Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Lumea Culorilor - Curcubeul Dragostei

De prin Secolul 19, oamenii așteaptă cu bucurie luna februarie a fiecărui an, aceasta fiind luna iubirii veșnice când pornind de la o tradiție a Romei antice, în data de 14 sărbătorim Ziua Indrăgostiților celebrând astfel legătura sinceră și frumoasă dintre doi oameni care se iubesc, și când se oferă flori, bomboane, inimioare de pluș sau diverse cadouri simbolizând dragostea. Culorile dragostei îmbracă un curcubeu de culori, roșu, alb și roz sunt cele care împodobesc toate decorațiunile, cărțile poștale, lumânările, panglicile, îmbrăcămintea, interiorul locuințelor.

Cea mai reprezentativă culoare a dragostei este și va rămâne ROȘU, care a fost dintotdeauna una dintre cele mai vibrante și epatante culori, un simbol al iubirii. Roșul este culoarea pasiunii, fiind asociat cu inima, este simbolul afecțiunii și dragostei. Roșul este culoarea lui Cupidon, a dragostei pătimașe, a seducției, este cea mai turbulentă și cea mai intensă în spectrul vizual, și de aceea ea stârnește pasiuni și emoții puternice. Femeile cu buze roșii, obraji îmbujorați, în rochii roșii, toate atrag atenția și… stimulează imaginația bărbaților. Trandafirii roșii sunt cadourile populare pentru Ziua Indrăgostiților. Nuanțele și variantele florilor transmit emoții profunde, inclusiv cea a dorinței, iubirii și pasiunii. Trandafirii roșii sunt adesea folosiți și pentru a exprima sentimente de adorație, respect și devotement.

Alături de roșu o altă culoare cunoscută că are efecte calmante și liniștitoare, este culoarea ROZ, o culoare romantică și afectivă, este culoarea iubirii necondiționate și a sexualității, este simbolul unei iubiri în tăcere. Folosită des, ea îmbunătățește relațiile cu ceilalți și întărește energia personală, sporește motivația și aduce credința că orice este posibil. Tocmai de aceea, si rozul este intotdeauna o alegere inspirate pentru tinutele de Valentine’s Day.

ALBUL este simbolul purității, al fidelității partenerilor îndrăgostiti, a iubirii pure, a rochiilor mireselor, transmite energia inocenței, naivității și purității, sugerează sinceritatea. Trandafirul alb și-a păstrat asocierile atât cu iubirea pură cât și cu ceremonia oficială, fiind asociat dintotdeauna cu Zeița iubirii și a frumuseții în vremurile romane.

Curcubeul dragostei mai cuprinde și alte culori. Portocaliul, este culoarea libidoului și semnifică senzualitatea, trăirile erotice, dragostea fizică. Galbenul, este culoarea luminii, a veseliei, dar și a geloziei. Movul, este culoarea iubirii sublime, a curtuaziei, a profunzimii sentimentelor. Albastrul, este culoarea iubirii elevate, a protecției și a dragostei sincere. Verdele, este simbolul armoniei în familie și al succesului în dragoste. Negrul, este cel care ne seduce, este simbolul misterului, al puterii și al eleganței.

Când vine vorba despre a sărbători cel mai frumos sentiment, românii au parte de două zile dedicate iubirii în care pot face declaraţii de dragoste şi pot oferi cadouri persoanelor pe care le iubesc: celebrul Valentine’s Day din 14 februarie şi românescul Dragobete din 24 februarie - sărbătoarea iubirii românești, o sărbătoare pe care o avem de la daci și romani. De Dragobete fetele și băieții de la sate se îmbracă în haine de sărbătoare de regulă costume populare specifice zonelor lor, în culorile tradiționale, și se întâlnesc întotdeauna în această zi, pentru ca iubirea lor să dureze tot anul. La orașe tinerii se îmbracă în ținute orășenești, la fete predominând de fapt, roșul, rozul și albul, culorile tradiționale asociate cu dragostea.

In încheiere, să nu-l uităm pe Marc Chagal care ne spunea că “in viața noastră există o singură culoare care dă înțeles vieții și artei, CULOAREA IUBIRII“. Așa că… cititorule, în luna februarie este momentul potrivit pentru a-i arăta partenerului, cât de mult îl apreciezi. Fiecare îndrăgostit simte iubirea în felul său propriu: pentru unii este optimism și energie nebănuită, pentru alții este suferință și melancolie.
Potrivit maeștrilor Leonidas, oricare ar fi culoarea acestui sentiment unic, este bine să o sărbătorim din plin!
Happy Valentine’s Day, dar și… Happy Dragobete’s Day !

arh. Ion Constantinescu, Toronto

arh. Ion Constantinescu    2/14/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian