Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
La despartirea de George Balasu

Georege Balasu a fost condus pe ultimul drum de familia indurerata si prietenii care i-au fost alaturi in “plerinajul” lui pe acest pamant.

George Balasu, unul din fondatorii Asociatiei Culturale Romane, Hamilton, ON, membru trustee si membru de onoare al Asociatiei Culturale Romane-Hamilton, a incetat din viata la 10 Noiembrie 2021.
George Balasu s-a nascut la 8 mai 1924 in Turtucaia, judetul Durostor.
Cu toate ca avea daltuita în piept dragostea de țara, de Romania, din cauza presiunilor regimului comunist, a fost nevoit sa se desparta de ceea ce avea mare preț pentru el și sa ajunga în Canada. În aceasta noua etapa de viața, dupa ce a ajuns in Canada , în 1951, toate valorile sale s-au concentrat și au reușit sa-l transforme în scurt timp într-unul dintre cei mai de seama lideri ai emigratiei Romanesti in Canada
In 1957, impreuna cu alti refugiati romani, infiinteaza Asociatia Culturala Romana din Hamilton.
Inzestrat cu un spirit organizatoric deosebit, se impune ca unul dintre conducatorii comunitatii romanesti din Hamilton.
Fiind membru activ al Bisericii Ortodoxe Romane "Sfantul Gheorghe" din Toronto, a fost de mai multe ori ales in Consiliul Episcopiei Ortodoxe Române din America si Canada.
A ocupat functia de vicepresedinte al Uniunii si Ligii Societatilor Romane Americane.
În anul 1976 înființeaza ziarul "Cuvantul Romanesc", cu sediul la Hamilton, al carui director este pana în 2005 cand ziarul iși incetează activitatea.
George Balasu, editor, publicist, figura marcanta a exilului romanesc si-a dedicat întreaga viața promovarii culturii si traditiilor romanesti in Canada, a scris în mod constant despre opresiunea, corupțiea, nedreptatea din Romania si a luptat sa dea glas celor care nu erau auziți.
Ziarul a reprezentat de-a lungul anilor tribuna ideologica de lupta pentru eliberarea Romaniei de comunism, glasul Romanilor din exilul de pe toate continentele. George Balașu a fost unul din fondatorii evenimentului cultural "Romfest", din SUA și Canada.

George si-a dedicat viata crezului si neamului romanesc, a perseverat atunci cand obstacolele erau de netrecut si a facut-o nu pentru vanitate si prestigiu, ci pentru poporul roman si pentru tara pe care a iubit-o – Romania.
George Balasu a fost un om bun, generos, care a vazut raul si a incercat sa-l indrepte, a vazut suferinta si a incercat sa o vindece. A fost prietenul a trei generatii de romani-canadieni si a facut Campul Romanesc, pe care l-a intemeiat, sa fie considerat “Mica Romanie din Canada” sau “tara departe de tara” a mii de romani.
Prin exemplul lui de viata dedicata comunitatii, el ne-a invatat sa ne iubim compatriotii, sa ne ajutam reciproc, ne-a invatat ca prin dragoste de neam putem sa facem o lume mai buna, astfel incat intr-o zi, daca suntem binecuvantati cu sansa de a privi înapoi la timpul nostru aici, sa putem sti ca l-am petrecut bine; ca am facut o diferenta; ca prezenta noastra trecatoare a avut un impact de durata asupra vietii altor fiinte umane.
Dispariția acestei figuri marcante, adevărat simbol al exilului românesc, constituie o pierdere pentru emigratia Romanilor in Nord America. Odată cu disparitia lui George Bălașu, se închide o altă pagină si probabil ultima, a istoriei rezistenței romanești impotriva comunismului, dar și o pagina a rezistenței și continuitații spiritualitații romanești in condițiile grele ale exilului.

Cu durere în suflete, l-am insoțit pe George Balasu spre locul de odihna veșnica, cu reverența, cu admirație, cu recunoștința și cu speranța ca un asemenea exemplu de daruire pentru poporul roman va constitui exemplul de care are nevoie noua
generație.


Dumitru Rachitan    11/15/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian