Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Prof Dr Dorin Vasile Uritescu ( April 1946 Timisoara - Aprilie 2020 Toronto )

Absolvent al Universitati din Timisoara, România, 1969.
Doctor of Philosophy in Philology, Univerrsitati din Timisoara, Romania, 1978.

Prof. Dorin Uritescu are un doctorat de la Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III, în Paris, în 1994, în lingvistică generală si lingvistică franceză (cu mentiunea ‘magna cum laude’).

Între 1982 si 1984, a fost profesor invitat la Universitatea din Chicago, departamentul de lingvistică.

Prof. Uritescu a sosit în Canada în 1990 si, în anul următor, a obtinut o bursă de cercetare la Universitatea din Toronto. În acelasi an a început să predea la Glendon College, York University, Departamentul de Studii Franceze.

Dorin Uritescu - profesor titular în Department de Studii Franceze si în Programul de Lingvistică, Departamentul de Studii Multidisciplinare, la Glendon College, York University.
Este de asemenea profesor la Facultatea de Studii Superioare a aceleiasi universităti.
El a presat cursuri de lingvistică generală, franceză si romanică, la nivel undergraduate, de masterat si de doctorat.

Dorin Uritescu a fost director interimar al Departamentului de Studii Franceze (2007-2008) si coordonator al Programului de Lingvistică (2004-2006) de la Glendon College.

El a creat lectoratul de limba si cultura română la Glendon College, primul de acest fel în Canada.

Dorin Uritescu a publicat cinci cărti si un foarte mare număr de studii în reviste de lingvistică si culegeri de studii publicate în mai multe tări din Europa si din America de Nord.

Cartea sa „Sincronie si diacronie”, în română, cu un rezumat în engleză, a apărut în două editii : prima, în 1987, a doua, revăzută si adăugită, în 2007.

O altă carte, în franceză, „Formel et naturel dans l’évolution phonologique et morphophonologique. Essais de linguistique générale et romane”, a apărut recent (în decembrie 2011) la Romance Monographs, University of Mississippi, SUA.

Dorin Uritescu a efectuat anchetele dialectale pentru „Noul Atlas lingvistic român – Crisana” (partial în colaborare cu Ionel Stan) si a publicat (în colaborare cu acelasi lingvist) toate cele cinci volume ale atlasui la Editura Academiei din Bucuresti. Primul volum, publicat în 1996, a obtinut premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române, cel mai prestigios premiu în lingvistică din România.

Al doilea volum a apărut în 2003, iar volumul al treilea, editat sub coordonarea sa într-un program informatic inovator, a apărut la Editura a Academiei Române.

Co-autor al Tratatului de dialectologie românească (1984), Dorin Uritescu a colaborat si la două prestigioase proiecte internationale: „Atlas linguistique roman” si „Atlas linguarum Europae”.

Profesorul Uritescu a avut si o altă importantă contributie în domeniul lingvisticii, prin proiectul inovator de digitalizare, analiză informatică si publicare online a a tuturo volumelor Atlasului Crisanei.
Acet proiect de cercetare, finantat de Consiliul Canadian de Cercetare în Stiintele Sociale si Umane, a fost realizat în colaborare cu profesorii Sheila Embleton si Eric Wheeler de la York University.

Din 2007, Dorin Uritescu este asociat si la Institutul de Lingvistică si Istorie Literară „Sextil Puscariu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, ca Cercetător Principal I.

Profesorul Uritescu a fost membru al mai multor societăti internationale de lingvistică si al comitetelor de redactie ale câtorva reviste de lingvistică, precum „Romance Philology” (SUA), „Dialectologia et Geolinguistica” (Germania), „Studii si cercetări lingvistice” si „Dacoromania” (România).

N.O.

Dorin Uritescu a fost colaborator al revistei Observatorul.
El a prezentat cărtile lui, comunicari, referate la intâlnirile grupului de la Observatorul.
De la plecarea lui la ceruri , grupul de le Observatorul acordă - in memoriam Dorin Uritescu - un premiu special unui tânăr valoros din comunitatea românească.
Dumitru Puiu Popescu    4/20/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian