului, în trecere,/ l-a prefăcut în fântână,/fărâmă cu fărâmă,/ măcar pașii noștri, măsurați/ peste albul zăpezii,/ își reiau forma/ oriunde-i un petec de ninsoare,/ inima îmi bate mai tare,/ până în inima umbrei tale... Eul profund al poetei este invadat de dorința de cuprindere a unui timp chemat, autoarea poziționându-se în interiorul acestui timp, verde înflorit,/...timp în care din fortăreața serii/ crește-o aripă de înger singuratec/ pașii se adună suspendați/ între acum și ce va să fie/ oare drumul e în noi?...Timpul scufundat este readus într-un prezent dorit, unul al monologului interior în care straturile poeziei - cel real și cel magic - se întrepătrund, se contopesc.O neliniște creatoare străbate întreg volumul, un fior metafizic, ceva între visare și interogație, împlinită de savoarea unor definiții lapidare și de un limbaj poetic elevat. Poemele transmit emoție, iar emoția este esențială în redescoperirea luminii din noi.

Într-o lume duală, oscilând între spiritual și teluric, Veronica Balaj își făurește un scut liric, aceasta fiind, de fapt, spiritul supremei libertăți. Cu o stilistică rafinată volumul oferă un discurs încărcat de spiritualitate cuprinzând amplitudinea nevoilor și aspirațiilor omenești. Autorea recreează un tărâm viu al trăiri, îl readuce prin intermediul simbolurilor cu forța sentimentelor transmise într-un relief colorat al ideilor.

Capacitatea de dezvoltare lirică, modul în care insuflă dramatism intelectual poemelor, fluența și finețea expresivă, precum și facultatea de a se mișca în sfera introspecției psihologice, oferă poemelor substanță majoră. Într-un limbaj eliberat de constrîngeri de tot felul, poezia Veronicăi Balaj, excentrică, speculativă, reactivă, ne oferă o față a sinelui ascuns al poetei, unde nevoia acută de libertate este evidentă. Eul spiritual dublat de concizie verbală, lanțurile asociative interesante, unitatea stilistică, toate acestea la un loc, dezvăluie o poetă matură, având deplin conștiința propriei valori.Veronica Balaj este o izbândă certă în peisajul cultural contemporan.





Evelyne Croitoru    12/6/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian