Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Gheorghe Zamfir la 82 de ani

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Găești, Județul Dâmbovița) este un naist virtuoz și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.
Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

La 14 ani a fost înscris de tatăl său la Scoala de Muzică, actualul Liceu de Muzică 'Dinu Lipatti' din Capitală pentru a studia acordeonul, dar, din lipsă de locuri, a fost acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca.

În 1959, la 18 ani, obtine premiul I pe tară si înregistrează si primele sale melodii, compozitii proprii în stil folcloric cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române.

În 1966 a absolut sectia de pedagogie a Conservatorului 'Ciprian Porumbescu', concomitent realizând primul său disc la Electrecord, care contine în mod exclusiv compozitiile sale în cel mai autentic spirit popular. Printre ele se numără 'Doina de Jale' si 'Doină ca de la Visina'.

Odată cu al doilea său disc, lansat în 1970, începe si primele turnee în RFG, Elveția, URSS si China, obținând succese impresionante.
La începutul anilor '70, Gheorghe Zamfir a decis să revină la o formă acustică mai simplă, alcătuită doar din câtiva virtuozi instrumentisti.
Maestrul creează, în anul 1972, stilul interpretativ Nai-Orgă introducând noi repertorii si lărgind considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului.
În 1974, el compune prima 'Misă pentru Pace' pentru nai, cor, orgă si orchestră, înregistrată la Bucuresti cu Orchestra Radio si Corul Madrigal, iar, în 1976, single-ul său 'Ete d'amour' devine unul din hiturile cele mai apreciate ale anului.
Nenumarate sunt discurile si compozitiile lui.

Gheorghe Zamfir a compus si coloana sonoră a mai multor filme, cum ar fi pelicula regizorului Sergio Leone - 'Once Upon A Time in America' sau seria franceză Marele Blond (1972) si Întoarcerea Marelui Blond (1974).

A fost invitat de cateva ori de catre Papa John Paul , a fost onorat de personalitati ale lumii, muzica lui se canta pe intreg globul. Peste tot a dus cu el si faima natiei de unde venea.

'Un muzician atât de talentat si un stil foarte particular trebuie să facă parte cu sigurantă din categoria artistilor înzestrati de Dumnezeu. Si se pare că Gheorghe Zamfir, prin talentul său nemărginit, este parte activă a acestui tărâm imaginar dintre bine și excelent!,'spunea despre el marele cântăret american de jazz, Duke Ellington.

Gheorghe Zamfir s-a întors în tară după Revolutie, desi putea rămâne oriunde în lume si, potrivit propriilor mărturisiri, a fost foarte dezamăgit de multe care i s-au întâmplat.

'Am fost atras în curse politice de oameni care s-au folosit de mitul si de numele meu. M-au omagiat, apoi m-au terfelit, după care m-au părăsit si m-au uitat. Sunt foarte trist si dezamăgit de tot ceea ce mi s-a întâmplat. Am uitat de politică, dar mi-au rămas si-mi vor rămâne mereu muzica, naiul, publicul', spunea Gheorghe Zamfir la o intalnire a cenaclului Observatorul din Toronto.

Ii dorim maestrului Gheorghe Zamfir , ani multi in liniste si multumire sufleteasca.
Il asteptam cu emotie si bucurie sa ne fie oaspete drag .
Observatorul
Observatorul    4/6/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian