Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Inteligența artificială va schimba omul până la a-l face nemuritor, dar fără a mai fi natural

Orice persoană de pe această planetă, indiferent de țara în care locuiește și/sau muncește, de vârstă, sex, profesie, religie, concepția despre lume și viață, de zestrea sa cerebrală și materială, nu mai poate rămâne indiferentă față de schimbările inimaginabile care vor avea loc în ființa umană. Sunt tot mai mulți oameni de știință care atrag atenția asupra faptului că, dacă omenirea nu va avea capacitatea să conștientizeze, de pe acum, asupra măsurilor care trebuie luate, inteligența artificială va produce schimbări atât de mari care vor ajunge până la a face oamenii nemuritori, dar artificiali, fără a mai fi naturali, care vor fi „entități superinteligente complet nonconștiente, fără viață și fără conștiință”. Un asemenea „om inteligență artificial㔠va ajunge să constituie chiar și o amenințare pentru existența „omului ființă vie”, care își va trăi și ultima sa dezvoltare.

Cuvinte și expresii cheie: inteligență artificială; inteligență umană; omul ființă vie; omul inteligență artificială; computere (calculatoare); programe informatice (software); roboți.

Inteligența artificială (notată cu „IA”) este orice informație, cunoaștere care nu provine de la om, este inteligența care provine de la mașini, de la computere (calculatoare), de la programe informatice (software), de la roboți (coordonați de computere).

Inteligența artificială se referă la sisteme sau la mașini care imită inteligența umană, pentru a efectua diverse activități și care se pot îmbunătăți iterativ, având deci capacitatea de a învăța pe baza informațiilor pe care le colectează.

Inteligența artificială va fi cea care va produce schimbări „epocale” și rapide la nivelul întregii omeniri, în special din în jurul anului 2050.

Aproape că nimic nu va mai fi ca mai înainte.

„Imperiul inteligenței artificiale” vine incredibil de repede, „cu schimbări epocale și rapide” și dintre cele mai diferite, de la foarte benefice pentru cei care au capacitatea să le prevadă și să se adapteze la acestea, până la catastrofale cu adevărat pentru mulți dintre ceilalți. Charles Darwin (n. 1809 – d. 1882), în celebra scriere a sa „Originea speciilor”, (1859), a ținut să atenționeze omenirea și asupra faptului c㠄Nu specia cea mai puternică sau cea mai inteligentă supraviețuiește. Ci aceea care se adaptează cel mai bine la schimbări.”,

Schimbările impuse de inteligența artificială sunt și cele mai rapide și mai radicale din întreaga istorie a omenirii, dar sunt și aproape imposibil de prevăzut chiar și pentru următorii 50 de ani (despre perioade mai lungi nici nu se mai discută).

În articolul „Inteligența artificială produce schimbări epocale și rapide la nivelul întregii omeniri” am prezentat mai multe exemplele (dintre multele de acest fel care se pot da), de schimbările impuse de inteligența artificială, care sunt și cele mai rapide și mai radicale din întreaga istorie a omenirii.

Cu timpul s-ar putea ca lumea să fie dominată de „entități superinteligente dar complet nonconștiente, care să nu aibă conștiință”.

Inteligența artificială ar putea ajunge să modifice și ființa umană și să constituie chiar și o amenințare pentru om.

Fie și numai exemplele cu „fertilizarea în vitro” și cu „clonarea reproductivă”, prin care va avea loc „obținerea de ființe iubite de vis, care să corespundă unor dorințe precise prestabilite”, sunt edificatoare în acest sens.

Fertilizarea în vitro (FIV) înseamnă crearea embrionului în afara unui act sexual natural, în afara corpului uman, într-un laborator, într-o eprubetă,

Clonarea este o forma de reproducere tot în afara relațiilor sexuale, tot în afara corpului uman, adică într-un laborator, într-o eprubetă. Un copil produs prin clonare este duplicatul genetic al unei persoane existente.

Clona nu va fi nici fiica sau fiul, nici sora sau fratele geamăn al persoanei clonate, ci va intra într-o nouă categorie.

Clonarea reproductivă va transforma copiii clonați și oamenii, în general, în entități care pot fi fabricate pentru a prezenta anumite caracteristici, și anume „copii la comandă”.

Aceste „evoluții”, de reproducere (concepere) de ființe umane în afara relațiilor sexuale, în afara ființei umane, vor face ca: „Până la urmă, ființa umană va fi fabricată ca un artefact pe măsură, într-un uter artificial având caracteristici alese anterior.

Ființa umană va deveni atunci un obiect de piață”.

[…] „Grație formidabilelor progrese pe care le putem aștepta de la nanoștiințe, fiecare va spera chiar să-și transfere într-un alt corp conștiința de sine, să-și procure propriul dublu, dar și copii ale ființelor iubite, bărbați și femei de vis, hibrizi fabricați cu trăsături particulare selectate astfel încât să corespundă unor obiective precise.

Unii vor căuta chiar să depășească specia umană printr-o formă de viață și de inteligență diferită, superioară.

În această ultimă versiune a hiperimperiului, moartea va fi amânată până la dispariția ultimei clone a sinelui care va avea conștiință de sine, chiar până la uitarea tuturor clonelor rezultate din propria ființă de către toate celelalte clone rezultate din altcineva.

Apoi omul fabricat în sfârșit ca un artefact, nu va mai cunoaște moartea: după modelul tuturor produselor industriale, el nu va mai putea muri, pentru că, de fapt, nu s-a născut niciodată”.

Aceast㠄ultimă omucidere a oamenilor transformați în entități superinteligente dar fără conștiinț㔠va fi evitată numai dacă omenirea va avea capacitatea să conștientizeze, de pe acum, asupra faptului c㠄această ultimă dezvoltare a sa va fi și ultima”.


30.09.2021

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița




N. Grigorie Lăcrița    10/1/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian