Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tradiții - După doi ani se reia un spectacol folcloric grandios, unic în România - Parada Junilor brașoveni

Duminică, 1 Mai 2022, se reia un obicei pitoresc ce atrăge mulți localnici din zonă, dar și turiști din țară, chiar de peste hotare. Ne referim la Parada Junilor din Șcheii Brașovului, un spectacol folcloric grandios ce are loc în mod tradițional în Duminica Tomii.

O mare de oameni ocupă până la refuz trotuarele admirând defilarea celor șapte Cete de juni ce trec grupate călare pe niște bidivii minunați, alaiul fiind primit cu aplauze, ovații și fulgerări ale blițurilor aparatelor foto. Călăreții salută mulțimea strigând “Hristos a Înviat”, iar asistența răspunde în cor, “Adevărat a Înviat!”

Cele șapte grupuri ce intră în zona centrală a Brașovului sunt Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. După ce au coborât pe strada Mureșenilor, străbat largul bulevard de lângă celebrul Hotel ARO, pe lîngă Parcul Central, trec prin față la Modarom și se întorc pe strada cea mai cunoscută, Republicii. Cu toții, urmați și de mulți admiratori se îndreaptă apoi spre ”Pietrele lui Solomon”, unde într-un cadru natural are loc până seara târziu o petrecere câmpenească tradițională. Se pare că vremea va ține cu Junii, după atâtea ploi și frig, prima zi din luna lui Florar anunțându-se prietenoasă.

”Vor participa 215 juni călare, pe același traseu care a fost an de an. Vă invităm să ciocnim un ou roșu și să bem un pahar împreună, a declarat Marius Gonțea, secretar al Asociației Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, în cadrul unei Conferinței de presă organizată ieri. După doi ani de întrerupere din cauza restricțiilor legate de Pandemie, iată că Brașovul reia frumoasa tradiție a Coborârii Junilor în Cetate, o tradiție care este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, care dă identitate Brașovului și care este unic în țară, nu numai pentru simbolistica sa, ci și pentru amploarea pe care o are.

Grandiosul eveniment Parada Junilor este organizat de municipalitate în parteneriat cu Asociația „Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi”, care reprezintă toate cele 7 cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru Paradă și alte evenimente colaterale. Ne referim la Târgul de Artă Tradițională și Meșteșuguri, ca și la Târgul Producătorilor Locali, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și respectiv cu Comunitatea ROMO.

Horia C. Deliu

Horia C. Deliu    4/29/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian