Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate” - citind online „Observatorul” din Toronto, Canada

În ultimul secol, Canada - tărâm al făgăduintei - a fost clasată pe primele pozitii în topul tărilor dorite ca emigrare de multi locuitori ai planetei, fiind caracterizată de prosperitate economică, climat social favorabil, considerată a fi tara celor mai mari si mai frumoase peisaje naturale, cu mediu uman plăcut, călduros, desi clima este mai rece decât în alte zone. Aceste atuuri puternice au atras cei mai multi români intelectuali pe teritoriul său, care si-au făcut imediat remarcată prezenta în activitatea corespunzătoare domeniului specializărilor lor, dar în special al culturii. Activitatea culturală a imigrantilor români pe acest teritoriu este intensă si întotdeauna s-a derulat si se desfăsoară la niveluri ridicate. Un exemplu edificator în acest sens este Săptămâna Culturală a Câmpului Românesc din Hamilton, Canada,, un eveniment cultural unic. Aparitia publicatiilor - ziare sau reviste - este o consecintă firească a activitătilor întreprinse de românii emigranti în acest teritoriu iar numărul acestora reflectă si este în corespondentă biunivocă cu cel al intelectualilor sositi în tara frunzei de artar.
Am initiat această cercetare prin abordarea revistei online „Alternativa” / „THE ALTERNATIVE” / „L’ALTERNATIVE” Canada&USA, publicatie culturală lunară apărută în Toronto, Canada din anul 2003, editată de publicistul si scriitorul Alexandru Tomescu, întreruptă datorită problemelor de sănătate ale directorului si editorului revistei.

În sectiunea actuală voi continua studiul întreprins cu un ziar tot din Toronto, Canada .

Ziarul „Observatorul” este denumirea unui ziar din Toronto, Canada, fondat în anul 1990, o publicatie care contine stiri, informatii actuale din toate domeniile de activitate, de pe întregul glob si publicitate. Pentru promovarea si sustinerea culturii românesti în Canada, acest ziar condus de distinsul director si editor Dumitru Puiu Popescu a fost premiat de Guvernul Canadei atât în anul 2008 cât si în anul 2014. Se remarcă faptul că, pe lângă ziar, există o editură care editează si tipăreste cărti în limbile română, engleză si franceză, dar si un cenaclu – Cenaclul Literar al Revistei Observatorul „Nică Petre”.
Creatie personală a editorului Dumitru Puiu Popescu, publicatia nu urmăreste profitul, ci promovarea unei perspective culturale si poate fi lecturată la următoarele adresele de pe Internet : http://www.observatorul.com/ si http://ziare.eclub.ro/publicatie/?186.
Modul de înfiintare al ziarului - din initiativă privată, cu mod de finantare independent - a determinat păstrarea autonomiei si a caracterului cultural al publicatiei, a independentei de opinie în publicarea articolelor. Publicatia se caracterizează prin libertate de exprimare, prin inexistenta unui proces centralizat al fenomenului cultural, inclusiv al celui literar si are capacitatea certă de a promova criteriul valoric din punct de vedere al esteticii si moralei în literatură. Revista este o continuatoare a traditiei jurnalistice culturale românesti prin reluarea cu o modificare minoră a denumirii ziarului “OBSERVATORIUL” - ”Ziar politic, national-economic si literar”, cu o periodicitate bisăptămânală, între anii 1878 si 1885, la Sibiu, editat de George Baritiu – ziarist, istoric, profesor, unul dintre cei mai energici ziaristi transilvăneni din acea perioadă. În paginile ziarului George Baritiu a publicat preponderent studii istorice si sociologice.

Denumirea publicatiei este bine aleasă având în vedere interpretările care ar putea exista, conform semnificatiilor date de Dictionarul Explicativ al Limbii Române si anume: - ca substantiv - de persoană care are misiunea de a observa, de a cerceta, de a studia ceva sau de loc, amplasament special amenajat de unde se pot observa cele ce se află sau se întâmplă pe o mare distantă în jur; - ca adjectiv – are semnificatia de ager, clarvăzător, pătrunzător, perspicace, subtil, sagace, caracteristici care pot corespunde caracteristicilor ziarului “Observatorul”. Observatia este partea externă a procesului de cunoastere si este necesară în cunoasterea părtii perceptibile a lucrului de cunoscut, observatia este perceptia externă si internă structurată de intelect. Numele este foarte potrivit pentru un ziar si ca urmare a fost ales si de cotidiane locale ca: Observatorul de Constanta, de Timis, de Bacău, brasovean, arădean, prahovean sau în functie de obiectivul urmărit Observator cultural sau Observator economic si chiar programul de stiri al Antenei 1 se numeste Observator (stiri).
Colegiul redactional este format din nume cunoscute: Veronica Pavel Lerner, Ray Arco, Sandra Popescu, Dragos Surpăteanu, Nicapetre.
Structura si aspectul ziarului se caracterizează prin următoarele caracteristici, prezentate în continuare.
Ziarul este elegant, echidistant, neînregimentat politic si are o structură flexibilă, propunându-si să ofere publicului informatii si comentarii despre evenimentele din cultura română, canadiană, prezentând si ceea ce se întâmplă în spatiul international cultural.

Are un continut eterogen datorat aportului colaboratorilor.
Pagina principală sau prima pagină, una dintre cele mai importante părti ale unui ziar contine antetul ziarului „Observator” online, cu specificarea anului când a fost fondat, localizarea publicatiei - Toronto, Canada - data actuală: ziua, luna anul, sigla ziarului, imaginile cu steagurile fluturânde ale Canadei, României, Statelor Unite ale Americii - element unic, de originalitate si rubricile ziarului. Rubricile sunt situate în partea stângă si sunt următoarele: „Evenimente culturale”, „Românii de pretutindeni”, „Puncte de vedere”, „Pagina crestină”, „Note de carieră”, „Condeie din diasporă”, „Poezia”, „Aniversări” si „Personalităti”, „Interviuri”, „Lumea nouă”, „Eternal Pearls-Perle Eterne”, „Istoria noastră”, „Traditii”, „Limba noastră”, „Lumea în care trăim”, „Pagini despre stiintă si tehnică”, „Gânduri pentru România”, „Canada Press”, „Stiri primite din tară”, „Scrisorile cititorilor”, „Anunturi”. Se remarcă faptul că, odată cu aparitia ziarelor virtuale, prezenta anunturilor pe Internet a cunoscut o crestere semnificativă, comparativ cu existenta mai scăzută a anunturilor în presa scrisă.

Particularităti relevante si semnificative din punct de vedere al distributiei în spatiu al articolelor în cadrul ziarului vor fi prezentate în continuare. În mijlocul primei pagini sunt postate articolele, iar în dreapta figurează reclamele – prezentări, sloganuri si imagini.
Stirile ocupă un loc primordial în cadrul fiecărui ziar, pentru că sunt cele mai importante din publicatie si au un rol principal. Acest lucru se datorează faptului că scopul unui ziar este de a prezenta stirile actuale publicului.
Sectiunea de stiri este, de obicei, cea dintâi găsită la deschiderea unui ziar. Acest lucru se datorează faptului că scopul oricărui ziar este de a prezenta publicului stirile actuale cele mai relevante, câteva aspecte referitoare la comunitatea locală, de stat, evenimente nationale si internationale.
O primă parte a ziarului este dedicată stirilor nationale si locale: „Stiri primite din tară” si „Canada Press”. Aceste stiri acoperă regiunea, orasul, tara în care este editat ziarul: Canada, tara de origine a românilor, celor cărora le este adresat ziarul : România, o sectiune de stiri internationale, unde cele mai importante probleme actuale sunt tratate la nivel mondial .
Exemple de articole ale rubricilor “Canada Press” si “Stiri” primite din tară sunt următoarele: Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoanã: „La Summitul de la Vilnius va fi aprobatã o nouã generatie de planuri de apãrare NATO” Comunicat de presã, MoBU, cel mai mare târg international de artã contemporanã din Europa de Est, la Romaero Bãneasa de Sabin Popa, Festivalul ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, de Speranta Anghel, Expozitia "Povesti de Bucuresti" la Muzeul National Cotroceni - Asociatia Artistilor Plastici Bucuresti de Liliana Popa, Guvernul Ciolacu a trecut oficial de votul din Parlament , de Ioana Popa, etc.
Articolele cu subiect social, mai ales cu rol informativ se situează într-un procent semnificativ din totalul continutului ziarului.
Spatiul destinat activitătii culturale – care se concentrează predominant asupra tării si culturii ei - este cel mai extins în cadrul ziarului, articolele cu acest continut se întâlnesc la rubrici ca : “Aniversări si Personalităti”, “Note de carieră”, “Condeie din diaspora”, “Lumea nouă”, “Lumea în care trãim”, o rubrică de umor , “Poezii”.
În acest spatiu alternează creatii literare din toate părtile lumii, preponderente fiind cele din tară si din Canada, cu articole ca: Nicãpetre (n. 27 ianuarie 1936, Brãila - d. 21 aprilie 2008, Toronto) de Veronica Pavel Lerner, Ciprian Porumbescu (n. 14 octombrie 1853 – d. 6 iunie 1883), Observatorul, Personalităti canadiene Paul Kane, de Dumitru Constantin, Eugen E. Caraghiaur (nãscut la 15 aug. 1923 în orasul basarabean Comrat - decedat 11 mai 2023 la Montreal), Observatorul, Baudelaire, de Ion Ionescu-Bucovu, Sorin Cerin - Poezia filozoficã de Zenovie Carlugea, Pr. Prof. Dr. Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastoralã la New York de Cristi Boghian.
Articolele în care sunt prezentate aspecte individuale, unice ale emigrării în Canada, socul trăit de fiecare emigrant la intersectia dintre asteptările initiale, problemele apărute si realizările efective :
Nevoia de socializare, nevoie de prieteni de Dumitru Puiu Popescu, Intergrarea în societatea candiana a luat ceva timp, de Margareta Petrescu, Începuturi canadiene - Secrete financiare de Adriana Gheorghiu, Impresii dupa 22 ani de Canada ( răspuns la ancheta Observatorului ) de Dorina Cornelia Aldea, Canada mi-a dat prilejul de a mã maturiza "cu încetinitorul" de Laurian Taler, Stabilirea mea în Canada a fost un fel accident de Stefan Varga. Poeziile, proza, eseurile sau articolele de critică literară apar la rubricile corespunzîtoare, fiind scrise de intelectuali străini si români din tară sau din diasporă.
Un loc important îl reprezintă articolele cu continut religios semnate de nume cunoscute : Scrisoare pastoralã de Pr. Al. Stãnciulescu-Bârda, Parohia Ortodoxa "Sf. Prooroc Ilie" Schomberg, nord de Toronto, Invitatie la "Festivalul portului popular" de Pr. Marius Victor Bujor, Muntele cu nume de Sfânt de Pr. Dumitru Ichim, În cinstea prăznuirii Sfintilor Împărati Constantin si mama sa, Elena, invitatie la agapă, Biserica Sfântul Dumitru din Richmond Hill Ontario, Scrisoare pastoralã, de Pr. Al. Stãnciulescu-Bârda, Legea moralã de Marin Mihalache, Drumul regãsirii sperantei, de Octavian Lupu , etc.
Un spatiu semnificativ din cadrul ziarului este dedicat istoriei. Articolele cu continut istoric abordează teme atractive, bine documentate ca : România a intrat in Primul; Rãzboi Mondial pe 14/ 27 august 1916 de Sabin Popa, 28 iulie 1914: Primul Rãzboi Mondial: Austro-Ungaria a declarat rãzboi Serbiei, fapt care a marcat începutul Primului Rãzboi Mondial (1914–1918) de Dumitru Constantin, Câteva date reprezentative din istoria Basarabiei si Bucovinei de Ion Pasăre, La 14 martie 1881 a fost proclamat Regatul România de Gigi Buse, Unirea de la 1859 sub Al. I. Cuza, a reprezentat un loc deosebit pentru fiecare român de Aurel Domide Sãntanu.
Articolele cu continut tehnic sunt mai putin frecvente comparativ cu articolele cu subiect politic sau cultural si sunt expuse la rubrica “Pagini despre stiintă si tehnică” : Matematica in perioada Greciei Antice de Liliana Usvat , Cum foloseau aztecii matematica? de Liliana Usvat, Inteligenta artificialã va schimba omul pânã la a-l face nemuritor, dar fãrã a mai fi natural de N. Grigorie Lãcrita.
Interviurile ocupă si ele un procent corespunzător în cadrul ziarului.
Anunturilor de publicitate le este acordat un spatiu estimat de aproximativ 5% din spatiul total al publicatiei.
Structura publicatiei, contine ca orice ziar si o sectiunea de opinie reprezentată de rubrica “Scrisorile cititorilor”.
După teme si origini, o parte din textile publicate în cadrul ziarului „Observatorul” , prezintă caracteristici ale jurnalismului cetătenesc.

Colaboratorii ziarului sunt jurnalisti, scriitori din generatii diferite, cu prezente culturale mai dese sau mai putin semnificative, creând din acest punct de vedere o structură eterogenă în cadrul publicatiei.
Prezente frecvente printre autorii articolelor sunt: Dumitru Puiu Popescu, Veronica Paul Lerner, Marin Mihalache, Ion Ionescu-Bucovu, Sorin Cerin, Octavian Lupu, Pr. Dumitru Ichim, Pr. Al. Stãnciulescu-Bârda, etc. Eu am fost publicată în paginile ziarului „Observatorul” Toronto Canada cu poezie, proză, un articol cu caracter jurnalistic.

Editorul si directorul ziarului - Dumitru Puiu Popescu - a intuit dorintele românilor aflati pe meleaguri străine si pentru ei - în afara faptului că le-a oferit acestora posibilitatea de a se întâlni în paginile ziarului “Observatorul” Toronto - a organizat lunar întâlniri lunare cu prezentă fizică în cadrul unor evenimente, expozitii, lansări de carte, sărbători.
Este important de mentionat faptul că această activitate a fost initiată într-o Noapte de Sânziene deosebită.
Observatii finale
Am realizat în cadrul cercetării effectuate o clasificare a conducătorilor publicatiilor din străinătate. În acest mod, fondatorii, editorii publicatiilor românesti din străinătate pot fi clasificati după evolutia lor intelectuală/ascensiunea lor pe parcursul vietii. O primă categorie o reprezintă personalităti bine conturate, puternice, de intelectuali, proveniti din familii de intelectuali, care au absolvit studiile superioare si au lucrat ca intelectuali în tară - unii fiind chiar conducători de reviste în România - care si-au continuat perfectionarea în tara în care au emigrat prin cursuri – în special în domeniul computerelor - au desfăsurat activităti ca intelectuali si au înfiintat printre primii publicatii culturale în limba română, în străinătate, care sunt disponibile frecvent online. Sunt personalităti de talia lui Constantin Brâncusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil Cioran, chiar dacă nu sunt mediatizati la valoarea lor adevărată si nu au recunoasterea binemeritată în tară.

Directorul, editorul Dumitru Puiu Popescu se integrează în prima categorie, provenind din familie de intelectuali, tatăl si bunicul fiind preoti. Din această categorie fac parte personalităti puternice, care si-au dovedit superioritatea prin tot ceea ce au creat de-a lungul vietii, dar în special prin bunătatea lor, prin modestia lor, prin calitătile lor morale si spirituale. “Nu recunosc alt semn al superioritătii decât bunătatea” afirma Ludwig van Beethoven. Într- adevăr, toti oamenii de valoare pe care i-am cunoscut personal de-a lungul vietii mele erau foarte modesti, cu sufletul bun, deosebit de politicosi, calităti care făceau parte integrantă din calitătile intelectuale care le dovedeau superioritatea. Am specificat si în celelalte sectiuni că, pentru a cunoaste si întelege publicatia, m-au ajutat foarte mult elementele comune cu editorul, directorul revistei. Unul dintre acestea a fost în acest caz faptul că am avut la fel strămosii preoti – eu, din partea bunicului - si al doilea este orasul Cernăuti - loc în care tatăl si bunicul domnului Dumitru Puiu Popescu au studiat Teologia la Universitatea din Cernăuti.


Bibliografie

1. http://www.observatorul.com/
2. Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, Dictionarul explicativ al limbii române, 1998.
3. Dictionarul literaturii române de la origini până la 1900-1979.
4. Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românesti publicate în Canada din ciclul „Istoric al publicatiilor literare românesti din străinătate” - Revista online „THE ALTERNATIVE” / „L’ALTERNATIVE” Canada&USA, Sectiunea I . 5. Cornelia, Păun Heinzel : Publicatii românesti în U.S.A. - „Clubul Presei Transatlantice” din ciclul „ „Istoric al publicatiilor culturale românesti din străinătate” , Sectiunea IIl . 6. Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românesti publicate în Australia , Sectiunea IV : Revista „Confluente literare” - un fenomen literar, nu numai o revistă, din ciclul „Istoric al publicatiilor literare românesti din străinătate” . 7. Cornelia Păun Heinzel : Reviste culturale românesti publicate în Noua Zeelandă din ciclul „Istoric al publicatiilor culturale românesti din străinătate” , Revista românilor din Noua Zeelandă „PAGINI ROMÂNESTI DIN NOUA ZEELANDĂ” / „ROMANIAN PAGES IN NEW ZEALAND”, Sectiunea II.


N,B,
Observatorul tiparit in Toronto poate fi accesat si online la www.observatorul.com - evenimente culturale








Cornelia Păun Heinzel     8/13/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian