Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Istoria Culorilor Tricolorului

1 Decembrie este Ziua Națională a României, zi când noi românii sărbătorim anul acesta 105 ani de la Marea Unire din 1918 ; după Mica Unire din 1859 când Moldova s-a unit cu Țara Românească, în 1918 odată cu Unirea Transilvaniei și a Banatului, a rezultat Statul Național ROMÂNIA. In timpurile trecute această sărbătoare a mai fost în 10 mai și în 23 august, dar ziua de 1 Decembrie a fost stabilită prin Legea nr. 10 din 1990. Celebrarea Zilei Naționale se face prin arborarea tricolorului care simbolizează identitatea și unitatea românilor. La Toronto, Ottawa, Montreal, Vancouver și în toate orașele mari canadiene, peste tot tricolorul se va înălța cu mândrie în acordurile imnului național pentru a arăta tuturor unitatea românilor.

Drapelul României este un tricolor albastru, galben, roșu având culorile dispuse în benzi verticale de dimensiuni egale. Ca simbol al țării, tricolorul este de dată relativ recentă, el apărând în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Despre istoria mai îndepărtată a steagului la strămoșii noștrii, informațiile sunt puține și lacunare.

In secolele IX-X după formarea poporului român odată cu constituirea celor dintăi formațiuni de tip statal, apar și primele însemne heraldice românești, și totodată “steagul cel mare” care desemna simbolul statului. Steagul Moldovei era roșu iar al Țării Românești era un alb-gălbui. In jur anului 1600, steagul Țării Românești sub domnia lui Mihai Viteazul era alb având pictat un corb care ținea în cioc o cruce dublă deasupra unei ramuri de ienupăr verde. Steagul Moldovei sub domnia lui Ieremia Movila era roșu cu bourul având șteaua între coarne și flancat de două semilune pictate galben.

Prima reunire a celor trei culori cu benzi separate de culoare, datează din 1834 pe timpul domniei lui Al.D.Ghica, ca simbol al unităților miliției pământene ; benzile erau dispuse pe orizontală, cu fâșia roșie la partea superioară și cea albastră la partea inferioară iar pe galben era pictată acvila cu un buzdugan și o spadă. Adepții “Partidei Naționale” vedeau în acest tricolor simbolul național al tuturor românilor.

In contextul revoluționar al anului 1848, se arborează draplelul albastru, galben, roșu cu benzi verticale, albastrul la lance, drapel ce va fi consfințit ca drapel național prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la București, chiar dacă în acea perioada revoluționarii din Ardeal foloseau drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală.

Ca drapel național, tricolorul se impune în 1859 odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar… în varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare cu fâșia albastră plasată sus. In anul 1867, odată cu venirea domnitorului Carol I, steagul țării va avea dungile vertical cu albastrul lângă lance.
In 1948 regimul comunist a îndepărtat elementele heraldice tradiționale și a plantat o nouă stemă pe tricolorul național, dar în 1989, la Timișoara oamenii au rupt de pe steag simbolul comunismului, acesta revenind la ceea ce fusese steagul României din 1872 până în 1947.

In prezent Drapelul Național al României este un tricolor cu benzi verticale începând de la lance cu albastru cobalt, galben crom și roșu vermion, având o proporție de 2 : 3 între lățime și lungime, stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1944.
De menționat că drapelul nostru este asemănător cu drapelul civil al Andorei și cel de stat al Ciadului, neavând nici o legatură cu acestea. Drapelul Ciadului diferă de drapelul românesc prin nuanța ușor mai închisă a fâșiei albastre, aceasta fiind indigo față de cobalt la noi. Tricolorul românesc este înrudit și cu cel al Republicii Moldova, dar proporțiile acestuia sunt de 1 : 2 în loc de 2 : 3 la noi.
Potrivit precizărilor de specialitate ale Arhivelor Naționale, semnificația culorilor trebuie privită în cheie heraldică : albastrul - fidelitate, ordine, adevăr, galben - prestigiu, virtute, bogăție, roșu - acțiune, pasiune, vigilență.

La 1 Decembrie 2023, urăm dragului nostru Tricolor, LA MULȚI ANI !

arh. Ion Constantinescu - Toronto





arh. Ion Constantinescu - Toronto    11/29/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian