Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Prima Gală a Cercetării Românești

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în principal în Statele Unite ale Americii. Cercetători activi în România au obținut trei dintre premiile la principalele categorii, plus un premiu special în cadrul evenimentului.
Premiile speciale:

Sergiu Pașca – Premiul special pentru excelență în cercetare – profesor la Universitatea Stanford.

Daniela Rus – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării – director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al MIT.

Lucian Chiriac – Premiul special pentru cercetare interdisciplinară – de la Universitatea Harvard.
Anton Ficai – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, Universitatea Politehnica București

Premiile la cele două categorii principale:

Ioana Feodorov – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență – Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române (Filologie/civilizație arabă).

Simion Astilean – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență, UBB (Fizică)

Lucian Mihai Itu – Premiul la Categoria II, Tineri cercetători, Universitatea Transilvania (Medicină personalizată)

Octavian Bucur – Premiu categoria II, Tineri cercetători, Viron Molecular Medicine Institute, Boston (Medicină)
Despre câștigătorii premiilor speciale:

Sergiu Pașca – Premiul special pentru excelență în cercetare – profesor la Universitatea Stanford

S-a născut pe 30 ianuarie 1982 și lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie și științe comportamentale la fundamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite. După ce a obținut diploma de medic în 2007 la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj-Napoca, s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. A fost inclus de cotidianul de New York Times pe lista sa de vizionari în medicină și științe și este câștigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru promisiune medicală creativă.

În 2022 a susținut un discurs în cadrul celebrelor conferințe TEDex despre ingineria inversată a creierului uman în condiții de laborator.

Daniela Rus – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al celebrului MIT.

Daniela Rus s-a născut la Cluj. Este în prezent stabilit în Statele Unite ale Americii, la Massachusetts, unde este director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al celebrului MIT Institutul de Tehnologie Massachusetts. De asemenea, este profesor în Departamentul de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Și-a obținut doctoratul în informatică de la Universitatea Cornell și este beneficiar al mai multor premii pentru robotică obținute în Statele Unite ale Americii, vizând dezvoltarea de algoritm. Cercetările acestuia sunt axate în principal pe dezvoltarea roboticii de rețea, conducând cu tenacitate și profesionalism laboratorul de robotică distribuită, laborator ce desfășoară activități de cercetare pe roboți modulari și auto-reconfigurabili, algoritmi distribuiți și sisteme de roboți auto-organizați, rețele de roboți și senzori pentru primul răspuns, rețele de senzori mobil și nu în ultimul rând robotică subacvatică cooperativă. Revista Forbes în anul 2017 la inclus în lista cercetătorilor care avansează în cercetarea în inteligență artificială.

Lucian Chiriac – Premiul special pentru cercetare interdisciplinară, Universitatea Harvard

Lucrează pentru a combate cancerul. Este profesor la Universitatea Harvard și își desfășoară activitatea la Dana Ferber Harvard Center oferă expertiză de laborator disponibilă pentru proiecte de colaborare cu departamentele de oncologie medicală și chirurgie pulmonară de la Dana Farber, ceea ce include obținerea de țesut normal și neoplazic, bancă de țesuturi înghețate, blocuri de parafină, imunohistochimie, microdisecție cu captură cu laser și extragerea și analiza ADN-ului.

Anton Ficai – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, Universitatea Politehnica București

El lucrează la Departamentul de Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale, Laureat al Olimpiadelor Naționale de Chimie, distins cu peste 100 de medalii de aur și premii speciale, fiind de asemenea un membru activ al Academiei Oamenilor de Știință din România și al mai multor societăți profesionale.
Sabin Popescu    2/2/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian