Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un vis implinit

In evolutia sa istorica, omenirea a acumulat un tezaur vast de cunostinte, care a fost transmis si imbogatit de la o generatie la alta. Personalitati ilustre, precum Aristotel, Newton, Maxwell, Planck si Einstein, au adaugat cate o caramida la constructia edificiului magnific al culturii universale.

Pana la Aristotel (n. 384 i.Hr. – d.322 i.Hr.), nu s-a facut distinctie intre filosofie si stiinta, abordarea realitatii obiective fiind unitara la vremea respectiva. Pe masura acumularii datelor stiintifice si a diversificarii conceptiilor filosofice, au aparut numeroase modele de interpretare a devenirii si structurarii Existentei pe diverse nivele de organizare a materiei, de la microcosmos, la macrocosmos si megacosmos.

Spre deosebire de filosofie, implicata in cunoasterea generalizata a Existentei, stiinta se raporteaza prin cauze si legi la analiza proceselor si fenomenelor din realitatea obiectiva. Desi sunt modalitati diferite de reflectie umana, filosofia si stiinta converg asimptotic si se completeaza reciproc in descifrarea adevarului despre lumea in care traim.

Desigur, problematica adevarului este foarte complexa, semnificatiile acestui concept au provocat si mai provoaca inca mari dispute printre ganditori. Numai o viziune sintetica, care sa integreze intr-un tot unitar tipurile de adevar (analitic si sintetic, formal si factual, logic si matematic) ar putea decide asupra valabilitatii cunostintelor din domenii extrem de diverse, altfel spus, asupra intelegerii Existentei.

In conditiile unei explozii informationale fara precedent si a unei dinamici sociale profunde, se impune selectarea cunostintelor stiintifice esentiale si formarea competentelor de baza care asigura integrarea in societate a tinerilor. Pentru ca absolventii unei institutii de invatamant sa aiba succes pe piata concurentiala a muncii, se impune regandirea strategiilor educationale si adaptarea permanenta la nevoile sociale a continutului programelor scolare.

Daca ratiunea va triumfa, civilizatia mileniului trei va apartine culturii, in care progresul stiintific, tehnic si tehnologic va marca profund rolul si statutul omului pe Terra.

Desigur, intr-o societate a cunoasterii, se va schimba modul de gandire si de actiune umana, creativitatea fiind o posibilitate veritabila de manifestare sub semnul valorilor perene de bine, frumos, dreptate si adevar.

Una din dorintele mele mai vechi a fost realizarea unui site in care sa prezint informatii utile pentru o categorie larga de cetateni.

Ma bucur, stimati cititori, ca acest vis a devenit realitate de sfintele sarbatori pascale. Cei interesati de rezultatele obtinute pot accesa link-ul
http://www.telisavonline.ro


prof. Vasile Tudor

Vasile Tudor    4/19/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian