Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Încetarea stării de alertă

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, elevii nu vor mai fi obligați să meargă cu măști la școală (deși masca se păstrează cu titlu de recomandare), iar facultățile și școlile nu vor mai putea organiza cursuri online sau examene online, potrivit oficialului.

Menționăm că ultima prelungire a stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 februarie 2022, ea fiind valabilă pentru „maximum 30 de zile”. Ceea ce înseamnă că, începând de marți, 8 martie, toate restricțiile impuse de Legea 55/2020 ar trebui să fie lovite de nulitate.

Ieșirea din starea de alertă anulează automat ordinele de ministru emise în pandemie în comun cu Ministerul Sănătății

Sorin Cîmpeanu a precizat că, pentru încetarea cerințelor privind masca sau vaccinarea în școli, nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea unităților de învățământ în perioada stării de alertă.

„Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea”, a precizat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

Reamintim faptul că Sorin Cîmpeanu a fost unul dintre promotorii acerbi ai vaccinării cu forța a angajaților, încercând în trecut să condiționeze reluarea cursurilor în format fizic de procente minime de inoculare majoritară. Nici această constrângere nu se va mai exercita începând din 8 martie 2022, spre satisfacția învățătorilor, profesorilor și membrilor personalului auxiliar care au rezistat presiunilor neconstituționale la vaccinarea cu serurile experimentale Covid.

Nu se mai pot desfășura cursuri online

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) /cu frecvență redusă/la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării, iar „școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești”.

„Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, adică desfășurarea cursurilor și examenelor online, a declarat ministrul Educației.

„Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri", a mai declarat Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.


CE CONSECINȚE IMEDIATE ARE RIDICAREA STĂRII DE ALERTĂ

Dacă pe perioada stării de alertă valabilitatea documentelor s-a prelungit in cazul in care au expirat, dupa ridicarea starii de alerta acestea mai raman valabile inca 90 de zile, astfel ca romanii cu documente expirate trebuie sa mearga sa le innoiasca, informează Știri pe Surse.

O altă schimbare se refera la angajatii din sistemul bugetar. Odata cu ridicarea starii de alerta nu se vor mai putea face detasari la fel de usor ca pana acum. De asemenea, toate numirile facute fara concurs in starea de alerta vor inceta in termen de 30 de zile.

Concursurile de angajare la stat, suspendate in perioada starii de alerta, isi vor relua cursul.

Odată cu ridicare stării de alertă:

Se elimina obligativitatea purtarii mastii de protectie in aer liber
Dispare obligativitatea prezentării certificatului Covid la intrarea în țară, la intrarea în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură
Se revine la nunti, botezuri, spectacole, concerte, manifestatii, workshopuri, concerte, activitati sportive fara limita de participanti si fara distantare
Activitatile de zi cu zi nu vor mai tine cont de rata de infectare si de incidenta cazurilor Covid in localitate
Magazinele si localurile vor putea ramane deschise si dupa ora 22:00
Elevii vor renunța la școala online
Angajatii nu mai pot fi trimisi in regim de telemunca
Nu se va mai acorda „stimulentul” financiar pentru vaccinare, plătit și din contribuțiile nevaccinațil




Dan Popa    3/8/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian