Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Subiectiv - Chomsky, 10 strategii de manipulare ale mas-medie

Da prietene, am fost la vot aici [n Toronto. Știi, că mie nu-mi place să mă codesc când e vorba de datorie socială.
Cum spuneam, m-am prezentat la centrul de votare, mi-au dat lista cu numele candidaților, mi-au explicat ce am de făcut și m-au ghidat la o masă îngrădită unde să-mi bifez aleșii. Aleșii? Pe cine să alegi?
Pe listă erau numai numiri de necunoscuți, persoane pe care nu le-am văzut niciodată, de care nu am auzit nimic, nici bun, nici rău, pentru că nu mi-au bătut la ușă să se prezinte și nici nu s-au prezentat la o dezbatere să știm și noi ce hram poartă. Acum însă mi se cere să le dau votul.
Cine sunt acești candidați care vor hotărî în următorii ani ce taxe trebuie să plătesc și pentru ce anume, care vor decide dacă am voie să ies pe stradă sau în parc cu sau fără mască pe față și dacă copiii sau nepoții mei vor fi îndoctrinați cu idei care nu sunt și ale mele?
Am întrebat una din doamnele care făcea serviciu la acest centru de votare, dacă ea cunoaște pe careva din această listă? A dat din umeri.
Mi-am amintit că și în România pe vremea comuniștilor se întâmpla la fel: Un singur partid, un candidat și o victorie de 99,9%. Dar aici nu e România, asta e o țară democrată și atunci am decis să votez cu un X. Pe toată pagina!

Noam Chomsky este unul din marii gânditori din ultima jumătate de secol cu care nu mă împac în problemele sociale, dar care a elaborat o listă cu 10 strategii de manipulare a maselor de câtre media.
Se vede treaba că aceste strategii dau rezultate:
1.-Strategia distracției: Poporul trebuie ținut permanent ocupat cu probleme de importanță fără valoare ca să nu aibe timp să descopere și să adopte o opoziție în fața adevăratelor probleme economice sau politice care-l va afecta.
2.- Creează probleme și vin-o apoi cu soluții: Publicului nu-i place să asiste la scene de violență urbană, ori atacuri teroriste, sau crize economice. Acestea pot fi manipulate cu ușurință de elita socială. După înfăptuirea lor, aceiași elită poate crea legi și politici aprobate de public ca necesare care vor îngrădii parte din libertățile societății.
3.-Strategia graduală: După modelul anilor 1980-1990 aplicarea graduală a condițiilor neacceptabile de public dacă sunt introduse toate în același timp, vor fi primite cu obediență în situația introducerii lor în mod separat. De exemplu, scăderea salariilor ori reducere orelor zilei de lucru de frica creșterii șomajului.
4.-Strategia tărăgănării: Știind că omul acceptă mai ușor sacrificii dureroase astăzi pentru spectaculoase realizări viitoare, cum a fost în generația noastră construirea unei societăți drepte de gen comunist, sau ideea curentă a reducerii consumului de carbon pentru împiedicarea schimbărilor climaterice, e o strategie cu rezultate constatate.
5.-Folosirea infantilității în adresarea publicului: O altă strategie care ușurează aplicarea unor măsuri, dacă înțelesul ei este diminuat la capacitatea de înțelegere a unui copil de 12 ani. Prin această decepție masurile înfruntă critici mai reduse.
6.-Folosirea aspectelor emoționale: Este un aspect clasic al tehnicii de-a scurt-circuita o analiză rațională. Folosirea registrului emoțional deschide calea în inconștiența omului pentru implantarea ideilor căutate. Frica și teama dezarmează pe cei care se opun noilor măsuri.
7.-Păstrează ignoranța și mediocritatea: Menținerea publicul incapabil să înțeleagă tehnica și metodele de control și înrobire. Calitatea educației oferită claselor sociale de la baza piramidei trebuie menținute la nivel scăzut și mediocru, astfel ca distanța cunoștințelor dintre ei și cei din clasele superioare să nu poată fi recuperată.
8.-Încurajează publicul să aprobe mediocritatea: Publicul trebuie făcut să creadă că este modern și la modă să accepte și să promoveze prostia, vulgaritatea și lipsa de educație.
9.-Strategia auto-blamării: Persoanele individuale trebuie făcute să creadă că sărăcia și lipsa lor de noroc, nu e decât din vina lor, a lipsei lor de inteligență și pentru că nu s-au străduit suficient în viață. Deci nu are rost să se răzvrătească contra sistemului economic când întreaga vină este a lor. În acest fel pericolul unor revolte va fi înlăturat.
10.-Înțelegerea individualilor mai bine decât se înțeleg ei însăși: În ultimii 50 de ani avansurile științei au accelerat considerabil distanța dintre cunoștințele publicului general și cele obținute și operate de elitele claselor dominante. Mulțumită biologiei, neurobiologiei și a psihologiei aplicate, sistemul se bucură de o înțelegere sofisticată a rasei umane, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Sistemul are astăzi mai bune cunoștințe despre omul de rând în general, mai bine decât se cunoaște el însuși. Asta înseamnă că în cele mai multe cazuri sistemul poate exercita un mai mare control peste un individ, mai puternică chiar decât o poate exercita individul asupra lui însuși.

De multe ori mă întreb ce înseamnă mas-media? Cu adevărat ce este ea astăzi, pentru că la început ea avea rolul de apărător ale drepturilor legale și era prima care da semnalul încălcărilor acestora? Acum însă, Noam Chomsky m-a făcut s-o văd altfel: Mas-media s-a transformat într-o droaie de dulăi care păzește turma. Dacă o oaie o ia puțin pe-un un drum greșit, o înhață și-o bagă la loc în turmă după ce i-a aplicat câteva mușcături de luare aminte.


David Kimel, Toronto





David Kimel    11/3/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian