Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sarbatoarea Zilei Nationale a Romaniei la Vancouver

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei si are o insemnatate speciala in societatea noastra, pentru ca aceasta zi marcheaza un eveniment istoric foarte important: Unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918.
Ziua Nationala a Romaniei este ziua tuturor romanilor care pretuiesc istoria si confera identitate celor care sunt acasa, in acele locuri binecuvantate, ori purtati de viata si destin peste granite, asa cum este si cazul nostru, prin inaintasii nostri care s-au jertfit pentru independenta si unificarea romanilor sub un singur drapel. Fara verticalitatea lor, fara efortul si sacrificiul lor, noi astazi nu am avea nimic !
Pentru ca in aceasta perioada Canada si provincia British Columbia sunt inca in stare de urgenta datorita inundatiilor care au facut prapad in zona limitrofa Vancouverului, masurile preventive si restrictiile legate de pandemie sunt inca impuse de autoritati, nu speram ca vom reusi sa celebram Ziua Romaniei, in acest an, cu fast si bucurie ca pe timpurile bune. Dar… in ciuda tuturor acestor conditii atipice si speciale, Domnul Dr. Ovidiu Grecea, Consul General al Romaniei la Vancouver, organizatorul receptiei, prin tenacitate si daruire, prin abilitatile sale de diplomat cu experienta, prin modul comunicarii a reusit sa primeasca avizul autoritatilor, a gasit o locatie minunata la Royal Vancouver Yacht Club, pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei.

Asadar, luni, 22 noiembrie, ora 6 PM, dupa 20 de luni de Lockdown, Receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei a fost primul eveniment politico- diplomatic major in Vancouver. La aceast eveniment, alaturi de 38 de consului generali si diplomati acreditati la Vancouver au fost prezenti si cativa romani din comunitate, care au avut parte de multa alinare sufleteasca si spirituala.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor nationale ale Canadei si Romaniei, apoi a urmat discursul Consulului General Ovidiu Grecea, care a vorbit despre semnificatia Zilei Nationale a Romaniei, despre Unire. A adresat urari si ganduri bune catre Romania, pentru romanii de aici cat și cei de pretutindeni.
In aceasta seara, pe langa prezenta doamnei Adelina Suvagau, director la Rompost TV, Vancouver, o prezenta cu totul deosebita a fost maestrul Lache Cercel, fondatorul si omul de inima al al ansamblului - Roma Swing Ensemble.
Spectacolul live sustinut de maestrul Lache Cercel a adus un plus de bucurie, cu vioara sa cu care “zboara” pe notele cantecelor. Stie cu atata usurinta sa atinga corzile viorii cu arcusul lui, incat pe mine m-a impresionat teribil. Rapsodia Romana a lui George Enescu interpretata de formatia maestrului Cercel, nu are egal. Atata frumos lalolalta m-a bucurat si m-a facut sa ma simt tare mandra ca avem asa oameni talentati printre noi. Apoi, esti placut impresionant sa vezi ca muzicienii canadieni interpreteaza piese romanesti.
Doamna Dr. Diana Ionescu prezentatorul evenimentului pentru Rompost TV, a intervievat cativa dintre diplomatii prezenti. De remarcat a fost prezenta Consulului General al Statelor Unite ale Americii, care a aparut pentru prima data la un eveniment diplomatic, de la sosirea sa in Canada.
Oricum, avem satisfactia constiintei impacate ca un prim moment de referinta, pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei, in conditiile date si focusat pentru corpul consular/diplomatic din Vancouver va avea o continuare in zilele urmatoare, prin multiple alte evenimente organizate de Biserici si Consiliile parohiale, de alte grupuri de romani adevarati din comunitate, mai discreti prin prezenta si mult mai corecti prin atitudini, alaturi si impreuna cu Consul General, Ovidiu Grecea.
Aceasta intalnire, a demonstrat inca o data, ca romanii chiar daca sunt departe de tara, nevoiti uneori sa infrunte numeroase dificultati, sunt persoane sociabile, sunt unite oriunde s-ar afla si traiesc cu mare intensitate astfel de momente de sarbatoare.
Felicitari, Domnule Consul General, pentru aceasta seara minunata, luminoasa care ne-a incarcat de optimism, de sperante, de incredere si de bucuria de a trai. Sa nu mai vorbesc despre organizare, colacul si sarea oferite la intrare, tocmai bune pentru a simti adevaratul gust al palincii, calitatea bufetului cu combinari de delicii culinare pentru toti, cat si spectacolul oferit timp de 4 ore, cu muzica romaneasca si internationala, cu dans si multa voie buna.

Inchei prin a va adresa tuturor romanilor cele mai bune urari pentru anul 2022, amintindu-va indemnul primului episcop ortodox misionar roman in America, din 1935: ”iubiti-va tara de unde veniti si iubiti-va si tara de adoptie, care va gazduieste cu generozitate!”.

La multi ani, Romania mea! La multi ani, dragii mei romani, oriunde va aflati !

pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver

Dorina Cornelia Aldea     11/26/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian