Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Albumul - Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic

Albumul , tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este un obiect de artă din punct de vedere grafic, realizat la modul admirabil, fără de cusur dar și din perspectiva semnificației și scopului său.

Proiect coordonat de maica stareță Iosefina Giosanu, ediție îngrijită și coordonată, concepție grafică, realizare album: Emilia Țuțuianu, Dorin Dospinescu și Victor Roncea.

Dintre toate coordonatele posibile care s-ar fi putut alege întru împlinirea unui asemenea proiect, au fost alese cele mai potrivite. Poate se înțelege din subtext că, în vremile actuale, o carte – album care să însumeze și exigențele estetice cât și cele spiritual – culturale, presupune fără îndoială, pricepere, ba chiar, talent în știința editării, dăruire, perseverență și un dram, măcar un dram de afecțiune pentru tradiția noastră culturală, în speță, pentru poezia emblemă națională, semnată de Mihai Eminescu.
Toate acestea aparțin grupului mai sus menționat, inimoși iubitori ai tradiției culturale și care, și-au asumat responsabilitatea să dăruiască viitorimii un omagiu adus Românului Absolut, cum a fost supranumit, Poetul Național cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea sa.

Mai întâi, firește, a fost ideea. Aparținând doamnei Emilia Țuțuianu, director cultural al Centrului Cultural Spiritual Văratic, recunoscut editor – domnia sa de altfel este și editorul lucrării emblematice despre care facem vorbire. Cu pasiune, adunând în jurul proiectului sprijin din partea Primăriei Comunei Agapia, de la înalți reprezentanți ierarhici, precum IPS Arhiepiscop Ioachim și Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratic, a reușit să aducă în paginile acestei memorabile lucrări, texte – mărturie, a mai multor personalități culturale, în frunte cu emblematica instituție, Academia Română, al cărui Președinte, Ioan Aurel Pop, semnează prefața, Eminescu și iar Eminescu…

Se cuvine a nota și alte nume importante pe lângă cele menționate și care onorează de asemeni tonalitatea și scopul impresionantului album, format academic, însumând 214 pagini.

Așadar, vom putea lectura texte aparținând academicianului Mihai Cimpoi – Văratic, în orizontul mirific al poeziei; academician, Ilie Bădescu – Diada și triunghiul sau despre temelia lumii la Shakespeare și Eminescu; recunoscutul eminescolog, Nicolae Georgescu – Realismul magic la Văratic; Theodor Codreanu – Eminescu, Arheul Românilor; Veronica Balaj – Eminescu şi Văraticul – Tâlcuri adăugite; Dan Dulciu – Scitala; Petruş Andrei, Nevoia de Eminescu, nevoia de Centrul Cultural Spiritual de la Mânăstirea Văratic; Gheorghe Simon, Ordinea divină e cuvântul.

La toate acestea, pentru întregirea unei imagini a conținutului scris în paginile volumului, trebuie adăugate cu precădere Dodecameronul eminescian întru Văratic – ca element de eșafodaj și textele semnate de Emilia Țuțuianu la început de fiecare anotimp, după care urmează poeziile din creația eminesciană corelate cu derularea calendaristică a anotimpurilor. Partea grafică, ilustrativă a volumului, fără de care nu am putea vorbi de un album, carte-operă de artă, cuprinde un număr impresionat de fotografii realizate profesionist și care poartă semnătura Cristina Nichituș Roncea și Dorin Dospinescu. De asemeni, absolut remarcabile sunt imaginile selectate din cărțile vechi sau din presa timpurilor eminesciene. Grafica în creion aparține Constanței Abălașei, cunoscută iubitoare de Eminescu, realizatoarea multor ilustrații din opera poetului.

Toate textele și titlurile de identificare a imaginilor sunt traduse în engleză și franceză de către prof. Mihaela Gheorghe.

Întreagă admirația, coordonatoarei acestui document de legătură spirituală-artistică între toposul Văratic, parte din biografia eminesciană și versurile poetului emblematic, Mihai Eminescu. E o știință să reușești să aduni și să decantezi în pagini, punând laolaltă în mod sugestiv, sensuri poetice, versuri și imagini vizuale pagină de pagină pentru a realiza un tot expresiv.

Ca o mărturie de credință. Ca un dar făcut tradiției noastre culturale.
Laude meritate și celor care au lucrat la partea imagistică așa cum precizam mai sus, fără de care n-am fi putut vorbi de o realizare artistic – editorială.
Albumul – bijuterie editorială, valorează cât un însemn marca unicat, o verigă în istoria noastră cultural – spirituală.


Veronica Balaj


( Nota Observatorul - vezi coperta Alabumului la rubrica Evenimente culturale de pe site ul Observatorului )
Veronica Balaj    12/6/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian