Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Opinii : Incalzirea climei – etapa Glasgow.

Cindva am avut sansa sa il intreb pe un Canadian de origine rusa, care este parerea lui despre Putin? Mi-a raspuns: “He si a good guy!”. Apoi l-am intrebat care este parerea lui despre Lukashenko? “He is a good guy!”, mi-a raspuns, din nou. Dupa care, l-am intrebat despre parerea sa despre Gorbaciov? “El a distrus Uniunea Sovietica!”, a raspuns acel domn.

Despre Valdimir Putin se pot spune foarte multe lucruri. Cu sansa, acele lucruri poate vor fi spuse cindva mai mult decit azi. Acum trebuie sa aratam doar ca Putin nu a participat la Glasgow la acel summit international dedicat incalzirii globale. De ce? “He si a good guy!”

Pentru ca este cea mai mare tara din lume, Rusia are padurile ei si nu numai poluatorii ei. Putin, din cite se stie, s-a angajat sa apere pe cei care doresc protejarea padurilor. El s-a angajat, ca Rusia sa faca pasi pentru combaterea poluarii. Care este motivul pentru care el nu a participat la Glasgow? Poate pentru ca acolo era Biden, cel pe care nu l-a recunoscut imediat ca presedinte; poate pentru ca nu a vrut sa fie prezent la o intinire la care Rusia nu urma sa fie vioara intii; poate pentru ca acolo nu au participat si altii, care au vrut sa faca putina opozitie celor care au clubul lor in fruntea lumii democratice.

La Glasgow, si la Sumitul G20, ca si Putin, nu a participat nici presedintele Chinei, Xi. La una dintre intilnirile cu unii dintre membrii comunitatii chineze din Canada, am intrebat pe un domn, cum este Xi? “Foarte rau guy!”, mi-a raspuns. Argumentele lui au fost legate de faptul ca Xi a repus tablourile presedintelui Chinei in salile de clasa si a inceput sa-i opreasca pe chinezi sa mai emigreze. Dupa care, a spus ca in Uigurstan nu sunt respectate drepturile omului si mai ales dreptul la autodeterminare. Dupa care mi-a spus ca este uigur.
Problema incalzirii globale priveste direct China, din moment ce aceasta tara este prima economie a lumii. In mod normal, China este si un mare poluator. Xi s-a dat temator de Coronavirus si a refuzat sa se duca intr-un loc unde, pina nu demult ii placea tare, printre sefii de state. Motivul pare a fi doar o lipsa de angajare a Chinei in combaterea poluarii.

Un alt absent de la Glasgow a fost Bolzonaro, presedintele Braziliei. In discutiile avute cu diaspora braziliana din London, am inteles faptul ca Bolzonaro nu este iubit de catre cei care au plecat din Brazil. Ei spun ca aceata frumosa tara nu este administrata corect, ca in Brazilia nu exista elita suficienta si ca Bolzonaro minte pe toata lumea.
Tot paminteanul stie ca Amazonul este unul dintre plaminii acestui Pamint. Cu citiva ani in urma, cind brazilienii nu puteau stinge incendiile din Padurile Amazonului, Canada s-a oferit voluntar ca sa duca acolo oameni, ca sa ajute. Atunci, Bolzonaro s-a suparat si le-a trintit usa in fata, spunindu-le ca sunt imperialisti.
Specialistii spun ca padurile Amazonului sunt exploatatate incorect. Trudeau vorbeste despre impunerea unui standad global in combaterea poluarii. Iar Bolzonaro, nici nu vrea sa auda de ei.

La clubul celor care au refuzat sa ajunga la Glasgow s-a alturat presedintele Mexicului. Dupa cum se stie, Mexicul, dupa ce a primit capital American si Canadian mai multe decenii a ajuns in postura de a candida la statutul de mare putere a lumii. Mexicul nu are padurile Amazoniene. Mexicul nu are prima economie a lumii si nici cea mai mare intindere teritoriala, ci face opozitie vecinului cu capital de la nord.

Intimplator, sau nu, la Glasgow nu au participat toti cei patri sefi de stat care nu l-au recunoscut pe Biden ca presedinte American anul trecut, imediat dupa alegeri. Intimplator, sau nu, toti cei patru sunt putin extremesti, cei drept, mai mult de dreapta, chiar daca Xi este de la comunisti. Intimpator, sau nu, toti cei patru l-au iubit pe Trump. Intimplator, sau nu, toti cei patru iubesc dezvoltarea economica fara oprelisti. Si, nu intimpator, toti cei patru au clubul lor, in care, nu le pasa de incalzirea globala.

La Glasgow a fost doar o etapa in drumul spre oprirea incalzirii globale. Pina la rezolvarea acestei probleme pot trece tot atitea decenii cite au trecut pina ce clima s-a incalzit. Acolo s-au pus in discutie solutii. Ele vizeaza atit incetarea poluarii, cit si reimpaduririle. Dar ce ne facem acolo fara cea mai mare tara din lume, fara prima economie a lumii, fara unul dintr plaminii lumii si fara Mexic, care vrea sa faca opozitie la americani?

Ambrozie Lucaci    11/3/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian