Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ştiri din Montréal - 10 a 10-a, de nota 10 !

În data marti, 10 octombrie curent sau, asa cum am scris în titlu, în data de 10 a 10-a, în cadrul comunitătii noastre de la Montréal, a avut loc o activitate de nota 10! Cel putin aceasta a fost nota pe care au dat-o cei prezenti : 10 cu felicitări! Iar această notă maximă a fost acordată tuturor organizatorilor : gazdele, asociatiile implicate, cât si pentru initiatoarea ei, poeta Liuba Sârbu, o adevărată româncută din Basarabia stabilită de peste 10 ani la Montréal, care si-a lansat ultima ei «carte de poezii». Si am pus «ghilimele» pentru că, da, este vorba de o carte de poezii. Numai că, această carte nu este una imprimată pe hârtie, ci una audio. Având titlul : «BIOCHIMII PARALELE», întregul volum de poezii al poetei este înregistrat si este recitat de bine-cunoscuta actrită de teatru si film din România, Maia Morgenstern, Directoarea Teatrului Evreiesc din Bucuresti.

Pentru realizarea «volumului de poezii», care a fost tot o idee originală a poetei montrealeze, marea actrită din România este acompaniată de muzica mult cunoscutului compozitor Eugen Doga interpretată la pian de tânărul adolescent Matei Ioan Chirilă, de 16 ani, din Montréal. Totul a fost gândit si realizat cu o minutiozitate de profesionist de către poeta noastră : poezia, versurile ei, alegerea actritei, interpretarea, vocea, muzica, melodiile, interpretul la pian, tot. Totul astfel încât «volumul CD» să fie de nota 10!
De remarcat faptul că această minunată si rarisimă activitate a avut loc chiar în ziua de nastere a poetei Liuba Sârbu, ea fiind născută exact în ziua de 10 a 10-a. Si, chiar dacă de obicei la doamne si domnisoare nu este frumos si politicos să le spui vârsta, ei bine, de data aceasta poeta însăsi nu s-a jenat să-i invite pe toti cei prezenti la onomastica sa pentru împlinirea celor 42 de primăveri. În această seară minunată pentru ea a fost înconjurată de familie, mai ales cei trei copii minunati, de prieteni, dar si de numerosii ei admiratori.
Această «lansare de carte» de la Montréal a fost cea de treia lansare pe care autoarea a organizat-o. Prima a avut loc în data de joi, 7 septembrie, la Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu din Chisinău, Basarabia ; iar ce-a de a doua a avut loc în România, în ziua de duminică, 10 septembrie, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti.
La ambele lansări poeta s-a bucurat de prezenta fizică a recitatoarei Maia Morgenstern. Neputând fii prezentă si la Montréal, de data aceasta poeta s-a bucurat de prezenta fizică a tânărului talentat Matei Ioan Chirilă, de la Montréal si care a realizat coloana sonoră si în volumul de poezii dar si în sala neîncăpătoare unde a avut loc evenimentul.

Dacă acest eveniment a fost unul cu totul deosebit pentru comunitatea noastră, nu trebuie să uităm nici celelalte manifestări culturale românesti care au avut loc la Montréal în ultimele săptămâni. Astfel, «traditionalele» noastre seri de cenaclu au avut loc după programul cunoscut : în cea de a treia zi de joi a lunii ; unde, la sediul de la 6767 Côte-des Neiges s-a tinut Cenalcul Eminescu, iar la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul s-au tinut Cenaclul Păstorel Teodoreanu si Cenaclul de Istorie Mhai Viteazul.

O activitate de neuitat pentru noi, Românii de la Montréal, a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, la Câmpul Românesc de la Val-David, unde s-a tinut, pentru prima oară «SĂRBĂTOAREA MUSTULUI». Dacă în acest an în privincia Québec am avut o vară de uitat, o vară cu prea multe ploi, ei bine, toamna a fost si este de neuitat. Cum se glumea la pic-nic-ul mustului, care a fost si cel mai reusit pic-nic al sezonului 2023 : luna iulie s-a mutat în septembrie.


Corespondenta pentru Observatorul
Marian C.






Corespondent    10/14/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian