Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Lumea Culorilor Viva Magenta - culoarea anului 2023

Institutul Pantone Color cu sediul în New York - SUA, celebra societate americană înființată în anul 1866 care produce cunoscutele diagrame de culori pentru toate domeniile de activitate, începând din anul 2000 stabilește în fiecare an culoarea favorită în industria modei, obiectele decorative și produsele cosmetice. Pentru anul 2023 Pantone a anunțat culoarea Viva Magenta, 18-1750, o nuanță aflată undeva între roșu și albastru, între cald și rece. Leatrice Eiseman - directorului executiv al Institutului Pantone, afirma în The Guardian : „este o nuanță curajoasă care transmite optimism și bucurie, și știm că avem cu toții nevoie mare de asta”.

Aflat în cel de al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în considerare numeroasele provocări din ultimii ani dominate de pandemia Covid 19. Natura a fost una din principalele surse de inspirație. Viva Magenta descinde din familia ROȘU și este inspirat de roșul coșenilei, o insectă originară din Mexic care trăiește pe cactuși și din care se extrage carminul, unul dintre cei mai prețioși coloranți naturali. Nuanțele de Magenta au fost folosite la machiajul smokey-eye de culoarea fructelor de pădure ale actriței Charlize Theron - interpreta eroinei Clea, precum și la îmbrăcămintea lui Emily Blunt în filmul The English. De reținut că în 1859, după descoperiri ale chimiștilor din Franța și Anglia, pe ambele maluri ale Canalului a început să se producă un colorant roșcat-violet sub numele de „fucsin” sau „roseine”. A fost redenumit în anul următor urmare bătăliei dusă de Franța și Sardinia în orașul Magenta, unde câmpul de luptă a fost atât de roșu din sânge încât colorantul roșu descoperit cu trei ani înainte a fost numit din acel moment Magenta, ca o demonstrație de solidaritate cu luptă pentru independența Italiei.

In amenajările locuințelor, Viva Magenta se potrivește foarte bine într-un dormitor, fiind o culoare închisă ce inspiră calm și relaxare. Tonurile roșii ale culorii oferă un flair romantic, senzual, iar cele albastre relaxează ; pe scurt, rezultă o atmosferă perfectă pentru un dormitor fermecător, romanțat. Cei care o consideră prea îndrăzneață pentru dormitor, o pot utiliza în holuri, casa scării sau antreul unde nu petreceți mult timp de-a lungul zilei. Magenta mai poate fi folosită pentru huse de canapea din catifea, pentru un corp de iluminat din sticlă (eventual de Murano), pentru un aranjament floral, pentru un tablou amplasat pe un fundal alb, perne decorative, pleduri, draperii, așternuturi, iar în băi prosoapele și halatele. Se asociază perfect cu griuri cu subton albastru sau verde. Magenta fiind o culoare intensă, face orice încăpere să pară mai mică, fapt pentru care, nu se recomandă în încăperile care sunt mai mici sau care nu sunt înalte. O alternativă de a integra această culoare în astfel de încăperi este prin intermediul pieselor de mobilier.

In modă, cei de la Pantone recomandă Magenta pentru machiaj, accesorii (mai ales cele pentru păr), în combinaţie cu gri pal, albastru, roz sau alte culori pastel. Pentru rochiile doamnelor și domnișoarelor culoarea Viva Magenta oferă ținute elegante și clasice, asortate cu accesorii, discrete și mai micuțe, fără cercei supradimensionați sau cu pietre prea mari ca să lase culoarea rochiilor să iasă clar în evidență. Criticii vestimentari atrag, însă, atenția că Viva Magenta nu este o culoare ușor de asortat sau de purtat, însă se potrivește minunat pentru manichiura french.

Culoarea anului 2023, ca şi culorile anilor precedenţi, influenţează major dezvoltarea produselor, deciziile de cumpărare în tot felul de industrii, în modă, design industrial, telefonie mobilă, decoraţiuni, ambalarea produselor. In ultimii 5 ani culorile stabilite de Institutul Pantone au fost : 2018 - Ultra Violet, 2019 - Living Coral, 2020 - Albastrul clasic, 2021 - Gri Suprem și Ultimate Gray, iar in 2022 - Very Pery.

arh. Ion Constantinescu, Toronto

arh. Ion Constantinescu    1/24/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian