Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Prezentarea cărtii „Disecarea timpului prezent” autor David Kimel

Cartea domnului David Kimel, „Disecarea timpului prezent”, are un titlu ale cărui conotații reverberează edificator și obiectiv pe tot parcursul scrierii care se remarcă printr-un profesionalism bine strunit. În ciuda unei prezentări documentate a frământărilor politice mai vechi sau de dată mai recentă, a diferitelor probleme legate de istorie, cultură și civilizație, această carte stârnește cititorului un profund și copleșitor sentiment de emoție. O emoție autentică pentru aceia care, făcând un exercițiu de memorie, simt încă în nări mirosul fumului de lemn ars în sobă, frigul îndurat cu bucurie la săniuș, cu ciorapii uzi în ghete, bucuria împodobirii bradului modest de Crăciun, bezna și lipsurile din perioada comunistă, culorile și aromele feluritelor ierburi prin care au alergat desculți, într-un cuvânt simt acel acasă, al cărui gust rămâne pentru totdeauna în memoria afectivă a fiecăruia dintre noi și spre care tânjim iremediabil atunci când suntem departe, cu o dorință nestăvilită de reîntoarcere în sine, până la sâmburi.
„De câteva zile obrocul lăptos al norilor a strecurat pe acoperișuri pudra grăunțoasă a primei zăpezi ce arată ca glazura de zahăr a bunicii peste omuleții de turtă dulce scoși din cuptor.” Așa începe, de exemplu, articolul („Reflecții înainte de Crăciun”)
„Pășesc prin nămeți cum n-⁠am văzut de mult pe strada mea. [...]. O, de-aș fi avut din nou anii copilăriei, m-⁠aș fi suit cu săniuța pe aceste movile de zăpadă și cu ce bucurie aș fi alunecat de-a lungul străzii, în pofida frigului de afară!”(Gând de iarnă)

„Disecarea timpului prezent” este în esență o analiză făcută metodic, pe toate fețele cum s-ar spune, autorul proiectând în ansamblu sau în detaliu, în funcție de situație, propria opinie argumentată asupra complexelor evenimente care au avut sau au loc pe harta politică a lumii, precum și implicarea acestora cu larg ecou în planul economic și social.
Perspectiva propusă este una ambivalentă, autorul realizând prezentarea și analiza evenimentelor atât din perspectiva cetățeanului de rând, cât și a publicistului documentat, cu o bogată experiență de viață, acest demers conferind scrierii capacitatea de a se proiecta cu un înțeles limpede cât mai aproape de cititor.
Cu un stil fluent, făcând permanent recurs la memorie și aducând detalii și informații edificatoare, David Kimel devoalează gustul dulce-amărui al vieții pe care îl încearcă diaspora în lumea nouă și nostalgia care le cutreieră constant sufletele acelora care au ales, din diferite motive, calea altfel deloc ușoară de a trăi în afara granițelor țării de origine.
„Atunci am fugit. Am intrat în cea de a doua viață. Nimeni nu ne-⁠a așteptat, nimeni nu ne cunoaștea și, aidoma unor orfani, a trebuit să ne încropim singuri un adăpost. Ne sfâșia singurătatea și dorul de acasă[...].” (Reflecții înainte de Crăciun)
„De ce în minte îmi vin mereu imaginile de atunci? Sunt ani și ani de când mi-⁠am desprins rădăcinile din acele meleaguri și gândul și ființa mea păstrează încă legăturile cu acele locuri prin canalele invizibile ale telepatiei. La mii de kilometri distanță de țară văd mii de români remarcându-⁠se printre popoarele ce împânzesc lumea prin ceea ce aduc cu ei din patria strămoșească: crezul, cultura, munca rodnică și dorința păstrării identității căpătată prin naștere, acolo, în acel colțișor din Europa, unde cotul Carpaților își încordează mușchii în semn de atenționare celor care vor să calce pământurile neinvitați.”(Gând e iarnă)

Așa cum mărturisește autorul în „Cuvânt înainte”, această carte însumează o serie de articole pe care le-a publicat în Revista „Observatorul”, publicație care apare în Toronto, Canada, și la care a activat timp de două decenii, scriind numeroase articole în cadrul rubricii „Subiectiv”.
În același articol, domnul David Kimel mărturisește: [...]„Observatorul”, revista care de peste un sfert de secol îndeplinește misiunea informării cititorilor români din Canada și de pretutindeni despre problemele emigrației românești, noutăți și, mai ales, despre limba și cultura noastră.”
Cartea „Disecarea timpului prezent” este, între altele, o radiografiere a spiritului românesc aflat în pribegie. Mărturisirile, de o sinceritate debordantă, creionează profilul unui om integru, pe care totdeauna în viață l-a caracterizat seriozitatea.
„Când ne-⁠am părăsit țara, nu am plecat chiar cu mâinile goale: am luat de acolo valoarea stăruinței atâtor dascăli care au însămânțat în noi tot ce aveau mai bun în ei, ani valoroși de muncă și migală pentru șlefuirea minților și sufletelor noastre [...].” (Gând de iarnă)
„Aproape zilnic sunt tipărite acasă sau în lume tot mai multe cărți ale autorilor români care trăiesc în afara țării [...]. Apar în limba noastră și aduc cinste culturii românești și contribuie la dezvoltarea culturii universale. [...]răspândirea acestor lucrări în limbi de largă circulație universală duc faimă numelui țării noastre pretutindeni. ”(Gând de iarnă)
Aceste două fragmente din același articol, „Gând de iarnă”, spun totul despre omul David Kimel.
Îl felicit pe autor pentru acest demers literar, nu înainte de a îi mulțumi pentru bogăția de trăiri pe care cu ales meșteșug scriitoricesc le aprinde în sufletele noastre, ale cititorilor, precum un foc de artificii.

Irina Constantinescu


N.O. Prof. Irina Constantinescu este redactorul cărților pe care David Kimel le-a publicat la Editura Coresi din București. („Disecarea timpului prezent”, „Domnița și Tudor Avădanei” , „În căutarea fericirii”)






Irina Constantinescu    12/6/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian