Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Corul de copii al Parohiei Ortodoxe Române din Valletta găzduit de Președintele Republicii Malta

Pentru al doilea an consecutiv, corul de copii al Parohiei Ortodoxe Române "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Valletta, Malta, coordonat de către părintele paroh George-Alexandru Popescu, a fost primit cu colindul, de către Excelența Sa, Dr. George Vella, Președintele Maltei și Miriam Vella, Prima Doamnă a Republicii, la Palatul Prezidențial din localitatea San Anton, palat în care Regina Maria a României, a locuit când a vizitat Malta la vârsta de unsprezece ani.

Concertul început cu o introducere făcută de către părintele George-Alexandru Popescu, care a mulțumit Cuplului Prezidențial pentru primire și a subliniat importanța ca acești copii să nu-şi piardă identitatea respectând în același timp cultura, limba și tradiția locală a Maltei, a continuat cu o scurtă prezentare a tradiției de a colinda, realizat de elevele românce Nicoleta Roventa și Anna Pânzariu, care studiază în școlile de stat din Malta. Corul compus de către copii din România și Republica Moldova, este coordonat de mai bine de doi ani de către preotul paroh George-Alexandru Popescu și preoteasa Andreea Popescu, originari din județul Hunedoara. Copiii s-au prezentat îmbrăcați în diverse costume tradiționale românești ilustrând variațiile regionale bogate ale numeroaselor zone geografice.

Colindele au fost interpretate în limba malteză, română și engleză, colindele malteze fiind o surpriză plăcută pentru familia prezidențială, Prima Doamnă a Maltei trădându-și emoția prin câteva lacrimi. Copiii au fost însoțiți la acordeon de către doamna Karen Vin Camilleri, care a acompaniat corul chiar și la colindele tradiționale românești, iar colindele în limba malteză au fost pregătite cu ajutorul doamnei Audrienne Fenech. Atât doamna Karen Vin Camilleri, cât și doamna Audrienne Fenech sunt de naționalitate malteză.

Concertul a fost urmat de un scurt discurs al președintelui, al cărui conținut este la fel de aplicabil comunității întregi: „Faptul că învățați limba malteză înseamnă că vreți să vă apropiați de poporul maltez. La școală învățați, vă jucați, vă distrați și vă amestecați cu copii maltezi, așadar pot spune că sunteți deja parte integrantă a acestei comunități. Părinții voștri lucrează în această comunitate pentru a construi economia, își plătesc taxele, respectând regulile, respectând legea, iar voi sunteți crescuți ca cetățeni ai acestei țări. Mi-aș dori ca multe alte comunități să facă același lucru. Felul vostru de a fi este modul în care puteți crește împreună, să vă bucurați de viață împreună și să încercați să realizați ce s-a spus în ultima melodie: despre o lume pentru copii, în care nu există durere și tristețe!”

După ce le-a mulțumit copiilor, Cuplul Prezidențial a primit în dar de la comunitatea de români din Malta o icoană în semn de apreciere și o ie tradițională pentru Prima Doamnă. Președintele a petrecut apoi o oră vorbind cu copiii care au fost invitați la palat, la un bufet cu mâncare și băuturi răcoritoare. Fiecare copil a primit personal un cadou de Crăciun de la Prima Doamnă.

La eveniment a fost prezent și Ambasadorul Maltei în România și Republica Moldova, Excelența Sa Prof. Lino Bianco care este un foarte mare susținător al numeroaselor evenimente organizate de Parohia Ortodoxă Română din Malta.

Președintele Maltei a împărtășit ulterior câteva gânduri despre vizita copiilor români și pe rețelele de socializare: „Miriam și eu, ne-am bucurat să ascultăm copiii ortodocși români care trăiesc în Malta, creând spiritul Crăciunului la Palatul San Anton, cântând colinde tradiționale de Crăciun în malteză, engleză și română. În câteva cuvinte, am subliniat că așa ne place să vedem integrarea în țara noastră pentru copii români care trăiesc și se integrează în Malta precum maltezii care s-au stabilit cu ani în urmă în Australia, Canada și în alte țări”.

Astăzi Comunitatea de Români din Malta cu peste patru mii de membri urează tuturor românilor canadieni, cititori ai ziarului Observatorul Român Canadian un An Nou Bun, plin de împliniri şi sănătate.


# Vezi câteva imagini la rubrica Evenimente culturale,,

Cătălina Dănilă    1/14/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian