Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalului de Muzică Veche București, ediția a XVI-a

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București începe marți, 16 Noiembrie 2021 și programează 7 concerte desfășurate în București, Brașov, Cluj, Köln (Germania), Sevilla (Spania). Pornind de la ideea că esențele tari se țin în sticluțe mici, această ediție propune un program inspirat din cele două cunoscute direcții ale muzicii vechi europene (mai ales baroce): italiană și franceză. Adică IF / Italia & Franța. Șapte concerte, ce se vor desfășura într-un format hibrid, atât cu reprezentanții 100% online, cât și cu două concerte desfășurate în format fizic. Festivalul începe marți, pe 16 noiembrie 2021, de la ora 19:00, cu ”Fin’amor”, un program cu muzicile de dragoste ale trubadurilor secolelor XII – XV susținut de ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”: Emilio Villalba, Sara Marina, Ángeles Núñez. În cadrul concertului vor fi folosite instrumente puțin cunoscute astăzi, din perioada Evului Mediu și a Renașterii. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Programul va continua cu: Harpsichord or not II (18 noiembrie, o incursiune în lumea transcripțiilor pentru clavecin și voce ale lui J. Ph. Rameau), La Folia e la Gioia (20 noiembrie, un concert costruit în jurul uneia dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile – Folia), Suiter than France (21 noiembrie, un repertoriu „exquisite”, din „epoca de aur” a muzicii franceze pentru clavecin), The meantone (23 noiembrie, o prezentare concertistică a sistemului mezotonic de acordaj, susținută în Biserica Neagră – Brașov, pe orga istorică de la Rupea).
Ultimele două concerte, Les caractères (25 noiembrie, un repertoriu despre incitanta lume „a caracterelor” construită de compozitorii Barocului muzical francez) și Sempre Vivaldi, (27 noiembrie, concert de gală, spumos ca un jos de artificii) se vor desfășura cu prezența publicului și vor avea loc în Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă al României).

Toate concertele vor fi transmise online, ceea ce oferă acces liber publicului din toată lumea.

„Am ales acest subtitlu, IF, și pentru că erau multe necunoscute atunci când schițam ediția din 2021. Ne bucurăm că „if” a devenit „sure” și că festivalul are loc, în ciuda restricțiilor. Programul este o pledoarie pentru „Descoperă noutatea muzicii vechi!” – crezul festivalului nostru. Este minunat să vedem cum publicul este din ce în ce mai numeros și mai interesat, de la un an la altul”, a declarat directorul festivalului, Laurențiu Constantin.

Ediția din acest an este dedicată celor două cunoscute direcții ale muzicii vechi europene (mai ales baroce): italiană și franceză. Cele 7 concerte vor avea pe afișe numele unor compozitori precum Antonio Vivaldi, Antonio Falconieri, Giovanni Battista Bononcini, Jean Philippe Rameau, Louis Couperin, Louis Marchand.

„Vom poposi apoi, în timpul festivalului, în Franța lui Jean Philippe Rameau, Francois Couperin și Louis Marchand, cu trei programe de muzică franceză. După atâtea ornamente și cadențe, care mai de care mai sofisticate, ne vom delecta auzul cu sonoritățile „stranii” – pentru urechile noastre – ale acordajului mezotonic și ale unui fascinant instrument muzical istoric. Vom explora și atât de bine cunoscuta temă a Foliei iar, către final, vom ajunge în „galeria caracterelor” din Franța secolului XVIII și apoi în Italia lui Antonio Vivaldi”, a declarat clavecinista Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Printre artiștii invitați se numără: ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”, ansamblul de muzică veche „Sempre”, ansamblul „Fonte di Gioia”, Ketil Haugsand (Germania) – solo clavecin, Steffen Schlandt (Brașov, Biserica Neagră) – orgă mezotonică, Csibi Dávid – vioară barocă, István Csata – viola da gamba, Rafael Butaru (vioară barocă), Mircea Ionescu (vioară barocă), Cristina Vasilache – soprană, Raluca Enea – clavecin.

„Acum 16 ani, când am început festivalul, multă lume credea că muzica veche înseamnă muzica anilor 70-80. Confundau cu „oldies, but goldies”. Suntem mândri că am pus o cărămidă în crearea, în România, a unui public cultivat care ascultă muzica veche” – a declarat Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Festivalul de Muzică Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În anul 2015 acesta a devenit membru (la vremea aceea singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Programul festivalului poate fi văzut aici:
https://earlymusic.ro/program-festival/

Concertele pot fi urmărite online aici:
https://www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti/events
https://www.youtube.com/channel/UC6GoBMcXRrMc8BH5GjB6cig

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și de agenția Medieval Praxis. Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București și ARCUB, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Liszt București, Biserica Neagră (Brașov), Fundația Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Delicatese Florescu.
Parteneri media: TV Trinitas, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro, munteanurecomanda.ro

Sabin Popescu    11/16/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian