Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tara Almajului ; O lume indestuctibila

Întotdeauna lucrurile “mari” și “importante” (și încă mai vârtos soluționarea lor) pot fi aflate în detaliile existenței imediate și în ‘universul”(întotdeauna mic și la îndemână) care ne înconjoară. Câteva exemple pot fi ilustrative.
Foarte adesea ne frământăm pentru problemele “mari” ale lumii și politicii naționale ori internaționale și suntem grăbiți cu soluții energice și îndrăznețe dar suntem mai șovăielnici atunci când întrebări similare ne privesc personal; care este starea din familia noastră ?: suntem ori ba credincioși unul altuia?; ne gospodărim cu bună cuvîntă ?;suntem capabili să rezolvăm cu pace diferențele ce le vom fi având cu neamuri ori vecini?;etc.,etc. În același timp ne străduim să aflăm despre locuri depărtate și cheltuim să vedem tărâmuri așezate peste mari și țări fără să băgăm de seama c㠑universul” este lângă noi,efectiv cade pe fiecare dintre noi. Cu aceste gânduri în minte am îndrăznit să spun că Țara Almajului din Banat este ,în fond, “universul”.

Țara Almajului este o vale intramontană așezată în lungul raului Nergan ( ori Nera cum au ales să-i spună învățați de ocazie). A fost locuită din vremi imemoriale ,fără exagerare, din totdeauna. Vechimea această este încă ușor de simțit celui care va avea răbdare să colinde hotarul fie și unui singur sat din Almaj.Lesne va fi cu putință să se observe semnul eternității care înseamnă modelul existențial românesc alcătuit din înțelegerea vie a spiritualității ortodoxe, dreptmaritoare, pravoslavnice.
În Almaj vom află efectiv totul. Bucurii și dureri, dărnicie și zgârcenie, credință și înșelăciune, autentic și impostură, frumusețe și urăciune chiar și aspecte aberante ținând de viață cea mai intimă. Totul. Dar ,în ce privește relația dintre oameni, în Almaj există ,încă, ceva ce în bună măsură în restul lumii a dispărut, mai există relația personală, omenească dintre locuitori care, într-un fel ori altul, sunt neamuri.

Există încă o înțelegere și o trăire care transformă simplul act al existenței în viață.
Această înseamnă priceperea faptului că nu sunt suficiente principii că dreptatea, ordinea, folosul și altele asemenea. Ele, aceste principii, excelente în sine, alcătuiesc doar elementele teoretice care pot contribui la alcătuirea unei civilizații. În termeni practici ele sunt planul după care se zidește o casă. Dar pentru a trece de la stare potențială la ființă mai este nevoie de puțină blândețe, înțelegere, dragoste, bunăvoire și într-ajutorare. Acestea din urmă sunt uneltele și căile prin care planul se face clădire și clădirea se face cămin cald și vatra primitoare.

Trăind această înțelegere în Almaj oamenii când se văd încă își dau binețe unul altuia,își stau în ajutor la bucurii și necazuri,încă mai știu ce înseamnă și ce trebuie să fie dulceață vieții. În același timp în Almaj putem află toate formele vieții,de la cele mai simple la cele misterioase și toate frumusețile lumii în care Dumnezeu i-a așezat pe oameni.
Cel care va stă seară ori noaptea la un “ rând” în una dintre numeroasele mori așezate pe râurile de acolo, va ști ce înseamnă taină unui loc “bântuit” de duhuri ori “muroni”, cel ce va stă o vreme la o colibă va ști ce înseamnă trudă de a îmblânzi natură și de a schimbă sălbăticia în cosmos,cel care va înțelege viață unui sat almajan va ști ce sunt și au fost comunele și orașele libere. Asemenea cel care va petrece o zi de Vara în lungul luncii Nerei ori la “ împreunarea apelor”(apei Prigorului cu Nerganul )va ști ce înseamnă și farmecul și spaima junglei , iar cel ce va urcă într-o după amiază fierbinte pe Dalma ori Coasta Patasului va ști ce este deșertul și singurătatea africană.Iar cel ce se va afundă în codrii Borloveniului și apoi va urcă pe culmea Semenicului va trece în lumea fără de pereche a curăției absolute.
Nu înseamnă că în Almaj sunt cele mai frumoase locuri din lume, dar înseamnă că locurile de acolo sunt la fel de frumoase că altele de aiurea !

In momentul de fata intreaga omenire este tulburata,agitate,nesigura si in stare de provizorat.In fapt nu stim ce ne asteapta si ceeace stim este ca actuala stare este extrem de subreda si pe punctual de a se narui.In aceste imprejurari un loc ca Tara Almajului ofera o masura de certitudine.Daca,spre exemplu ,va fi o intrerupere de distribuire de energie electrica,foarte simplu almajenii vor scoate apa ,buna si curate,din fantani,din “bunare”,asa cum au facut si stramosii lor.De fapt,cam orice s-ar intampla,Tara Almajului va putea sa isi duca existent in matca unei asezari si randuieli al caror inceput nu il stim.
Almajul este o lume dar, fiindcă suntem în vremelnicie și trăim prin comparații, una mai bună, mai aproape de cea în care “ ne-a vrut Dumnezeu “. Un loc pentru care merită să trăiești și să mori și în a cărui țărână este o cinste și binecuvântare să te odihnești.

Alexandru Nemoianu
Istoric
USA. Michigan






Alexandru Nemoianu    2/1/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian