Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Elisabeta a II-a , “Stânca de piatră pe care s-a format natiunea britanică modernă” *

Suntem martorii unui eveniment istoric remarcabil pe care ni-l vom aminti în detaliu mult timp. Trecerea in eternitate a reginei Elisabeta II, cea mai longeviva și respectată din istoria coroanei britanică, este un eveniment cu impact global. La sfarsitul celor 70 de ani în fruntea monarhiei, regina lasă o mostenire morala care captivează memoria și inimile a milioane de oameni prin demnitate, modestie și devotament față de serviciul public. Supranumită “regina lumii”, regina Elisabeta II va rămâne in memoria colectiva ca cea mai populară la nivel global mai ales că, potrivit World Fact Book, nouă din zece persoane la nivel mondial s-au născut după ascensiunea sa la tron, în 1952. Meritul ei istoric este fara indoiala legat de talentul unic de a fi un lider impecabil și profund respectat fără a avea, de fapt, nici nici o putere politica reala. Respectul pe care l-a câștigat a fost exclusiv fondat pe o exemplu personal de loialitate față de națiunea britanică și întreaga suflare din Commonwealth.

Regina Elisabeta II este un model unic de angajare publica. Un simbol de unitate și putere pentru poporul său, regina a promis încă de la 21 de ani “cat voi trai, ca fi fi o viata scurta ori una lungă, voi fi mereu în slujba poporului”. În anii în care a purtat coroana britanica cu onoare, vorbele ei au devenit profetice. Posteritatea va imortaliza demnitatea în serviciul public pe care regina a ridicat-o la nivel de filozofie de viata. Contribuția ei a început chiar înainte de a fi monarh, din anii teribili ai războiului în care s-a angajat activ ca membră a serviciului teritorial auxiliar, format in 1945 din tinere necăsătorite sub varsta de 30 de ani. Cunoscuse deja dezastrul bombardamentelor germane, Palatul Buckingham fusese bombardat în 1940, și era puternic animata de dorinta de a sprijini eforturile de război, astfel s-a remarcat ca mecanic auto în trupele auxiliare unde a promovat până la gradul de căpitan. Întreaga familie regală s-a remarcat după 1940 refuzand sa plece de la Buckingham în timpul Blitzului în semn de solidaritate cu poporul. Ideea de loialitate s-a născut așadar în sufletul tinerei prințese în vâltoarea războiului pentru ca apoi, care l-a numai 27 de ani - după moartea timpurie a tatălui, regele George VI - sa fie incoronata regina.

A petrecut fiecare zi în devotament fata de tara și coroana, calatorind in lume, castigand un prestigiu imens pentru țara.
În șapte decenii, a navigat monarhia prin crize care ar fi putut sa-i aduca sfarsitul și a consolidat prestigiul britanic și unitatea poporului. Regina a devenit un diplomat al lumii moderne, cuvintele ei fiind ascultate cu respect și interes. Un semn inegalabil al respectului obtinut este aprecierea universală pe care a primit-o atât de la suporterii monarhisti, dar și de la opozanții instituției monarhice. Mostenirea lasata este inestimabile. Liderul opoziției britanice, Keir Starmer, a remarcat “acum cand era elisabetana se încheie, toți avem datoria să păstrăm valorile pe care le-a promovat regina…”

Într-o lume zdruncinata de conflict, crize economice, război, schimbări monarhice, Elisabeta II a fost mereu o forță de echilibru și stabilitate fiind alături de 15 prim-miniștri, pe care i-a numit. Remarcabil fapt, primul dintre aceștia, Winston Churchill nascut in 1874 și ultimul, Liz Truss, un secol mai târziu, în 1975 ceea ce proiectează ca un arc în timp măreția reginei. Serviciul public i-a fost crez personal. Nu intamplator, cu doar doua zile înainte de a se stinge din viața, cu sanatatea vizibil subrezita, regina a primit în audiență și a numit ultimul prim-ministru britanic, liderul conservator Liz Truss.

Regina este model de demnitate si modestie, două calități oarecum opuse pe care insa le-a ridicat la rang de titlu nobiliar. Maniera în care a navigat apele tulburi ale politicii mondiale a consacrat măreția acestei carismatice doamne care a avut puterea să accepte schimbări multiple fără a abandona integritatea sa morală. În mod remarcabil, regina a proiectat un model de balanta politică și înțelepciune care a fost instrumental în repararea unor greșeli de stat. Este legendară vizita în Irlanda și concilierea politică cu o națiune care i s-a opus cu forța timp de cateva decenii. Adresandu-se guvernului irlandez, regina a fost dornică sa precizeze “din perspectiva istoriei, îmi doresc sa noi sa nu fi anumite făcut greșeli”.

Capacitatea de a înțelege lumea în schimbare și de a oferi sfaturi este o trasatura remarcabilă. Fostul prim-ministru, Boris Johnson, unul dintre ultimii politicieni care au vizitat-o pe regină la Balmoral a mărturisit ca “deși slăbita, regina radia acea lumină a intelepciunii, activă și interesată de evenimentele majore ale țării”. Evenimentul menționat, numirea noului prim-ministru britanic Liz Truss, a fost ultimul angajament public oferit de regină, pe 6 septembrie 2022.

Regina Elisabeta II este fără îndoială unul dintre cei mai valoroși lideri ai lumii. Puternică fără a fi avut putere politică reală, o prezentă feminină respectată intr-o lume dominată de bărbați, un exemplu matern demn de urmat pe care l-a proiectat atat în familia regală cât și în cea național extinsă. Lumea aduce un tribut binemeritat acestei personalități fascinate și multumiri pentru o contributie publică exemplară.


Luiza Mureseanu, Toronto

*Liz Truss, Primul ministru britanic, 8.09.2022, Londra






Luiza Mureseanu, Toronto    9/9/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian