Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Despre vaccinare

Cind a inceput pandemia coronavirului, poate, ne-am intrebat cu totii, cind se termina? “Poate sa dureze luni.”, au spus unii politicieni. Acum, la aproape doi ani de coronavirus, ne intrebam, oare se termina anul viitor? Oare se termina in 2023? Cum se termina pandemia asta?

Pentru ca vaccinarea este singura unealta de combatere a pandemiei, stim ca pina nu ajung sa se vaccineze peste 90% dintre noi, coronavirus nu se poate termina. Si, spunem asta fiind constienti ca 100% nu se vor vaccina niciodata.

Cum in Canada s-a ajuns la cifre mari, de 88% si 82%, pentru primul si al doilea vaccin, putem respira oarescum usurati din perspectiva viitorului. Din nefericire, vestile ingrijoratoare vin dinspre tara noastra de origine. Acolo, in Romania, sunt doar 33% vaccinati. Cifra, in conditiile in care acolo exista vaccinuri, sperie.
Pentru ca lipsa de vacccinare a fostilor nostrii connationali ne intereseaza, atunci ne intereseaza si cauzele care au determinat aceste recorduri negative. In UE, doar Bulgaria are o rata de vacinare mai redusa decit Romania.

Din informatiile oferite de Romania, rezulta ca una dintre principalele cauze ale lipsei de vaccinare ar constitui-o o asa -zisa teoria a conspiratiei universale. Pentru ca nu avem mijloacele sa combatem aceste teorii, nici nu o sa incercam sa aveam asemenea initiative. Alte cauze ale lipsei de vaccinare pot fi gasite in frica de vaccin si in lipsa de informare.
Cauzele reale ale nevaccinarii trebuiesc cautate, insa, in politica de invatamint deficitara din timpul comunismului. Atunci, cifra de scolarizare la nivel de universitate abia daca atingea citeva procente din totalul absolventilor de liceu dintr-o generatie. In plus, o parte dintre cei care au fost scolarizati in acea perioada nici nu au avut sansa sa termine liceul. Rezultataul este dezastrul de astazi, in care tonul pentru un anumit gen de mentalitate este dat de o majoritate care nu are o elita solida la care sa se poata raporta.

Desigurm o reforma a invatamintului in Romania este necesara. Aceasta ar trebuie sa aibe liceul obligatoriu si 45% pina la 55% scolarizare la nivel de universitate la absolventii de liceu. Cum mentalitatea influentata de comunism inca se poate resimti la fiecare dintre cei care am crescut in acea perioada, nu ne putem astepta ca in urmatoarea jumatate de secol sa se intimple minunea reformarii invatamintului. Dar daca se va intimpa cindva, vor trebuie doar zece ani dupa aceea pentru a avea la oameni alte teorii despre care sa vorbeasca.

In zilele noastre, noi trebuie sa constatam cu mihnire, ca Romania, in cel mai bun caz, mai are nevoie de inca un an pentru ca sa ajunga la cifrele de vaccinare ale Canadei, adica de peste 80%. Consetintele pe termen scurt sunt catastrofale: acolo se moare, iar cei care supravietuiesc se confrunta cu o stagnare economica nedorita de nimeni. Pe termen mediu lucrurile se vor rezolva, dar chiar atit de putin conteaza un an de viata grea a celor care ne-au fost cindva connationali?

Ce putem noi sa facem? Cu siguranta ca nu noi vom gasi solutii pentru un loc in care nu traim. Acolo sunt factori de raspundere care vor cauta solutii. Iar daca nu vor gasi, ei vor ajunge cinva in fata urnelor. Dar, pentru noi ramine stirea ca in lume sunt vaccinati peste 35% dintre oameni, iar Romania se afla sub aceasta cifra de vacicnare.

Ambrozie Lucaci , Lomdon ON

Ambrozie Lucaci    10/26/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian