Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un reper cultural pentru Craiova: Centrul internațional „Brâncuși”

Orașul Craiova este așezat de multă vreme pe harta iubitorilor artei marelui sculptor Constantin Brâncuși, prin faptul că aici viitorul artist „s-a născut pentru a doua oară”, adică a căpătat conștiința posibilităților sale artistice, ajutat de profesori și filantropi locali, aici există încă mai multe repere legate de trecerea lui prin urbe și tot aici se află câteva opera de mare valoare din creația sa.

Și iată că o veste așteptată de multă vreme, nu numai de craioveni, și anume terminarea lucrărilor la Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, a fost dată, acum câteva zile, de Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, instituția administrativă care a girat proiectul.

Practic, după șapte ani de lucrări, cu întreruperi și peripeții, reședința Olteniei are un obiectiv turistic și cultural unic în lume, cu un spațiu cultural multifuncțional subteran de circa 1200 metri pătrați și o prismă din sticlă, înaltă de 12,6 metri, care-i și conferă calitatea de unicat.

Aceasta nu are doar rolul de a semnala vizual, la suprafață, existența centrului, ci și pe acela de reprezentare a două dintre operele semnificative din creația brâncușian㠖 „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, ale căror contururi pot fi admirate doar din interiorul prismei, nu și din afara ei.

Centrul „Brâncuși“ a fost gândit ca un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Galeria subterană cuprinde spații pentru ateliere de discurs și de creație, săli de spectacole, de conferințe și de expoziție. La suprafață se află prisma din sticlă, în care se va putea ajunge cu ajutorul unui lift.
Proiectul a fost gândit de arhitectul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai apreciați arhitecți români contemporani, autor al unor lucrări remarcabile în țară și în străinătate, distins, în anul 2010, cu Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate, iar în anul 2018 cu Premiul „Opera Omnia”, acordat de Uniunea Arhitecților din România.

Lucrările n-au fost deloc ușoare. Începute în anul 2015, au fost destul de repede întrerupte firma de construcții care a câștigat prima licitație, italiană, nefiind capabilă să realizeze lucrarea. A fost nevoie de o nouă licitație, cu emoții, pentru că, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, sumele puteau fi pierdute dacă nu se respectau graficele și standardele de execuție. Lucrările au fost reluate abia în 2018 de către două firme, tot italiene, Manelli Impresa SRL și Scotta SRL, care s-au asociat, au câștigat licitația și au continuat construcția, pentru partea de subteran, terminate în anul 2020.
Imediat a început ridicarea prismei din stică înaltă de aproape treisprezece metri și formată din 31 de bucăți de sticlă, 336 de lamele orizontale și aproape 700 de vincluri de aluminiu. În 2020 s-a reușit montarea a opt bucăți de sticlă înalte de 12,6 metri și late de 3 metri, plus lamelele orizontale. Restul lucrării s-a executat în 2021.

Ridicarea prismei a revenit unei firme specializată din Germania, Montec International, singura din Europa și printre puținele din lume care pot realiza astfel de bucăți mari de sticlă și, implicit, asamblarea lor. În realizarea construcției a fost implicată și firma românească International Glass. Lucrările au fost coordonate, din partea firmei germane, de Erwin Szöri, român stabilit în Germania. De asemenea, în proiect a fost implicată și firma craioveană Eurotehnica IT&C SRL, care a fost contractată pentru a realiza partea de instalații și echipamente electrice.

„Lucrările la galeria Centrului s-au încheiat, iar suprafața de teren din jurul prismei de sticlă a fost amenajată cu gazon. Pentru a pune în valoare construcția ovoidă, Consiliul Județean Dolj se va ocupa de amenajarea peisagistică a întregii curți a Muzeului de Artă. În paralel cu aceste demersuri, specialiștii noștri lucrează la conceptul de artă digitală și de expunere în cadrul galeriei. Odată finalizate aceste etape, ne vom putea bucura de o atracție culturală și artistică unică în lume”, a scris șeful administrației județene, Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.

Rodica Pospai Păvălan

Rodica Pospai Păvălan    3/14/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian