Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Virus, virusuri, viruși

Epidemia cu coronavirus a făcut ca zilnic (aproape) fiecare cetățean să pronunțe noțiunile virus, virusuri și viruși, dar fără ca numeroși dintre aceștia să cunoască sensul și conținutul acestora și care este diferența dintre acestea.
Până la apariția calculatoarelor:

1) noțiunea de „virus” era una singură, avea un singur sens și se referea numai la „materia organică”, numai la „organismele vii”;
2) nu se făcea diferență între „virusuri” și „viruși” care, la singular, au denumirea comună de „virus”.
În biologie / microbiologie noțiunea de „virus” a avut și are și acum același sens:
1) agent patogen, vizibil numai la microscop, caracterizat printr-un parazitism celular strict, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii infectate și provoacă diverse boli infecțioase;
2) care ține de structura, de esența, de funcțiile unui organ sau ale unui organism viu, care se referă la organe sau la organisme vii.

Noțiunea de „viral” are sensul (în biologie) de „care este specific unui virus, care se referă la un virus, care este provocat de un virus; virotic.”. Exemplu: hepatită virală.
Spre deosebire de „virusurile biologice”, care există de când lumea, dar care sunt și create de om, „virușii informatici” sunt numai creați de om.

După ce au apărut „calculatoarele” au apărut și „virușii de calculator”, iar după dezvoltarea „sistemelor informatice” au apărut și s-au dezvoltat rapid „viruși informatici”.

În ultimii ani, „virușii de calculator” au fost aproape complet înlocuiți de „viruși informatici”.

Calculatoarele, sistemele informatice, programele de calculator, instrumente de telecomunicație, și altele asemenea, sunt anorganice: sunt lipsite de însușirile materiei vii; ele nu aparțin organismelor vii; în compoziția lor intră numai substanțe din regnul mineral.

„Viruși informatici”:
1) sunt program cu efecte distructive asupra componentelor sistemului de operare al computerului sau asupra unor fișiere de date;
2) sunt un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețelele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv;
3) sunt un program (malware) de dimensiuni mici care, în general, se instalează singur, fără voia utilizatorului, atașându-se altor programe și poate provoca pagube atât în sistemul de operare cât și în elementele hardware (fizice) ale computerului.
În general, cei care concep „viruși informatici” sunt programatori cu experiență și cunoștințe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc.

„A virusa” indică a introduce, voluntar sau nu, într-un sistem informatic un program sau niște instrucțiuni cu capacități distructive care pot antrena probleme de funcționare și care pot infecta alte sisteme informatice.
Noțiunile de „viruși informatici” și de „a virusa” au legătură:
1) numai cu sistemele informatice, cu programele de calculator, cu instrumentele de telecomunicație etc.;
2) numai cu elemente anorganice, care sunt lipsite de însușirile materiei vii.
În condițiile „societății informaționale” se consideră că, din punct de vedere semantic (al sensului și al conținutului), ar trebui să se facă distincție între un „virus biologic” și un „virus informatic”.
La singular, denumirea este comună, de „virus”, atât pentru „virusul biologic”, cât și pentru „virusul informatic”.
Se consideră că noțiunile „virusul”, „virusuri”, „virusurile” trebuie folosită pentru „virusurile biologice”, iar cea de „viruși” pentru „viruși informatici”.
În prezent asemenea distincții (de mare finețe) de ordin semantic nu se fac (permanent) în vorbire curentă, nici chiar de cei care le cunosc.

Așa după cum am mai arătat, „virusurile biologice”, există de când lumea, care au fost și sunt create și de om, pe când „virușii informatici” sunt numai creați de om. Numai pentru sistemele Windows sunt cunoscuți, în anul 2020, peste 100.000 de „viruși informatici”. Numărul exact al „virusurilor biologice” nu se cunoaște.

Nicolae Grigorie     2/18/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian