Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
De vorbă cu Rodica Dacin despre „Lions club

George ROCA: Distinsă doamnă, vă multumesc că ati acceptat acest interviu. În perioada 2010-2011 ati detinut functia de presedinte pe tară sau mai bine zis Guvernator (România) al selectului club „Lions”, mandat încheiat de curând. Ati participat intens la diferite evenimente de prestigiu, fiind mereu implicată în actiuni de ajutorare menite să imbunătătească conditiile de trai ale românilor si nu numai. Stiu că aveti un curriculum vitae demn de invidiat. As dori să ne faceti cunoscut inceputurile dumneavoastră... De unde ati pornit?

Rodica DACIN: M-am născut în orasul Vascău, judetul Bihor, fiind al saselea din cei sapte copii ai familiei preotului Alexandru Bursasiu. Nu întotdeauna am avut posibilităti materiale corespunzătoare, mai ales după confiscarea averilor si cooperativizarea agriculturii în sistemul socialist. Mi-a plăcut insă să învăt. Mi-a plăcut gimnastica, pe care am practicat-o din clasa a patra până în anul întâi de facultate. Mi-a plăcut să desenez, mostenind talentul tatălui meu si la rândul ei, fiică mea, Camelia, care de cinci ani cutreieră meleagurile ceresti, a dus talentul mai departe... terminând facultatea de arte plastice.

Având ca model pe diriginta mea din anii de liceu am urmat facultatea de biologie în centrul universitar Cluj-Napoca. Chiar si fiul meu, Radu, mi-a mostenit ceva: talentul didactic, fiind pe lângă avocat si cadru universitar. Am visat să devin cercetător, dar iată că am devenit profesor de biologie în orăselul meu natal, apoi în Stei, Beius si, după revolutie, mutându-mă cu întreaga familie la Oradea, am functionat la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea - liceu de elită al judetului Bihor.

George ROCA: Foarte interesant! Profesor la mai multe licee bihorene... de la Vascău la Stei, de la Stei la Beius si de acolo la prestigiosul Colegiu National „Emanuil Gojdu” unde ati devenit sefa Catedrei de Biologie-Geografie. Care au fost motivele peregrinărilor dumneavoastră si câteva amintiri plăcute despre aceste locuri unde ati functionat ca profesor.

Rodica DACIN: Vascău este un orăsel mic. În primii ani de profesorat am fost precum cel mai constiincios elev. Aveam catedra formată din 25 de ore (când norma era de 18 ore), incluzând: biologie, chimie si psihologie. Îmi pregăteam zilnic planurile de lectii cu partea stiintifică, metodică si experimentală. Abia atunci am descoperit ce frumoasă si interesantă este chimia. Am participat la un Simpozion al cadrelor didactice în Bucuresti, cu publicarea metodicii desfăsurării unei lectii de învătare prin descoperire a unei lectii de chimie si m-am simtit apreciată pentru ceea ce am realizat. Ulterior, modificându-se repartitia orelor, am obtinut completarea catedrei la Stei, fostul oras Dr. Petru Groza pe atunci - la un liceu industrial.

Treptat Liceul din Vascău s-a desfiintat si nu mai aveam ore suficiente. Sotul meu a cerut transferul ca Secretar al Primăriei din Beius, iar eu m-am transferat la Liceul Industrial Beius. Aici am gândit si coordonat dotarea unui cabinet modern de biologie.

Visul sotului meu, Florian, era să lucreze în municipiul Oradea. Întrucât eu nu aveam origine „sănătoasă”, nici el nu a putut promova pe vremea comunistilor. După revolutie, a fost chemat să lucreze la Primăria Municipiului Oradea, iar eu am obtinut prin concurs de dosare, catedră la Liceul Gojdu. Am spus atunci că aceasta este scoală care mi se potriveste: marea majoritate a elevilor învătau bine si foarte bine. Pot să afirm că am adus un nou suflu la Gojdu, privind partea experimentală a biologiei. La una din sărbătorile „Zilelor Scolii” am fost caracterizată drept „eleganta calmă”.

George ROCA: Elegantă calmă...! Frumoasă caracterizare, frumoasă sintagmă! În perioada cât ati functionat ca profesor ati avut o activitate publicistică destul de intensă. Ne puteti enumera câteva lucrări publicate si revistele unde au apărut acestea?

Rodica DACIN: De fapt sunt doar două publicatii, una privind metodica predării biologiei: „Fiziologia aparatului osteo-muscular” (publicată în revista „Natura”) si una privind metodica predării chimiei: „Învătarea prin descoperire la obiectul Chimie” (publicată în volumul: „Educarea elevilor prin munca productivă”).

George ROCA: După iesirea la pensie... nu v-ati lăsat în acel „dolce far niente” pensionăresc, ci din contră ati profitat de timpul liber si v-ati implicat în mai multe actiuni care tin de domeniu obstesc, actiuni de caritate si ajutorare, socializare si nu în ultimul rând de coordonare si conducere. Cum vă motivati acest elan? Ce v-a determinat să deveniti membru al Clubului „Lions”?

Rodica DACIN: După ce m-am pensionat am realizat următoarele lucruri importante:

• Am început să învăt limba engleză;
• Am intrat în Lions;
• Am învătat să lucrez pe calculator;
• Am initiat fondarea a două cluburi de tineri în Oradea: „Leo Veritas” si „Leo Black Eagle” cu care ne mândrim;
• Am vizitat diferite locuri din tară si din străinătate, unde mi-am făcut prieteni;
• Am tradus documente Lions (uneori cu sprijinul unor specialisti) si anul acesta am publicat un volum cu aceste traduceri;
• Am scris numeroase articole despre viata lionistică, publicate în revista „The Lion-Romania”!

Ce m-a determinat să intru în Lions? Cred că sufletul meu, mostenirea mea genetică. Sotul meu a înfiintat primul club Lions din Oradea, un club mixt, pentru domni si doamne. Îmi plăcea tot ceea ce făceau ei; adesea veneam cu idei pe care ei le punea în aplicare. Simteam că mi se potriveste ceea ce întâmpla acolo. Îmi place să spun că am activat ca „neoficial” în Lions, pe lângă sotul meu, timp de patru ani. Când sotul meu a ajuns Guvernator, a dorit să înfiinteze un club de doamne în Oradea, iar eu am fost aleasă presedinte fondator, pentru faptul că la prima întâlnire am explicat celor prezenti multe lucruri legate de activitatea lionistica.

George ROCA: Deci după aproape patru ani ca „neoficial” pe lângă Clubul „Lions” Oradea, v-ati decis să înfiintati clubul de doamne „Lions Oradea 22”, unde ati devenit pe lângă fondator si presedinte. Care au fost obiectivele acestuia?

Rodica DACIN: Nu aveam la început un program bine stabilit. Fiindcă se apropia Crăciunul, ne-am gândit să aducem bucurie în casele unor familii cu trei-patru sau cinci copii. Am realizat prima tombola ca să adunăm fonduri, am avut prima sponsorizare în produse; am cerut o listă de la Serviciul social al Primăriei cu familiile cu multi copii si desigur adresele lor si ne-am dus cu pachete si bani la ei acasă, spre mirarea si bucuria lor. Ulterior am aflat de la televiziunea locală orădeană ca trei surori (eleve), pe care le vizitaserăm, au rămas orfane de ambii părinti. Ani de zile ne-am ocupat de aceste fete din punct de vedere a îmbunătătirii conditiilor de viată, de sănătate si al educatiei.

Ulterior, cazurile se iveau, veneau spre noi. Clubul a crescut de la an de an, iar noi am câstigat experientă. Acum avem programe permanente si ocazionale. De trei ani, consecutiv realizăm o tabără de vară pentru copii diabetici; în prealabil un concert de caritate pentru această tabără; organizăm un mini-târg de Crăciun ca să adunăm fonduri pentru o bursă anuală pe care să o oferim unui student, selectat printr-un concurs riguros. Anul acesta am vândut pâine si plăcinte ca să adunăm bani! Actiunile sunt multe, spatiul nu ne permite enumerarea lor.

George ROCA: Ce alte activităti ati avut, în cadrul clubului în anii ce au urmat? Mă refer la perioada 2002 până în 2010, an în care chiar aici la Sydney ati fost „unsă” în functia de Guvernator al Districtului „Lions” – România?

Rodica DACIN: Am fost pe rând:
 Presedinte pe Zona de Nord-Vest a României
 Presedintele Comisiei de femei a Districtului
 Presedintele Comisiei de regulamente, traduceri, constitutie
 Viceguvernator II
 Viceguvernator I
 Guvernator în perioada 1 iulie 2010- 30 iunie 2011

George ROCA: Între timp ati reluat si activitatea dumneavoastră publicistică. Ati devenit redactor la mai multe reviste, ati înfiintat chiar una dintre acestea. Câteva detalii vă rog.

Rodica DACIN: Între anii 2002-2003 am redactat prima publicatie lionistică din România: „Buletin informativ”, care a apărut în trei numere. În perioada 2010-2011 am fost coredactor în fapt la revista „The Lion – Romania”, care s-a tipărit la Oradea.

George ROCA: Stiu că ati participat în ultimii 12 ani la nenumărate congrese, conventii, forumuri, tabere ale clubului „Lions” care au avut loc în străinătate. Ati acumulat în acest fel o experientă amplă pe plan international. Cum se materializează aceasta în munca dumneavoastră?

Rodica DACIN: Esenta lionismului este caritatea si prietenia, fără granite. Suntem globali, ne ajutăm unii pe altii în spiritul solidaritătii internationale. Contactele si prieteniile legate pe plan international mi-au creat sentimentul special că apartin acestei lumi si că lumea îmi apartine. În România avem un lionism tânăr, avându-si începuturile în 1990, asa că am avut multe de învătat din experienta acumulată.

Ca Guvernator am avut cele mai strânse relatii cu „Districtul 103 Sud-Vest”, Franta. Prin e-mailuri si vizite reciproce am întărit prietenia ce ne leagă ca districte înfrătite. Am construit programe comune. Am fost sprijiniti de Fundatia Internatională Lions si anul acesta la rândul nostru am sprijinit prin intermediul acestei fundatii, Lions Japonia si japonezii, în efortul lor de reconstructie al tării după dubla catastrofă suferită. Ne mândrim cu faptul că am reusit să donăm mai mult decât am primit! Sunt doar câteva exemple.

George ROCA: Să ne reîntoarcem la Sydney! Cum a fost posibil să fiti nominalizată si apoi aleasă în onoranta functie de Guvernator al Districtului „Lions” – România? Cine au fost cei care v-au propus si cei care v-au ales? Desigur că as dori să ne spuneti si câteva cuvinte despre cei care v-au acordat această functie.

Rodica DACIN: Câtiva membri Lions si fosti guvernatori care îmi cunosteau activitatea m-au rugat si mi-au cerut să candidez pentru functia de Viceguvernator II. La Conventia Natională de la Bucuresti am fost votată pentru această functie de către delegatii cu drept de vot ai Districtului.

La fel s-a întâmplat pentru functia de Viceguvernator I si Guvernator. În perioada 28 iunie - 2 iulie 2010, în Australia, la Sydney, a avut loc Conventia Internatională Lions. Americanul Sid Scruggs III, a fost ales Presedinte International. Guvernatorii alesi ai Districtelor din cele 206 tări componente ale LCI au fost numiti în functie de către Presedintele International; eu am fost numită Guvernatorul D 124 (România).

George ROCA: Chiar dacă nu sunt membru al Clubului „Lions”, am fost invitat de către dumneavoastră, aici la Sydney - fapt pentru care m-am simtit onorat si vă multumesc - să particip la parada care a avut loc pe principalele artere ale orasului. Grupul condus de dumneavoastră a fost destul de numeros si consider că a făcut onoare României. Uniformele purtate au fost foarte apreciate, iar pălărioarele din Oas au fost foarte admirate. Stiu că după terminarea parăzii, în piata faimoasei „Opera House” ati dăruit publicului toate „elementele românesti” pe care le aduseserăti de acasă: steaguri, pălărioare, insigne, suveniruri... Câti participanti „Lions” a avut România la Conventia Internatională de la Sydney si câte tări au trimis reprezentanti?

Rodica DACIN: 39 de membrii Lions si invitatii lor au participat la Conventia Internatională de la Sydney. Peste 120 de tări au avut delegati la aceasta conventie.

George ROCA: Care sunt obiectivele si dezideratele Clubului „Lions” România?

Obiectivele si dezideratele le-am transformat în realizări. Vă voi prezenta câteva: stimularea activitătii cluburilor prin înscrierea acestora în programele nationale pe orizontală propuse de guvernator, si prin crearea unui cadru competitiv – constructiv, prin derularea „Concursului între cluburi”.

Cu bucurie am constatat acceptarea de către cluburi ca programe nationale pe orizontală a trei dintre cele sase-sapte pe care le-am propus districtului si... iată că s-a făcut o treabă bună, iar concursul intre cluburi i-a ambitionat pe unii! S-a creat o emulatie intre câteva cluburi, stimulându-le să realizeze cât mai multe actiuni.

Câtiva presedinti, împreună cu cluburile lor, s-au ambitionat foarte tare în dorinta de a câstiga. Întotdeauna avem nevoie de competitie si învingători. Toate cluburile care se afla în top sunt foarte bune, foarte active, inventive, de succes. Felicitări tuturor!

Multe cluburi si-au inserat în agenda ca programe noi - cele privind vederea, diabetul si mediul, înscriindu-se în programele nationale si în campaniile globale lansate de către Presedintele International, domnul Sid Scruggs III, si nu în ultimul rând, impresionati de efectele catastrofelor naturale, fie din România, fie din Japonia, cluburile au răspuns la chemarea de a sprijini persoanele afectate, mobilizându-se exemplar, culminând cu Ziua Natională de plantare de arbori si arbusti (PAA), când 40 de cluburi au actionat concertat în vederea îmbunatătirii calitătii mediului, realizând totodată cea mai mare vizibilitate Lions de până acum.

George ROCA: Ati primit nenumărate diplome, medalii, distinctii, certificate de apreciere din partea conducerii „Lions International”. Care dintre acestea vă încântă cel mai mult?

Rodica DACIN: Azi am primit prin postă o frumoasa placheta din poliester de la fostul Presedinte International Sid Scruggs: „Light Keeper - Harbor Light, Master Award, Silver Level” (Motto-ul Presedintelui International 2010-2011 a fost: „Un far al sperantei”: Leii să fie un far al sperantei în toate domeniile activitătii lionistice). Motivatia acordării acestei plachete a fost pentru faptul că mai mult de jumătate din cluburile districtului s-au implicat în două din cele patru campanii global-service lansate de către Sid. Într-adevăr eu am fost cea care a informat, cerut, stimulat si impulsionat cluburile să realizeze aceste programe: Colectarea si distribuirea de alimente si plantarea de arbori si arbusti. Mâine este ziua mea de nastere! Am primit acest premiu ca pe un cadou lionistic de ziua mea si sunt mândră pentru asta.

George ROCA: Vă felicit si vă doresc din toată inima „La multi ani!”. Pe insignă dumneavoastră, a guvernatorului de fapt, scrie „Prietenie, Caritate, Progres”. La ce vă referiti? Putine detalii vă rog. Ce reprezintă celelalte elemente heraldice ale insignei?

Rodica DACIN: Prietenie, caritate, progres, este motto-ul cu care am condus activitatea districtului în acest an lionistic. În toate întâlnirile si comunicările realizate, s-a simtit aerul prieteniei, al respectului reciproc, al aprecierii a ceea ce este frumos în prietenia care ne leagă: dorinta de ne ajută semenii mai putin favorizati de soartă. Am învătat, deasemenea, ca pentru a păstra prietenia si ceea ce este valoros în ceea ce ne uneste, uneori, este nevoie de a trece peste orgolii, este nevoie de a face mici compromisuri, ceea ce nu este usor, dar dacă reusesti cu atât mai mare este satisfactia.

Ne-am câstigat noi prieteni, fie cu ocazia întâlnirilor internationale, fie prin cluburile nou fondate. Ca puncte slabe, sau neîmpliniri, as aminti faptul că uneori nu am fost suficient de fermă, că am abuzat de prietenia unora, pentru a-i împăca pe altii. Le multumesc celor care m-au înteles si mi-au acordat ajutorul. Actele caritabile pe care le-am realizat fiecare în coltul lui de tară, sau, concertat la nivel de district, au reusit să aline suferinta oamenilor bolnavi, să depisteze într-o fază precoce probleme de sănătate, să asigure o masă mai îmbelsugata săracilor si bătrânilor, să sprijine zonele sinistrate ale Moldovei, să contribuie la cresterea calitătii mediului si pe de altă parte să educe tânăra generatie Leo în spiritul voluntariatului, să sprijine si să stimuleze tinerele talente sau să asigure material posibilitatea continuării studiilor pentru elevi si studenti si să nu uităm gestul nobil de umanitarism, de solidaritate internatională pe care l-am realizat toti împreună pentru a sprijini locuitorii Japoniei, cea mai grav afectată zonă geografică a globului de catastrofe naturale, nu numai cu bani si rechizite scolare, ci ceea ce e si mai valoros, prin oferta de a găzdui si oferi toate conditiile de viata unor familii japoneze si tot ceea ce înseamnă o tabără de vară pentru copii japonezi. Am răspuns în toate aceste cazuri la „Chemarea de a fi un far al sperantei” pentru cei aflati în nevoie.

Progres? Da există! Există în viata celor pe care i-am sprijinit sau stimulat, dar si în viata noastră personală. Satisfactiile morale izvorâte din rezultatele lucrului bine făcut, întărirea prieteniei si dorinta de a găsi si rezolva noi si noi nevoi ale comunitătii. Si toate acestea enumerate mai sus înseamnă simplu: LIONS!

Fiind profesor de biologie si membru Lions, mi-am ales ca simbol o floare endemică Bihorului: „Melampirum bihariense” stilizată. Mi-a plăcut foarte mult deoarece aceasta evidentiază culorile originare Lions: violet si auriu (acum sunt albastru si auriu), culori care simbolizează: loialitatea si integritatea, respectiv, sinceritatea scopului, idei progresiste, generozitatea în gândire, inima si punga fată de cei ce au nevoie.

George ROCA: Câti membri si câte cluburi „Lions” sunt în România?

Rodica DACIN: La 1 iulie 2010 districtul avea 1.284 de membri. La sfârsitul anului lionistic, respectiv 30 iunie 2011, număram 1.348 membri. Privind numărul de membri din cluburile active, s-a constatat o mare fluctuatie. Pierderile de membri întreceau adesea numărul de noi membri. Cresterea numărului de membri la nivel de district s-a realizat mai mult prin formarea de noi cluburi: 8 noi cluburi au luat fiintă, două fiind în lucru... În prezent în România există 60 de cluburi „Lions”.

George ROCA: Cu ce îi ajutati pe cei nevoiasi? Mă refer la fapte caritabile? La actiuni de binefacere...

Rodica DACIN: Prin programele nationale pe orizontală s-au realizat următoarele:

• Programe legate de sănătatea vederii. Prin Screening oftalmologic au fost testate 2.390 de persoane. Cazurile cu deficiente depistate au fost îndrumate către cabinetele medicale specializate. S-au realizat multe alte tipuri de proiecte vizând vederea la nivelul cluburilor. De asemenea, prin Comisia districtului de Ocrotire a vederii, s-au realizat actiuni de atragere a medicilor oftalmologi către programele Lions legate de vedere cum sunt:
-Prezentarea Programului Lions „Vedere clară - ochi sănătosi” la Congresul de Oftalmologie 2010
-Prezentarea în premieră a filmului „Going blind” - vizionat de 150 medici.

• Programe vizând constientizarea, depistarea si tratarea diabetului. S-a făcut testarea glicemiei la 1.625 persoane, iar de „constientizare si educare” au beneficiat 2580 persoane.

În câteva orase ale tării s-a realizat iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentative si lansarea de baloane albastre... lumină albastră fiind simbolul atentionării asupra pericolulului pandemiei diabetice.

• Tabere pentru copiii diabetici, au realizat si realizează LC Bacău, LC Oradea (+concert pentru copii diabetici), LC Satu Mare.

• În Programul National de Plantare de arbori si arbusti au fost implicate 40 cluburi. Au fost plantati peste 29.000 arbori si arbusti si 6 hectare suprafată a fost împădurită.

Apreciez în mod deosebit numărul mare al cluburilor care au reusit să organizeze si să desfăsoare acest program, făcând apel la persoana de specialitate, antrenând ca voluntari membrii Leo, elevi, membrii de familie si alte persoane, sau realizând parteneriate cu scolile, primăriile, Ocolul silvic. A fost o actiune „service” plăcută, nu chiar usoară... Pentru unii accesul la parcelele alocate a fost cam dificil. Ne-am simtit bine lucrând în echipa si în general am încheiat cu o socializare bine venită. În diferite orase ale tării mass-media a redat actiunile organizate.

Putem fi mândri că peste ani de zile puietii pe care i-am plantat noi acum - vor deveni arbori si arbusti adulti, contribuind la refacerea unor zone defrisate, sau vor înfrumuseta parcuri si implicit vor contribui la scăderea poluării mediului. Programul National de Plantare rămâne – o investitie pentru viitor. Ar mai fi multe de enumerat dar nu as vrea să vă răpesc spatiul...

George ROCA: Nu vă faceti probleme! Internetul are spatiu nelimitat! V-as ruga să continuati. Consider că sunt fapte si actiuni importante...

Rodica DACIN: Am realizat un „Program National”, care s-a născut initial ad-hoc la nivelul cluburilor si apoi dirijat prin implicarea Viceguvernatorului I, Ionel Lupu, referitor la sprijinirea zonelor sinistrate din Moldova, în vara anului trecut, exprimându-ne astfel solidaritatea fată de persoanele afectate de urmările inundatiilor. S-au organizat puncte de colectare de alimente, îmbrăcăminte, mobilier; în unele cazuri Lions sau Leo au distribuit direct ajutoarele pregătite, prin deplasarea în zonele sinistrate. S-a acordat sprijin financiar, sau în produse de larg consum si materiale de constructii. S-au implicat 22 cluburi Lions si 13 cluburi Leo. Contributiunile bănesti au constituit suma de 36.000 RON.

Cu materialele donate au fost sprijinite 8 familii, astfel: Cărămida donată de către Dorin Mirea din LC Câmpulung, Rucăr-Bran, s-a folosit la constructia a doua case. Pentru alte 6 familii s-a asigurat ciment, adeziv, izolatii, cherestea pentru reparatii acareturi, împrejmuiri, izolatie exterior pentru case. Am beneficiat si de un grant LCIF în valoare de 10.000 USD prin intermediul Clubului Lions Bucuresti Millenium.

În lunile martie-aprilie am lansat un program national de urgentă: Sprijinirea Lions Japonia si a japonezilor în general, prin intermediul LCIF, în vederea reconstructiei tării în urma dezastrului natural fără precedent ce s-a abătut asupra lor. Impresionati de urmările catastrofei, de demnitatea japonezilor în lupta ce a urmat, de exemplul dat de Lions Japonia, ne-am strâns rândurile si am reusit împreună (District, cluburi si membri Lions individual) să donăm peste 16.000 USD, incluzând si două seturi „Scoala în cutie”.

Iată, deci, că în acest an legătura de sprijin financiar cu LCIF s-a realizat în dublu sens. Putem fi mândri că am reusit să oferim mai mult decât am primit.

A mai fost demarat si programul: „Centrul National Lions de educare a câinilor însotitori de nevăzători”. Prin implicarea LC Timisoara, a Comisiei juridice si a secretariatului Districtului s-au pregătit actele constitutive. LC Timisoara, a demarat proiectul pilot privind achizitionarea si educarea primului câine. Le doresc mult succes în continuare!

George ROCA: Alte realizări?

Rodica DACIN: Alte realizări au fost cele cu privire la comunicarea dintre noi. Împărtăsirea activitătilor s-a realizat-lunar prin newsletters. Informatiile primite lunar, mi-au permis să cunosc preocupările si realizările tuturor si să apreciez cluburile foarte active. Odată la două luni revista „The Lion România”, venea să împărtăsească aceste realizări cu tot districtul, constatându-se cresterea numărului de activităti împărtăsite, constituind totodată un punct de inspiratie pentru cluburile mai noi.

Din consideratie si prietenie, pentru oaspetii nostri, revista care a apărut cu ocazia Conventiei Nationale de la Oradea, în mai 2011, are presărate articole în limba franceză si engleză. Am organizat un concurs de desene cu tema „Afisul pentru pace” pentru copii cu vârste cuprinse între 11 si 13 ani. Faza pe district, a reunit 19 cluburi pe arena competitiei. Imaginile lucrărilor câstigătoare au fost prezentate în „Calendarul Lions” ce a însotit revista „The Lion România”.

De asemenea, s-au organizat emotionante festivităti de premiere a copiilor talentati, care au fost stimulati să gândească despre pace, să-si exprime prin desen sentimentele lor privind pacea. Licitatia desenelor câstigătoare a avut succes.

În relatia Leo-Lions pot să vă spun că ne preocupă educarea generatiei de mâine în spiritul voluntariatului, al caritătii si al leadershipului. As puncta aici câteva aspecte: cabinetele comune Lions-Leo; Tabăra internatională Lions de la Diham; sprijin financiar, material si consiliere „Leo Europa Forum” (care se va desfăsura în România, la Sibiu); parteneri de proiecte la nivelul cluburilor; sponsorizarea înfiintării de noi cluburi... Comisia „Tabere si Schimb de tineri” raportează: 35 de aplicatii completate prin Cluburile Lions din România pentru tabere în Europa, America, Japonia, dintre care 25 sunt acceptate si 10 în asteptare. Acesti tineri vor fi mesagerii nostri în diferite tări. Ne mândrim cu tinerii nostri colaboratori Leo si le multumim tuturor pentru originalitatea, frumusetea si valoarea programelor pe care le realizează. Îi asteaptă marea lor pregătire a LEF: trebuie să le fim alături în continuare si să-i sprijinim.

George ROCA: Abia acum am înteles diferenta dintre „Lion” si „Leo”. Acestia din urmă sunt „leutii”, adică juniorii... As vrea să vă mai întreb cum vă formati viitorii lideri? Mă refer la cei la care va trebui să predati stafeta. Care este sistemul de alegere a unui lider „Lion”, prin vot, prin nominalizări... sau contributii financiare?

Rodica DACIN: Lions România a participat la mai multe „traininguri” privind formarea liderilor si a trainerilor. Acestea au fost reprezentate sub formă seminarii (Seminar de noi strategii - LENS) si cursuri de pregătire a viitorilor presedinti de club. Viitorul guvernator este propus si sustinut de către clubul său. Uneori sunt mai multi candidati pentru functia de Vice Guvernator. În cazul meu, trei membrii Lions si-au anuntat intentia de a candida, dar mai apoi... au renuntat la competitie.

George ROCA: Există un statut, un ghid de îndrumare, sau niste documente scrise după care vă orientati?

Rodica DACIN: Exista o Constitutie standard a districtului si una a clubului, pe baza cărora se adopta statutul acestora. Privind Cadru definit, cunoscut si aplicat, din 2005 am dorit să realizez ceva pentru district care să dăinuiască: m-am ocupat de traducerea a numeroase documente Lions, beneficiind si de sprijinul unor membri Lions2 abilitati.

Anul acesta, am editat si distribuit conducerii districtului si presedintilor cluburilor manualul de traduceri „Ghid de orientare în Lionism 2011” cu obligativitatea de a fi retransmis presedintelui nou ales în fiecare an, ghid care este postat si pe site-ul nostru. Consider că acest Ghid trebuie să stea în permanentă pe masa presedintelui de club si nu numai.

George ROCA: Multumesc mult! Un adevărat raport de activitate! Din ce fonduri se gospodăreste „Lions Club” din România? Primiti si ajutoare din partea Guvernului României sau din străinătate?

Rodica DACIN: Fondurile în majoritate provin din cotizatiile membrilor. În luna ianuarie a fiecărui an organizăm un Revelion lionistic al districtului (unele cluburi organizează baluri), în cadrul căruia prin tombola si licitatie se aduna fonduri. De asemenea se obtin fonduri si prin sponsorizări.

Noi suntem o organizatie nonguvernamentală, asa că... pentru situatii de urgentă, precum cele provocate de catastrofe naturale (ex. inundatii), Fundatia Internatională a Cluburilor Lions ne-a acordat în doi ani câte un Grant de urgentă de câte 10.000 de dolari americani.

George ROCA: Ce proiecte de viitor are „Clubul Lions” din România?

Rodica DACIN: Se vor continua unele dintre proiectele de succes ale „anului lionistic” ce abia s-a încheiat, cum sunt:

- Plantarea (în continuare) de arbori si arbusti
- Programe de ocrotirea vederii, de depistare si tratare a diabetului
- Crearea unui centru de instruire a câinilor însotitori ai nevăzătorilor s.a.

dar si programe noi-privind:

- Lupta anti-drogare
- Sprijinirea refugiatilor, etc.

George ROCA: Acum, la încheierea mandatului dumneavoastră, vă rog să transmiteti un mesaj sau un apel către cei care sunt membri ai clubului „Lions” si nu numai.

Rodica DACIN: Am încheiat mandatul meu de guvernator cu satisfactia că am reusit să motivez si să inspir, să stimulez si să consiliez, să simt pulsul cluburilor, să pot să-i apreciez pe cei valorosi, să-i sprijin pe cei aflati în impas. Toate acestea le-am realizat împreună cu colegii, sau mai bine zis, cu prietenii „Lions”, fapt pentru care le multumesc din suflet pentru tot si toate. Pentru mine a fost o experientă extraordinară, un mod de a privi lumea cu mai multă întelegere...

Multumesc celor doi viceguvernatori, întregului cabinet, precum si echipei de presedinti de cluburi ai acestui an, pentru toată activitatea depusă.

Multumesc familiei mele si în special sotului meu, Florian, pe care uneori i-am neglijat dedicându-mă muncii pentru „Lions” de dimineată până seara târziu. Florian a fost mâna mea dreaptă: deosebit de ambitios în a face noi cluburi, chiar bolnav fiind în anumite perioade... Un bun consilier, un bun observator si cunoscător al vietii lionistice! El a fost cel care... a visat pentru mine realizarea înfiintării a zece cluburi în mandatul meu si acum e fericit din acest punct de vedere, două dintre ele fiind deja în lucru.

Nelu Ianceu si Răzvan Rotta au fost pentru mine, două puncte de mare sprijin, unul ca „ministru de finante”, consilier si organizator al Conventiei iar celălalt (Răzvan), a fost cel care mi-a pus calculatorul în brate cerându-mi să învăt să lucrez pe el! S-a putut constata de ce mare folos mi-a fost, iar anul acesta a sponsorizat „telefonul guvernatorului” si s-a implicat în directia membership si festivităti de cartare si si-a asumat o muncă deloc usoară, cea de a fi Comisar al Conventiei. Deosebite multumiri pentru amândoi.

Deosebită, prezentă de suflet si sensibilitate, cu cea mai intensă comunicare si colaborare în acest an lionistic, absorbind ca un burete tot ce înseamnă Lions, a fost Narcisa Mederle – presedinta tânărului, dar foarte activului club „Timisoara Diamond”.
Multumesc Clubului Lions Oradea pentru sprijinul acordat. Am lăsat la urmă, clubul meu de prietene Lions „Oradea 22”, care m-au înteles si m-au sprijinit si parcă s-au întrecut pe sine, în dorinta de a fi anul acesta la înăltime, câstigând concursul între cluburi. Cu urări de bine tuturor!

Fie ca lionismul românesc să cunoască noi si noi realizări în anii ce vin. Mult, mult succes echipei care va urma. Mult, mult succes tuturor românilor în anii ce vor urma.

George ROCA: Impresionant! Vă multumesc si vă doresc mult succes în tot ceea ce faceti.

------------------------------
A consemnat,
George ROCA
Sydney-Oradea





George Roca    4/25/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian