Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
De vorbă cu genialul adolescent român de 16 ani din Bucuresti, Răzvan Mihai Boabes, aflat la prima lui vizită in Canada

Răzvan este un tinar adolescent campion mondial medaliat cu aur la mai multe competitii nationale si internationale de fizicâ, informaticâ si roboticâ si este considerat de catre TVR , unul dintre copiii geniali ai României.
La numai 16 ani Răzvan Boabes a obtinut déjà zeci de premii nationale si internationale in Robotica, Fizicâ si Informatica in Lituania, Romania, Bulgaria, Rusia de trei ori – si la Moscova, si la Sankt Petersbug iar ultima datâ anul trecut la Nijni-Novgorod, in anul 2021, in Libia, China - in anul 2017 la numai 12 ani, SUA ,Dubai, etc.
SUA i-a acordat o Viza dubla de business si turistica pentru 10 ani de zile.
Răzvan , ,,micul,, specialist in securitate informticâ, a dejucat un sabotaj rus viral informatic in numai citeva minute la competitia din Rusia de la Nijni-Novgorod , in aprilie 2021 - oras care estecapitala industriei militare din Rusia unde se construiesc celebrele avioane militare MIG , sabotaj informatic care era menit ca sa impiedice echipa Romaniei ca sâ castige, si astfel Echipa Romaniei acâstigat medalia de aur la Campionatul International de robotică„ FTC Russia 2021” Rusia – 23 – 25 aprilie 2021, cand Răzvan avea numai 15 ani. Pentru a putea participa la competitia din Rusia si pentru ca Ambasada Rusiei a refuzat sa ii dea Viza , Ministrul actual de Externe al Romaniei Domnul prof. univ. dr. Bogdan Lucian Aurescu i-a facut un Pasaport special diplomatic de serviciu dar cu care rusii i-au permis numai 72 de ore pe teritoriul Rusiei, pretextînd pandemia – un marathon de peste 4 000 de km dus si intors pe care Razvan si colegii sai de echipâ au trebuit sâ îi facâ in numai trei zile.

Râzvan este un elev eminent la Colegiul National de Informatica ,, Tudor Vianu,, din Bucuresti unde face si teatru, innot - membru al clubului Steaua, tenis, dans, si unde este si capitanul echipei de basketbal – ( e si normal, are peste 1m95 ) dar si câpitanul echipei de fotbal. De 2 saptamini Razvan a sosit la Montréal din California de la San Francisco, pentru prima oarâ in Canada pentru 1 luna de zile, la invitatia Asociatiei Române din Laval, pentru a face o practica de varâ in informatica, si pentru a descoperi Canada si pe românii din Canada si poate pentru a studia aici ulterior.

La San Francisco Răzvan a fost cel mai tinar elev din România acceptat la cursurile de vara de la celebra Universitate Stanford aflata in Silicon Valley, Universitate care a avut 20 de profesori care au primit Premiul Nobel. Este considerata cea mai buna Universitate din SUA ( pe locul 2 ) dupa celebrul MIT - Massachussets Institute of Technology si chiar inaintea Universitatii Harvard.
Acolo l-a intilnit si s-a imprietenit si cu fiul miliardarului Elon Musk , patronul fimei de masini electrice Tesla, care studiaza acolo.

La 16 ani, minor si neinsotit , Razvan a parcurs 8 400 de km de la Bucuresti la Chicago, apoi si inca 3 500 de km de la Chicago la San Francisco si apoi 5 000 de km de la San Franciso la Montreal, deci in total 17 000 de km ca sa fie astâzi impreuna cu noi, aici in Canada.

Iata ce spune despe el mama sa Ing. Corina Boabes : ,,Când zăpăcitul meu spontan îsi pune ceva in cap, nu ii sta nimic în cale. Răzvan joi seara pe 29 mai 2022 : As vrea să merg la Timisoara! În vacantă, zic eu?- Nu, în seara asta.
Si dus a fost: drum de noapte,singur, la cusetă - a plecat la iTEC, iT Engineering Contest, organizat de Politehnica din Timisoara, concurs care are 5 probe, in acest an 2022 - aflat la a 15-a editie, cu peste 250 de participanti. un concurs care se adresează studentilor sau liceenilor din anii terminali (Răzvan, fiind numai in clasa a X a, fiind deci boboc).
Nu s-a întors cu mâna goală: Premiul I la sectiunea Web Development si un premiu în bani destul de consistent. Plus amintiri de la un eveniment organizat impecabil.
Proba de Web Development constă în realizarea unei aplicatii web în decurs de peste 20 de ore, în echipe de maxim 3 membri, pe o team propusă, aplicatia reprezentând un software client-server, în care clientul (interfata cu utilizatorul) rulează în browserul web.
Pe 14 septembrie Răzvan va implini 17 ani chiar aici in Canada. Organizatorii Galei Romanilor din Montreal din acest an 2022 au fost bucurosi sâ il aibe pe Razvan in mijlocul lor la Montreaal si sâ il onoreze cu o Diploma de Excelenta pentru realizarile sale exceptionale care duc faima scolii si a elevilor din România si a României pe glob.

Vania Atudorei – Felicitari Razvan, ai demonstrat ca scoala romaneasca este una dintre cele mai bune din lume si ca la 15 ani un elev poate sa obtina medalii de aur la competiti internationale. La care Liceu din Bucuresti studiezi?

Răzvan Boabes – Sunt elev in clasa a XI -a la Liceul ,, Tudor Vianu,, din Bucuresti la sectia informatică. De fapt sunt aici din clasa a V-a din 2016 deci 8 ani din viata mea academică, si ciclul gimnazial si cel liceal ii fac aici. Dar informatica am inceput sa o studiez inca din clasa a III-a primară.

V.A. - De ce ,, Tudor Vianu,, si nu alt Liceu prestigios din Bucuresti?

R.B. - Mie imi place si fizica si informatica pe care le imbin in robotica si in inteligenta artificială, iar acest Liceu este un Colegiu National de Informatică . Atmosfera de aici o consider extraordinară, profesorii reusind să ne ajute să ne dezvoltăm foarte frumos. Fiind alături de o multime de colegi muncitori si inteligenti, se formează o continuă competitie frumoasă ce aduce numai rezultate bune. De asemenea, Tudor Vianu combină aceste discipline exacte cu multe activităti extrascolare, eu de exemplu fiind si în echipe sportive , dar si in trupa de teatru a Liceului aceasta având chiar si o sală de teatru complet echipată, aflată în cadrul scolii. Datorită acesteia multi absolventi urmează,surprinzător, calea Academiei de Teatru. Desi este un colegiu de informatică, Tudor Vianu oferă elevilor săi un viitor în toate domeniile. In clasamentu national acest Liceu se afla printre cele mai bune din Romania si are cel mai mare numar de elevi olimpici.Rusia a boicotat si sabotat echipa Romaniei, de 3 ori , salvata de Pasapoarte diplomatice de la M.A.E.

V.A. - Am inteles ca ati avut foarte mari dificultati pentru a participa la aceasta competitie, dat fiind si pandemia cu restrictiile sale de carantina.

R.B. - Da, din pacate organizatorii de la Nijni-Novgorod nu au trimis la Ambasada Rusiei din România Invitatia oficială pentru noi, desi eram inscrisi. De aceea ambasada Rusiei a refuzat s ane dea Vize pretextind ca nu a primit Invitatia. Apoi chiar si cu Pasapoarte de serviciu fără viză, eliberate generos de Ministerul de Externe al României, Rusia ne-a lasat numai 3 zile pe teritoriul sau, incit de fapt am beneficiat de 2 zile, prima zi de incercari am ratat-o din cauza drumului lung si obositor. Dupa care acolo la competitie rusii ne-au virusat programele informatice pentru robotii nostri care astfel nu
mai erau functionali.

V.A. - Si atunci prin ce miracol ati ajuns totusi in Federatia Rusâ la acest concurs international ?

R.B. -Ideea salvatoare a venit de la Excelenta Sa d-l Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României care ne-a dat Pasapoarte diplomatice de serviciu ( si Bogdan ne ofera mandru o poza cu primul sau Pasaport Diplomatic de Serviciu, probabil primul din istoria României detinut de un elev de 15 ani). Am primit documentele numai cu 1 zi inainte de competitie. Ce stress. Iar de la Bucuresti nu exista avion direct Bucuresti-Moscova de aceea a trebuit s amergem la Chisinau. In plus pentru a evita carantina ni s-au permis numai 72 de ore pe teritoriul Rusiei. Deci aveam de infruntat o calatorie foarte obositoare de peste 4 000 de km dus si intors in trei zile.
Astfel d-l prof. Panea a inchiriat o masina de la Bucuresti la Chisinau facind un drum de 9 ore, cu 9 pasageri din care numai 7 cu Pasapoarte: profesorul, 6 elevi de Liceu si 2 roboti numiti Anihilatorul si Armaghedon, construiti mai ales noaptea intr-un Laborator de Informatica de la Institutul Politehnic din Bucuresti. De la Chisinau la Moscova am luat avionul, un avion in care, ce coincidenta calatorea si fostul Presedinte al Republicii Moldova.
La Moscova am fost asteptati de catre Doamna Consul al Romaniei ,care ne-a ajutat sa gasim o masina sa ne duca la Nijni-Novgorod , un oras mare industrial si militar, unde se fabrica avioanele MIG – cele mai rapide avioane militare de vinâtoare din lume, detinute de 28 de taari si care pot atinge o viteza de 3 500 km pe ora,si se afla si uzina de automobile GAZ ce fabrica automobilele Gaz, Lada si Volga, oras de peste 1 300 000 de locuitori, orasul natal al lui Maxim Gorki aflat la peste 400 de km de Moscova la confluenta fluviilor Volga si Oka. D ce la njni-Novgorod? Pentru câ in 2021 acest oras sărbătorea 800 de ani de existenta documentara.

V.A. - Care sunt materiile tale preferate la scoală?

R.B. - Informatica deoarece, prin algoritmică, îti dezvoltă continuu gândirea , dar si fizica - aceasta ne explica cum functionează întreg mediul înconjurător si bineinteles informatica. Nu am o materie anume care nu îmi place deoarece consider că un rol important în aprecierea unei materii o are profesorul si pasiunea cu care acesta explică si se implică în prezentarea subiectelor.

V.A. - Si cum poti descrie atmosfera de la cea de a 2-a ta scoala, de robotică ?

R.B. - Atmosfera de la Autovortex este una inedită. Suntem un grup de copii pasionati si foarte uniti având cu totii acelasi scop: victoria. Aici am descoperit cum este să lucrez cu adevărat într-o echipă. Am avut zile în care am lucrat si câte 13 ore pe zi, si datorită prieteniei , acestea au trecut cu usurintă, fiind o plăcere să lucrez alături de ei.

V.A. - Dar cum ai ajuns tu acolo la AutoVortex?

R.B. - Am auzit de AutoVortex de la colegii mei din clasele mai mari alături de care am participat la IOIT (olimpiada internatională de informatică pe echipe). Ei fiind in clasa a XII-a au plecat la Universitate si mi-au predat mie stafeta ca licean junior. Rolul meu principal în echipă este acela de programator si de ,, driver,, adica eu sunt cel care comanda robotul in timpul competitiilor doarece eu stiu cum l-am programat. Învătând informatică inca din clasa a treia, cand am ajuns în echipa aveam deja cunostinte avansate. Între timp, am învătat încet, încet si mecanică, reusind să îmi ajut colegii când întâmpină probleme.

V.A. - Bănuiesc ca si familia ta a avut un rol in orientarea ta profesională.

R.B. - Eu am fost încurajat de mic de părintii mei cre sunt ingineri, Corina si Dan Boabes, în drumul informaticii. Acestia călătorind alături de mine în toate locatiile în care aveam diferite concursuri si olimpiade. De altfel la prima medalie de aur obtinuta in China când aveam numai 12 ani am fost insotit de mama mea deoarece eram prea mic sa calatoresc singur, si in acest fel am putut vizita mai mult si China. Sora mea în vârstă de 11 ani are aceeasi pasiune, câstigând premiu la Olimpiada Natională de Informatică din clasa a patra, concurând doar cu elevi mai mari, de gimnaziu.
Mai am o sora mai mare care acum studiazâ in Italia la Milano.
Astfel, îmi găsesc motivatia prin dorinta de a fi un exemplu pentru sora mea mai mic, ce plange acum fiindu-i dor de mine deoarece niciodata nu am lipsit atit de mult de acasa, timp de 6 saptamini.

V.A. - Sa revenim in Rusia anului trecut, cae inca nu era in râzboi. Când ati ajuns la Nijni-Novgorod cum a fost atmosfera de acolo ?

R.B. - Am ajuns la destinatie la orele 2 dimineata si aveam unde aveam prima probă a concursului în aceeasi zi la ora 8 dimineata. Din cauza complicatiilor, noi am ratat prima zi de concurs care era dedicată antrenamentului. În ciuda greutătilor, am reusit să ajungem în finala ce avea loc în 3 runde. În primă rundă robotul nostru nu a pornit, fiind atacată reteaua de internet a acestuia de către echipa adversă. În acel moment cu totii eram siguri că vom pierde si deja eram plini de tristete si furie.
Ne-am gândit la un mod de protejare a retelei si astfel acestia nu au mai reusit să afecteze functionarea robotului. În ultimă rundă întreaga sală urla : RUSIA! RUSIA!. A fost un moment nemaipomenit de emotionant când a apărut scorul final si acestia au amutit instantaneu ! Locul I si Medalia de aur nu era Rusia ci era ROMANIA.

V.A.-Dacă ar fi la sfarsitul studiilor, deoarece olimpicii aur obtin Burse fara admitere la Universitati prestigioase, in care tară ti-ai dori să lucrezi?

R.B. - Consider că în viitor, mai ales în domeniul informaticii, locatia din care se lucrează anumite proiecte nu va mai fi relevantă, datorită globalizării si digitalizării. Cred câ voi studia in Canada sau in SUA. Doresc să îmi ajut cât mai mult tara si oamenii din ea pentru a-mi arăta recunostinta fată de tara mea natală si fata de toate oportunitatile si posibilitatile pe care mi le ofera.
Nu cred ca exista multe tari in lume in care Ministrul de Externe face acest frumos si unic gest fata de niste elevi minori liceeni. Din nefericire acum participarea României este blocata in Canada si in unele tari din Europa si nu i se mai permite inscrierea pentru prea multele medalii de aur.

V.A. - Ce sunt impresiile despe Canada?

R.B. - O tară imensa si frumoasă cu oameni exceptionali. Am vizitat orasele Montréal, Québec, Toronto, am fost la cascada Niagara, voi merge in capitala Canadei in orasul Ottawa, am fost invitat la Gala Artelor la Montréal unde mi s-a oferit o Diplomă de Excelenta, am fost invitat la emisiunea de Radio ,, Ora românească din Montreal " dar si la Televiziune, vois asista la cursuri si laboratoare de inginerie si informatică de nivel colegial si universitar, ma voi intâlni cu nume celebre ale aeronauticii mondiale cu prof. univ. dr. Ing . Ion Paraschivoiu fost Presedinte al Academiei Româno Americane, si cu prof. univ. dr. ing. Ruxandra Botez. Iar acum vreau sâ multumesc invitatiei oferite de câtre prestigiosul ziar românesc Observatorul din Toronto pentru oportunitea de a ma face cunoscut si românilor din Toronto mai ales ca dorinta mea este sa studiez la o Universitate din Ontario unde voi avea nevoie de o locuintă.



interviu luat de Prof. Vania Atudorei - Montréal





Vania Atudorei    9/5/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian