Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), au efectuat o vizită de lucru în Ucraina, la Cernăuți.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, alături de reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat, în perioada 7-9 mai 2022, prima sa vizită de lucru în Ucraina, la Cernăuți.
Agenda vizitei a cuprins întrevederi cu reprezentanții autorităților locale și regionale, ai mediului asociativ românesc, dar și cu reprezentanți ai mass-media de limba română și ai clerului.
Prima zi a vizitei oficiale din Ucraina (7 mai 2022) a debutat cu o întâlnire găzduită de Consulatul General al României în Cernăuți, cu elevii și studenții români din regiune cărora le-au fost înmânate laptopuri, cărți, ghiozdane și tablete. În demersurile DRP pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, una dintre prioritățile Departamentului este menținerea dreptului la educația în limba română.
Temele de discuție s-au concentrat pe actuala sesiune de finanțare nerambursabilă, care se încheie la 30 iunie 2022, cei prezenți fiind încurajați să depună cât mai multe proiecte în beneficiul comunității. Taberele ARC din acest an, programul de granturi al instituției noastre destinat comunității românești din Ucraina în contextul conflictului actual, dar și susținerea învățământului în limba română au fost o serie de alte subiecte dezbătute de către cei prezenți.
Totodată, delegația a vizitat și Muzeul „Maximilian Hacman” din Oprişeni, transmițând astfel un mesaj important și anume că DRP este alături de românii din Ucraina prin toate mijloacele disponibile și că această vizită reiterează angajamentul instituției în susținerea învățământului în limba română din afara granițelor țării. Muzeul „Maximilian Hacman” din Oprișeni a fost înființat în 2003 și este organizat ca muzeu de istorie și etnografie, etalând exponate de valoare inestimabilă, descoperite în regiunea Cernăuți, începând din perioada paleolitică până în contemporaneitate.
În încheierea zilei, reprezentanții DRP au vizitat Universitatea Națională „Yurii Fedkovich”, unde funcționează Catedra de Filologie, Română și Clasică, fiind și fostul sediu al Mitropoliei Bucovinei și Dalmației.
În cea de-a doua zi a vizitei de lucru, la 8 mai 2022, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la liturghia duminicală din cadrul Bisericii cu hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel” din localitatea Hrușeuți. Slujba a fost oficiată în limba română cu participarea credincioșilor și a presei de limba română. Apoi, a fost depusă o coroană de flori la bustul poetului național „Mihai Eminescu” din curtea casei memoriale „Aron Pumnul” în prezența liderilor comunității.
Ulterior, delegația DRP a vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești. Agenda întâlnirilor a continuat cu o întrevedere cu reprezentanții comunității românești din Cernăuți la Palatul Național.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la Cimitirul Istoric Cernăuți și la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.
̎În aceste vremuri de grea încercare pentru noi toți, trebuie să ne păstrăm credința că lucrurile se vor așeza și că vom reveni la normal. Atât în numele meu cât și al instituției pe care o reprezint, vă asigur că vom depune toate diligențele să susținem comunitatea românească din Ucraina și să ne asigurăm în continuare că drepturile etnicilor români vor fi respectate. Copiii noștri să învețe limba română și să își păstreze apartența la identitatea românească – acesta este un deziderat unanim pentru care voi lupta mai departe ̎, a transmis secretarul de stat Gheorghe Cârciu în cadrul vizitei de la Cernăuți.
Luni, 9 mai 2002, au avut loc o serie de întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale, respectiv cu Serhii Osachuk, Președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Roman Klichuk, primarul orașului Cernăuți, Gheorghe Lutic, primarul satului Iordănești și cu Vasile Ioneț, directorul Școlii din Iordănești, comuna Carapaciu.
Principalele teme de discuție au vizat drepturile minorității românești din regiune, calendarul proiectelor și programelor derulate de către DRP în anul 2022, dar și continuarea demersurilor de acordare a burselor pentru elevii etnici români din Ucraina care învață limba română sau în limba română. Partea ucraineană a mulțumit delegației DRP pentru sprijinul umanitar acordat Ucrainei de către Guvernul României în această perioadă grea.
De asemenea, un alt subiect important l-a reprezentat eficientizarea colaborării dintre autoritățile regionale și locale ucrainene și cele române.
Consulul general al României în Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a participat alături de delegația DRP pe tot parcursul întâlnirilor cu comunitatea românească și a acordat sprijin pentru buna derulare a întregii vizite.
http://dprp.gov.ro/web/vizita-secretarului-de-stat-gheorghe-carciu-in-ucraina/Cu deosebită considerație,
Echipa de Comunicare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Echipa de Comunicare a D R P    5/10/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian