Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sensul și conținutul noțiunilor „Corona-virus”, „SARS-CoV-2” și „COVID-19”.


„Veghează-ți gândurile. Ele devin cuvinte.
Veghează-ți cuvintele. Ele devin acțiune.
Veghează-ți acțiunile. Ele devin obiceiuri.
Veghează-ți obiceiurile. Ele devin caracter.
Veghează-ți caracterul. El devine destinul tău.”
(Lao Tzu, fondatorului Taoismului, în volumul de 81 de versuri „Calea și Puterea/Virtutea sa”).

Începând cu anul 2020, noțiunile „Pandemie”, „Corona-virus”, „SARS-CoV-2”, „COVID-19” și „distanțare social㔠fac parte din limbajul zilnic al fiecărui cetățean, din întreaga lume.
Pentru numeroase persoane este neclar atât sensul și conținutul acestor noțiuni, cât și deosebirea dintre acestea. În plus, noțiunea de „distanțare social㔠a fost introdusă și este folosită cu un sens care deviază de la sensul său real.
Acest articol este o încercare de a explica aceste noțiuni, pe înțelesul omului de rând.
Infecția cu virusul SARS COV-2 a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și, după aceea, în toate țărilor din lume, provocând actuala pandemie.
În România infecția cu Covid-19 a început cu luna februarie 2020.
Noțiunea de „epidemie” are sensul de extindere a unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune, continent sau la nivel mondial, iar noțiunea de „pandemie” exprimă faptul că o epidemie s-a extins pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări, continente sau întreaga lume.
Actuala pandemie exprimă faptul că epidemia „infecția cu virusul SARS COV-2” s-a extins, în numai 3 – 4 luni, în întreaga lume.
În perioada actuală, noțiunile „Corona-virus”, „SARS-CoV-2” și „COVID-19” fac parte din limbajul zilnic al fiecărui cetățean.
Corona-virusul este o familie de sute de tipuri de virusuri; fiecare dintre aceste virusuri poate provoca o boală diferită, cu o denumire diferită.
Se consideră că noțiunile „virusuri”, „virusurile” trebuie folosită pentru „virusurile biologice”, iar cea de „viruși” pentru „viruși informatici”. La singular, denumirea este comună, de „virus” / „virusul”, atât pentru „virusul biologic”, cât și pentru „virusul informatic”. În prezent asemenea distincții (de mare finețe) de ordin semantic nu se fac (permanent) în vorbire curentă, nici chiar de cei care le cunosc.
SARS-CoV-2 este unul dintre sutele de tipuri de virusuri, din familia corona-virusului, care a provocat boala numită COVID-19.
Deci, „SARS-CoV-2” este numele virusului care produce boala „COVID-19”.
Când se spune „corona-virusul SARS-CoV-2”, trebuie să se înțeleagă că se face trimitere concretă la acel tip de virus numit SARS-CoV-2, dintre sutele de virusuri din familia corona-virusului, care a provocat boala numită COVID-19.
Prin noțiunea de „Corona-virus” nu trebuie să se înțeleag㠄un singur virus”, ci mai multe tipuri de virusuri, care sunt de ordinul sutelor (sau, poate?!, chiar al miilor).
Când un virus provoacă o boală, acea boală are o denumire specifică virusului respectiv, precum în cazul virusului SARS-CoV-2, care produce boala (sa) „COVID-19”.
Deci, „COVID-19” este „o boală infecțioasă cauzată de unul dintre virusurile (numit SARS-CoV-2) care fac parte din familia numeroasă de virusuri ai corona-virusului”.
Când apare o boală cauzată de unul dintre numeroasele virusuri, din familia corona-virusului, este foarte important de știut care este acel virus pentru a ști (1) împotriva cui lupți și (2) cu ce lupți.
Atâta timp cât nu cunoști care este acest virus (dintre sutele de tipuri de virusuri care fac parte din „familia corona-virusului”), nu știi cu cine să te lupți, nu știi ce tratament să aplici.
Numai după ce s-a aflat care este virusul care a provocat „boala COVID-19”, numai după aceea se pot lua măsuri corespunzătoare de tratament, de combatere a cauzei, a virusului care a cauzat această boală.
Acest nou „virus” (din familia corona-virusului), și această nou㠄boală infecțioas㔠(numită COVID-19) nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan din China, din decembrie 2019.
Aceast㠄boală infecțioasă”, numită COVID-19, nu a fost cunoscută înainte de apariția focarului în localitatea Wuhan din China, din decembrie 2019.
După ce a apărut această boală s-a pus (cu acuitate) problema de a afla care este acel tip de virus (din familia corona-virusului), pentru ca, după aceea să se descopere care este tratamentul adecvat pentru acesta, cu ce se poate combate acesta.
Așa s-a ajuns la „SARS-CoV-2”, care este numele virusului care produce boala „COVID-19”.
Înainte de apariția în localitatea Wuhan din China, în decembrie 2019, a „bolii infecțioase numită COVID-19”, nu se știa de virusul care a produs această boală, care este „SARS-CoV-2”.
Deci, dintre sutele de tipuri de virusuri, din familia corona-virusului, este unul, numit „SARS-CoV-2”, care provoacă boala infecțioasă numită COVID-19.
Acum, problema acută pentru omenire este de a afla care este tratamentul cu care se poate combate acest virus ucigaș numit „SARS-CoV-2”.
Combătând acest virus ucigaș numit „SARS-CoV-2”, se elimină și boala infecțioasă numită COVID-19.
Recapitulând:
1. Corona-virusul este o familie de sute de tipuri de virusuri; fiecare dintre aceste virusuri poate provoca o boală diferită, cu o denumire diferită.
2. SARS-CoV-2 este unul dintre sutele de tipuri de virusuri, din familia corona-virusului, care a provocat boala numită COVID-19.
3. Când se spune „corona-virusul SARS-CoV-2”, trebuie să se înțeleagă că se face trimitere la acel tip de virus, dintre sutele de virusuri din familia corona-virusului, numit SARS-CoV-2, care a provocat boala numită COVID-19.
Trimiterea expresă la „corona-virusului SARS-CoV-2” se face și prin unele acte normative precum în (sublinierea îmi aparține) „Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 30 din 18 martie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea corona-virusului SARS-CoV-2”, publicată în Monitorul Oficial nr. 231 din 21 martie 2020.
Vaccinurile descoperite, cu care se va combate „virusul SARS-CoV-2” și vom scăpa de „boala COVID-19”, vor avea și ele un nume (distinct).
Sperăm ca aceste vaccinuri să fie și benefice, pe timp cât mai lung și fără efecte grave secundare. Amin !

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița    10/18/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian