Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Zilele nationale ale Romaniei

Apropierea zilei nationale a Romaniiei ne face pe toti, pe cei care purtam cu noi, pe viata, limba si cultura romana, sa avem momentul nostru de bucurie. Astazi, bucuria acestei sarbatori ar putea fi oferita prin amintirea zilelor nationale ale Romaniei.
Crearea Romaniei moderne a fost rezultatul unui proces istoric indelumgat. Revolutia de la 1848 a creat cadrul general de lupta pentru crearea unui stat unitar cu numle de Romania. Pe parcursul a saptezeci de ani, acest vis s-a infaptuit in mai multe etape. Fiecare etapa a avut zilele sale importannte. Unele din aceste zile au fost de-a lungul timpului zilele nationale ale Romaniei.
Prima zi nationala a Romanie, chiar daca statul s-a numit Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei, a fost 24 ianuarie, ziua in care Al. I Cuza a fost ales domn in Tara Romaneasca, dupa ce in prealabil a fost ales in Moldova. Cum Romaania nu era inca o tara independenta, aceasta zi nationala a fost sarbatorita ca o zi a unirii.
A doua zi noatioanala a Romaniei a fost data de 10 mai. De aceasta data se leaga venirea Printului Carol de Hohenzolern in Romania, in 1866. Tot de 10 mai se leaga proclamarea independentei Romaniei. Desi proclamarea s-a facut pe 9 mai 1877, aceasta proclamare s-a facut in contul zilei de 10 mai, care a cazut intr-o duminica. Mai tirziu, counistii au speculat acest fapt si au despartit ziua independentei de ziua de 10 mai. Mai tirziu, pe 10 mai 1881, Romania a devenit regat. Ca urmare, ziua aceasta a fost, cu temei, pentru Romania, ziaua cea mai importanta din an.
Desi la 1 decembrie 1918 s-a definitivat procesul de unire a romanilor intr-un singur stat, aceasta data nu a devenit automat ziua nationala a Romaniei. Pe timpul celor patru regi, ziua nationala a tarii in care ne-am nascut a ramas 10 mai.
Lovitura de stat de la 23 august 1944 a dus la comunizarea Romania. Comunistii au speculat aceasta lovitura de stat facuta de Regele Mihai si au facut din 23 august ziua nationala a Romaniei comuniste.
Dupa caderea comunismului s-a pus problema unei noi zile nationale a Romaniei. Cum anul 1918 a insemnat unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu Romania, oamenii politici de atunci au decis ca Unirea Transilvaniei cu Romania sa fie ziua nationala a romanilor si a Romaniei pentru totdeauna.
Chiar daca suntem risipiti prin lume, noi romanii avem la 1 decembrie bucuria sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala a Romaniei.
La multi ani Romania! La multi ani tuturor romanilor!

Ambrozie Lucaci, London ON

Ambrozie Lucaci    11/30/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian