Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
România prezentă la Eurofest at Country Fest 2022 din Vancouver B.C.

Initiat in urma cu 20 de ani Eurofest BC asa cum este cunoscut grupul (o societate non profit), reprezinta unul dintre festivalurile multiculturale din British Columbia, care se desfasura anual, pe durata a doua zile si, la care participa peste 27 de tari europene. Anterior, festivalul a avut loc la Burnaby, dar a fost anulat in ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.
In vara aceasta, festivalul local Country Fest, vechi de 121 de ani a deschis portile catre Eurofest si asa s-a creat Eurofest at Country Fest.

Festivalul a avut loc in Mapel Ridge, o localitate la aproximativ 50 de km distanta fata de Vancouver, fara restrictii, in aer liber si gratuit, cu participarea a 14 tari din Europa si cu un spectru variat de spectacole si festivitati.
Aceste grupuri de oameni si-au etalat costumele nationale, muzica si dansurile specifice tarii din care provin.

Rolul festivalului este de a arata localnicilor canadieni si un numai cultura, muzica, costumele, cantecele folclorice, dansurile populare si traditiile diferitelor tari.

Cu aceasta ocazie participantii leaga prietenii indiferent de etnie, de tara, de religie.
Fiecare grup artistic a sustinut un spectacol cu durata de o jumatate de ora.

Prima zi a festivalului, a debutat cu Parada Steagurilor a 23 de tari. Fiecare grup (asamblu) a purtat steagul tarii de provenienta si un banner cu numele tarii. Drapelul romanesc a fost purtat cu mandrie de catre domnul Gabriel Manea acompaniat de domnul Consul General al Romaniei – Dr. Ovidiu Grecea si de tanara Alfreda Semeniuc, nascuta pe pamanturi canadiene, dintr-un tata emigrant din Resita si o mama chinezoaica.

Prin participarea la programul artistic si prin amenajarea unui stand autentic romanesc, anul acesta Romania a devenit o prezenta vie si activa in cadrul festivalului. Drumul nu a fost usor pentru organizatori, tinand cont de respectarea unor norme impuse, de respectarea standardelor cat si suportarea obligatiilor financiare.

Un rol principal in reusita acestui eveniment l-a avut doamna Roxana Ralea care prin organizarea perfecta, prin munca, prin initiativa si eforturi deosebite a facut ca succesul spectacolului cat si organizarea standului romanesc sa fie in top. Alaturi de doamna Roxana Ralea, au performat doamnele Maria Marcu, Olga Manea, Madalina Moldoveanu, Manuela Dragan, Anca Gherman, domnii Teodor Trandafir, Titus Varga, Jim Galpin, domnisoara Sonia Varga cat si peste 20 de voluntari din comunitatea romaneasca, prezenti pe scena festivalului.

Pe langa programul artistic extrem de variat, vizitatorii au putut admira o colectie impresionanta de obiecte artizanale romanesti, precum si panouri informative referitoare la istoria, geografia si atractiile turistice de referinta ale Romaniei. Toate acestea apartin si le pastreaza doamna Maria Marcu de peste 30 de ani. Ea a fost prima persoana din Romania care a sosit la Vancouver, dupa 1989, purtand cu nostalgie in valize o bogata zestre romaneasca.

Un alt punct de atractie al vizitatorilor a fost expozitia de tablouri a domnului Victor Gligor, pictor recunoscut in zona Vancouver-ului si nu numai. Victor este un participant activ, la diverse expozitii unde are ocazia sa incante ochii participantilor cu tablouri pictate in culori vii, fie cu imagini din Romania, fie peisaje si flori in culori care iti insenineaza zilele chiar daca cerul este innorat.

In ziua de 24 iulie 2022, Grupul Tezaur Romanesc a reprezentat Romania prin participarea la programul artistic compus din cantece populare romanesti, intre orele 14:15-14:45
Bine dispusi si dornici de a asculta muzica populara, oamenii prezenti au fredonat, au aplaudat si au dansat pe cantece vechi intrepretate de asamblu cum ar fi: Ciuleandra, Trenule masina mica, Marioara de la Gorj etc. melodii care au penetrat sufletele romanilor de pe aceste meleaguri si a facut, macar pentru cateva ore, cateva zeci sau sute de inimi de romani sa bata la unison. Cu certitudine ca nici un roman plecat din tara n-a uitat care-i sunt radacinile, iar dorul de pamantul natal, face sa i se umezeasca ochii si celui mai tare roman. De aceea, cand asculta muzica romaneasca, ii cuprinde un dor nemarginit si cateodata nemarturisit, pentru ca ei nu uita niciodata de unde au plecat si care le este obârsia. Ascultand cantecele parintilor nostri, simti vibratia sufletului cantand la unison cu acordurile muzicale iar emotia care te cuprinde este greu de explicat.
Muzica populara interpretata de Grupul Tezaur Romanesc a facut ca vartejul de pe scena sa coboare in public si sa transmita entuziasm, energie si bucurie. Intregul grup a dansat Brasoveanca, apoi zeci de oameni prezenti la spectacol s-au prins in Hora Moldoveneasca, s-au straduit sa tina pasul cu romanii saltareti si s-au veselit alaturi de noi.
’’Și foaie verde păpușoi!
Ia, să ne-vârtim și noi, măi!
Stânga – unu, dreapta – doi!
C-așai hora pe la noi, măi!…

Cum a fost festivalul din punctul meu de vedere?
Ei bine, a fost superb! Au fost doua zile pline de soare, de muzica buna, o atmosfera foarte relaxanta, oameni frumosi si zambitori. Am fost deosebit de onorati si multumim domnului Consul General pentru prezenta, pentru sustinere si incurajare cat si pentru materialele de reprezentare aduse si prezentate la stand.
Sincere felicitari si multumiri membrilor Grupului Tezaur Romanesc care s-au straduit sa aduca bucurie si un suflu romanesc aici, peste ocean.
In ceea ce ma priveste, pot spune ca sunt solidara cu toti cei care nu au renuntat niciodata sa traiasca si sa simta romaneste. Au ales sa plece dar au luat cu ei o Romanie frumoasa. Au luat cu ei traditia si amintirile dragi sufletelor lor.
Sper sa ne revedem sanatosi si voiosi si cu alte ocazii !


pentru Observatorul,
Dorina Cornelia Aldea – Vancouver

Dorina Cornelia Aldea     7/31/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian