Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
In the Name of God, Go!

Cu aceste cuvinte si-a incheiat interpelarea David Davis, membru al Partidului Conservator (Tory) din Marea Britanie. Cel caruia erau adresate aceste cuvinte era insusi seful partidului, Boris Johnson. Pentru mine, aceasta a fost ca un balon de oxigen caci, iata, mai sunt state din lumea Occidentala, din pacate, foarte putine, la care conceptul de Democratie inca nu este terfelit pina la anihilare! La fel, in US, Democratii au oameni ca Manchin si Sinema, care au taria sa aiba puncte de vedere diferite de majoritatea obedienta Presedintelui ales.

Pentru noi, care aveam oarecare etate, cunoastem la ce a dus “Dictatura proletariatului”, cu partidul unic la putere, si cind ziarele si televizunea trimbitau linia partidului, la orice ora din noapte si zi. E foarte putin probabil ca ceea ce se intimpla in UK si US, poate fi reprodus si aici in Canada. Din ce in ce mai mult, seful de partid isi aroga dreptul de-a elimina orice impotrivire. Am vazut aceasta si la Conservatori, iar la Liberali este consens total (dupa cuvintul lui Nenea Iancu: “Nu majoritate, unanimitate o sa ai, stimabile!”).

Pentru cine n-a urmarit “fiesta” dupa alegerile nedorite de nimeni, la care Liberali au obtinut exact acelasi numar de locuri ca mai inainte, chiar daca a fost un fiasco si o cheltuiala inutila, amintesc ca s-au gasit destui sicofanti, care sa strige “Our Captain, our Captain”. Nu poti sa nu te simti oripilat vazind la indigo adulatiile pentru “Mult stimatul Conducator”, “Stejarul de Olt”, “Stima noastra si mindria”…

Insa ceea ce este mai ingrjorator, nu este absenta unei opozitii viabile si pertinente in Parlament, ci absenta in majoritatea canalelor mediatice (ziare, TV, Internet) a unor alte pareri de opinie diferite de cea guvernamentala. Doar cu putine exceptii, mai poti gasi articole curajoase in National Post sau Toronto Star. Recomand sa cititi articolele lui Rex Murphy si Conrad Black.

Bombardamentului mediatic concertat pregateste calea spre acceptarea oricaror “indicatii pretioase” venite de sus. Ori acestea se vad prin sondajele de opinie, care sunt tentat sa cred ca nu sunt masluite, insa nu inlatur posibilitatea ca intrebarile ar putea fi tendentioase, tot cu scopul de-a modela si controla opiniile. N-am vazut pina acuma sondaje privitoare la problemele esentiale si pe lunga durata. De exemplu, care ar fi opinia de ce nivelul cheltuielilor bugetare a ajuns la limite uriase, care vor afecta generatiile viitoare (anul trecut, se estima ca poate-poate, in 2050, va exista o echilibrare a balantei); de ce nu mai exista o scara reala de valori atunci cind e vorba de promovare in orice domeniu, cultura si educatia fiind cele mai afectate; sau care-i opinia despre inflatie si costul vietii.

Sondajele se invirt mereu in jurul pandemiei si a celor vinovati de frustrarea generala. Alarmant este ca majoritatea covirsitoare, ca urmare a celor spuse mai sus, este convinsa ca nevaccinatii sunt “tapul ispasitor”: peste 70% sunt de acord ca cei nevaccinati sa fie concediati, 61% din Quebecosi sunt de acord cu “Unvaxx Tax”, 27% din Canada sunt pentru privarea de libertate si bagarea la inchisoare a celor nevaccinati. Am amintit de cele care reflecta cel mai mult ca sentimentul de toleranta si acceptare a diversitatii convingerilor personale e pe cale de disparitie. Desigur toata aceasta campanie coercitiva este pusa sub cauza nobila a Sanatatii. Sa nu uitam ca, anul trecut, au fost judecati precursorii Scolilor Rezidentiale, “macelariti” pur si simplu tot de aceeasi mass-media. Insa si aceaia (“Canada Forefathers”), au actionat tot in numele unei cauze nobile, a Educatiei!
Recent, profesorul Jordan Peterson de la UofT si-a dat demisia, citind nemultuirea acumulata de imixtiunea “Triadei Radicalizate de Stinga”, pe care el a abreviat-o ca DIE. Vedem peste tot, in lumea Occidentala, aceasta miscare de “Cancel Culture” si efectele ei de tavalug. Pentru noi, care am trecut prin “Proletcultism”, nu este “nimic nou sub soare”. La fel, am vazut documentare despre “Revolutia culturala” din China lui Mao. Mai recent, imi vine in minte distrugerea valorilor inestimabile din Mosul (Iraq), de catre ciocanele luptatorilor ISIS. Din pacate, in Romania, au trebuit sa treaca zeci de ani pina ce au fost reinstituiti, in Literatura si Arta, cei care au fost scosi de furia analfabeta si oarba a Comunistilor.

As vrea sa inchei intr-o nota optimista, insa nu prea gasesc nimic, aici si acum, care ar putea sa ne dea speranta. De aceea ma intorc la ceea ce este imuabil, “ieri, astazi si in veci”. In Cartea Intelepciunii lui Solomon (VI, 1-3) se zice: “Ascultati deci, regilor, si intelegeti, luati invatatura, voi, care judecati marginile pamantului. Bagati in urechi, voi cei ce stapaniti peste multimi si care va mandriti cu multimea popoarelor voastre. Pricepeti ca stapanirea vi s-a dat de la Domnul si puterea de la Cel Preainalt, Care va cerceta faptele voastre”.

Bogdan-Cristian Stoenescu, Toronto

Bogdan-Cristian Stoenescu    1/22/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian