Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Picnic romanesc si demonstratie de pictura in aer liber, la Vancouver

Vara este un anotimp magic, minunat! Cand spui vara te gandesti la soare cu lumina lui orbitoare, la mare, la plaja, la nisip, la vacanta, la serbarile campenesti, etc. Deci, pot spune ca vara este anotimpul bucuriei. Tot bucurie a fost si pentru cei peste 25 de romani (invitati) care au participat la picnicul de vara organizat de catre doamna Alice Vasile, fondatoarea si coordonatoarea Grupului literar si social-cultural, numit ALICE & FRIENDS CIRCLE™. Evenimentul a avut loc in data de, 5 august 2022, intr-un frumos parc (la Kitsilano Beach), la marginea oceanului.

A fost o zi de evadare din haosul atmosferei citadine, in mijlocul naturii, o ocazie extrem de placuta de socializare, o reala si frumoasa desfatare sufleteasca. Ne-am bucurat de natura, de unduirea valurilor oceanului provocate de vant, de muzica de jazz cat si de o expozitie minunata de tablouri.
La aceasta intalnire de grup am avut ca invitat special pe pictorul Victor Gligor, care ne-a oferit o interesanta demonstratie de pictura in aer liber, exemplificand pictura in ulei (executata cu un cutit special, de pictura). In picturile sale, pline de culoare, transmite toata maretia naturii. Multe peisaje din natura, flori, ape involburate, apusuri de soare, fie picturi din Romania noastra frumoasa, toate sunt tablouri pline de culoare, care inspira liniste si stare de bine. Am mangaiat cu privirea un tablou pe care eu l-am ‘’botezat’’ - Iarna pe Ulita – ce mi-a starnit amintiri din locurile minunate in care am trait si care si-au lasat adanc imaginea in memorie.
Ei bine, toate aceste tablouri purtau stralucirea si frumusetea sufletului pentru ca "Fiecare artist isi inmoaie pensula in suflet si isi picteaza natura proprie in picturile sale".
Dar cine este Victor Gligor? Victor s-a nascut in Bucuresti, Romania. La varsta de cinci ani familia sa s-a mutat la Sibiu, unde a crescut si a facut studii. Si-a descoperit destul de devreme talentul pentru pictura si s-a inscris la Scoala de Arta din orasul natal. Desi a visat sa devina artist, a urmat o cariera in inginerie si in prezent este P.Ing. Inginer electrician, cu peste 30 de ani de experienta in Romania, Germania si Canada.
In timp ce lucra ca tanar inginer in Romania, Victor Gligor a participat la multe expozitii de grup unde a primit diplome sau premii.
Dupa ce a venit în Canada, in 1992, a continuat sa picteze, descoperind peisajul unic din Vest.
In prezent, pictorul Victor Gligor este membru al Garibaldi Art Club din Maple Ridge si membru al Federației Artistilor Canadieni.
Picturile sale sunt gazduite in colectii private din Europa si America de Nord.
In timpul celor cateva ore, Victor a pictat un tablou cu oceanul si soarele spre asfintit. In surdina se auzea muzica de Jazz adusa de prietenul grupului nostru, Sandu.
Spre sfarsitul evenimentului, invitatii i-au adresat lui Victor un torent de intrebari; legate de pictura, de felul cum se decoreaza casa cu tablouri, de cum trebuie alese si asezate in functie de lumina, de modul cum protejezi pictura in timp, si altele.

Ca la orice petrecere campeneasca, in afara de muzica si veselie nu a lipsit mancarea pe platouri frumos aranjate, pline de diversitate cromatica si arome imbietoare, aduse de invitatii. Ca de obicei, Alice pregateste totul cu lux de amanunte si de fiecare data ne ofera cate o surpriza aparte. De data aceasta a adus cativa litri de “Socata” (o bautura racoritoare) care ne-a adus aminte de momentele copilariei. Am putea spune fara exagerare, ca aceasta socata, care aici se numeste “Elderflower cordial”, a insemnat pentru noi ceea ce Coca Cola a insemnat pentru cei crescuti pe continentul Nord American.
Si…. apoi s-a facut seara. Soarele cobora incet din cerul urias si albastru, glasurile noastre s-au domolit, rasul nu mai era asa de zgomotos, o oboseala tihnita ne invaluia iar amurgul cenusiu intindea peste culori si sunete o mantie dintr-o singura nuanta, purpurie.

Asadar, de la aceasta intalnire, dupa o perioada lunga de izolare, nimeni nu a plecat fara o fotografie cu grupul, cu un buchet de amintiri frumoase si cu dorinta de a ne revedea cat mai curand, in aceeasi atmosfera senina, de prietenie si bucurie.
Pentru aceasta zi petrecuta in pace si armonie, cu deplina relaxare si bucurie, doresc sa-i multumesc, dragei noastre Alice, pentru initiativa, entuziasmul si efortul depus pentru organizarea acestui picnic.

Totodata, in numele celor prezenti aduc multumiri, domnului Victor Gligor, pentru frumoasa lume a culorilor care ne-a desfatat privirile si pentru toate emotiile pozitive pe care a reusit sa ni le transmita.
Felicitari, domnule Gligor! si continuati sa aratati ca pot fi si romani talentati si sensibili. Ati pastrat sensibilitatea pentru peisaje, dandu-le viata, dar v-ati incumetat cu deosebit succes si in alte genuri.
Sa va dea Dumnezeu in continuare succes, putere de munca si sa ne mai fericiti cu asemenea minunate creatii.

pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    8/13/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian